Under de senaste åren har stora förändringar skett när det gäller distributionen av svenska tidningar och tidskrifter. Ännu större förändringar är att vänta som en följd av att Postverkets ställning och uppgifter förändras.
I dag distribueras en mycket liten del av dagstidningarna av Postverket. Dagspressen har egen distribution och dessutom finns konkurrerande företag.
När det gäller kommersiella veckotidningar säljs de i huvudsak som lösnummer i kiosker och butiker medan distributionen till hemmen spelar en mindre roll.
För adresserade medlemstidningar och andra facktidningar, en tidningsgrupp som idag omfattar 300 miljoner tidningar per år, är dock distributionen till bostäder och kontor praktiskt taget helt beroende av Postverket. Med undantag för Stockholmsområdet, som omfattar 12 procent av landets hushåll, finns heller inga konkurrenter till Postverket, och därmed inga möjligheter för dessa tidningar att pressa priserna på en fungerande marknad.
Det är heller inte särskilt sannolikt att sådana väl fungerande marknader vad gäller post- och tidningsdistribution kan etableras mer än i just de större städerna, alldeles oavsett vilka politiska ambitioner som blir styrande när det gäller Postverket och dess verksamhetsområden. Även om vi antar att City-Mail, som har sådana planer, etablerar sig som en allvarlig konkurrent till Postverket i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, så kommer Postverket att finnas som ensam distributör av denna fackoch organisationspress till 66 procent av landets hushåll.
Det bör också noteras att Postverket kräver ''trohet'' från sina kunder. Det innebär att man ställer som krav för att åta sig distributionen i de områden där man är ensam på ''marknaden'', att man också får distributionen där det finns alternativ.
Detta innebär i praktiken att Postverket kommer att ha ett faktiskt monopol under överskådlig tid, detta alltså oberoende av om man väljer att bibehålla postverksamheten som ett samhällsägt servicemonopol med en inbyggd subvention av icke lönsam post- och tidningsdistribution i t.ex. glesbygden, eller om man väljer att organisera om postverksamheten med sikte på, som det uttrycks i den nyligen presenterade budgetpropositionen, ''marknadsmässiga villkor och en riktig prissättning''.
Den nämnda tidningsgruppen kommer, i vilket fall som helst, att vara utlämnad åt ett faktiskt monopol utan möjlighet att pressa priserna.
Det var mot den här bakgrunden, med insikt om detta faktiskt existerande monopol, och med insikt om vilken viktig demokratisk funktion dessa tidningar har, som riksdagen 1991 fattade beslut om att ett s.k. prismål skulle fastställas för vissa tidningar inom FKP-gruppen (Fack- och konsumentpressens Postkommitté).
Det kan konstateras att Postverket, för de tidningar som inte omfattas av prismålet, den 10 januari 1992 höjt priserna med 10 procent. För kommande år har man krävt att principerna i avtalen om distribution måste bygga på prishöjningar baserade på konsumentprisindex plus fyra procent.
För de berörda tidningarna och tidskrifterna är det av avgörande betydelse att prisutvecklingen inte är för snabb. Konsekvenserna av övriga prishöjningar är redan avsevärda för kulturtidskrifter, religiösa, fackliga, politiska, ekonomiska och andra tidskrifter av stor betydelse för en levande samhällsdebatt och för uppdatering och förkovran inom såväl bransch- som yrkesområden. Svårigheterna till följd av fördyringarna har lett till minskade utgivningsfrekvenser, nedläggningar och till att innehållet tunnats ut och omfånget reducerats.
I Budgetpropositionen (1991/92:100 bilaga 7) hemställes att riksdagen skall besluta om en avveckling av ordningen med prismål för portoavgifter för tidningar befriade från mervärdesskatt. Detta med hänvisning dels till att detta prismål försvårar en övergång till ''marknadsmässiga villkor och en riktig prissättning'', dels till att ''underskottet'' i Postverkets tidningsrörelse ''svårligen kan minskas så länge prismålet gäller''.
Men när det gäller distributionen av berörda tidningar kommer, vilket understrukits i det tidigare resonemanget, ett faktiskt monopol att existera för överskådlig tid, oavsett sådana ambitioner att etablera marknadsmässiga lösningar.
Vad gäller resonemanget om underskott kan konstateras att några inbesparingar för statsmakterna eller Postverket inte redovisas i propositionen. Detta torde heller inte vara möjligt att göra då basen för Postverkets debiteringar riskerar att minska i än snabbare takt om prismålet avskaffas och Postverkets regelsystem för prishöjningar får genomföras. Detta genom att tidningar och tidskrifter slås ut eller minskar sin utgivning som en följd av prishöjningarna.
Någon kostnad är därför heller inte möjlig att redovisa vad beträffar ett alternativ där man väljer att införa prismål för alla tidningar inom FKP-gruppen. Det torde rent av kunna vara så att detta skulle leda till det bästa ekonomiska utfallet för Postverket.
Sammanfattningsvis talar starka argument för att prismålet bibehålles.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa prismålet för mervärdesskattebefriade tidningar inom Fack- och konsumentpressens presskommitté (FKP-gruppen),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i övrigt i motionen anförts om prismålet.
Stockholm den 27 januari 1992 Bo Bernhardsson (s) Bengt Silfverstrand (s)