En nationell bra flygplats med goda utbyggnadsmöjligheter finns i Kalmar. En mängd faktorer pekar på att en utbyggnad av denna flygplats till en internationell flygplats skulle vara en mycket lönsam investering. Redan idag disponerar Kalmar flygplats ett tillräckligt stort markområde. Man är en av de få lokala flygplatser som förfogar över två landningsbanor som tål stora passagerarplan. Inget tyder på att de nuvarande landningsbanorna behöver åtgärdas. Viss kringutrustning liksom komplettering av den tekniska utrustningen kommer dock att erfordras. Omfattningen av denna komplettering beror på vilken dimensionering av flygplatsen man väljer. Nuvarande terminalbyggnad är dock alldeles för liten om ett väsentligt ökat antal resande kommer att utnyttja flygplatsen.
Luftfartsverket, som är positivt inställt till en utbyggnad av Kalmar flygplats, har tidigare projekterat för en om- och tillbyggnad av terminalhallen men tvingats lägga programhandlingarna i malpåse p g a den allmänna konjunkturnedgången som drabbat flyget mycket hårt. En om- och tillbyggnad av terminalhallen skulle kunna påbörjas med kort varsel.
De totala kostnaderna för en utbyggnad av Kalmar flygplats beräknas till högst 40 miljoner kr varav cirka 25 miljoner kr avser själva terminalbyggnaden.
Motiv för utbyggnad
Det som talar för en utbyggnad av Kalmar flygplats är 1) behovet av bättre infrastruktur i sydöstra Sverige 2) behovet av projekt för att minska byggarbetslösheten 3) behovet av en internationell flygplats i sydost 4) behovet av flyglinjer till östeuropa
1) Kalmar län har tillsammans med mellanlänen i Norrland den svagaste befolkningsutvecklingen i landet. Befolkningen i länet har haft en inkomstutveckling som endast ligger på 90 % av rikets. Kalmar län har betydligt färre högskoleutbildade både inom privat och offentlig sektor -- 13 % mot 18 % för hela riket. Andelen civilingenjörer bland de anställda inom tillverkningsindustrin är endast 0,5 % mot 2,0 % för hela landet. Allt detta pekar på att en satsning behöver göras för att Kalmar län inte skall bli en avfolkningsbygd beroende av ett omfattande regionalpolitiskt stöd för att överleva.
2) Kalmar län är ett län som har en väsentligt större andel byggnadsarbetare i förhållande till den totala arbetskraften än vad som gäller för riket som helhet. Byggnadsarbetarna i Kalmar län kommer därför att drabbas hårdare än vad som är fallet för byggnadsarbetare i många andra delar av landet.
3) Enbart i sydostlänen (Kalmar, Kronobergs och Blekinge län) bor idag nästan 600 000 människor. De som bor i sydostlänen måste idag åka till Arlanda, Sturup, Landvetter eller Köpenhamn såväl när man efterfrågar internationella flygresor som charterresor. En internationell flygplats i Kalmar skulle hälsas med stor tillfredsställelse både av affärs- och charterresenärer.
4) Frigörelsen i östeuropa liksom övergången till marknadsekonomier kommer att medföra en enorm efterfrågan på utbildning och information. Affärskontakter behöver byggas upp. Snabba flygförbindelser kommer att behövas både för person- och fraktbefordran. Avståndet från Kalmar till Gdansk är 30 mil, till Szcsecin 40 mil, till Riga 50 mil, till Tallinn, Vilnius och Warszawa cirka 60 mil d v s flygtider på mellan 20 och 50 minuter.
Utredning genom NUTEK
NUTEK föreslås få i uppdrag att närmare utreda förutsättningarna och kostnaderna för en utbyggnad av Kalmar flygplats. Utbyggnaden bör till största delen bestridas med anslag från arbetsmarknadsdepartementet och ingå som en del i ett arbetsmarknadspolitiskt paket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av Kalmar flygplats.
Stockholm den 18 januari 1992 Lars Moquist (nyd) Sten Söderberg (nyd) Max Montalvo (nyd) Christer Windén (nyd) Kenneth Attefors (nyd) Richard Ulfvengren (nyd)