Regeringsdeklarationen slår fast att hela Sverige skall leva. Det innebär bl a att stora resurser skall satsas på infrastruktur. I det sammanhanget har flyget sin givna plats, åtminstone på de längre avstånden.
Om man ser till Norrlands inland i allmänhet och Västerbottens inland (Lappland) i synnerhet och vilka infrastrukturella åtgärder som kan tänkas göra stor nytta för regionen och till rimlig kostnad, så måste en utbyggnad av Gunnarns flygfält vara högst intressant.
Gunnarns flygfält finns redan, ett av landets större med två banor på 2 300 meter och med 40 meters bredd. De kan i dag utnyttjas för flygplan upp till storleksordningen Fokker F 28 utan banförändring. För större plan exempelvis DC 9, Boeing 727, Caraveller m fl krävs dispens hos luftfartsverket från 45 meters banbredd.
Enligt gjorda beräkningar skulle investeringskostnaden för erforderlig terminalbyggnad, ILS och civilt banljus uppgå till ca 16 miljoner kronor. Efter en sådan investering skulle flygfältet utöver den militära verksamheten kunna utnyttjas som inrikes- och charterflygfält.
En sådan investering skulle utan tvekan få en mycket stor regionalpolitisk effekt. Goda kontaktmöjligheter med omvärlden är en av de viktigaste faktorerna för denna regions utveckling och överlevnad. En stor del av fjällområdet i regionen ingår i det primära rekreationsområdet Tärna-Graddisfjällen.
Av gjorda utredningar framgår att en utbyggnad av Gunnarnfältet skulle innebära en turistökning i befintliga fjällanläggningar inom lappmarken. Detta skulle få till resultat bättre lönsamhet på investerat kapital samt ökad sysselsättning i området.
Turistanläggningarna i Borgafjäll, Klimpfjäll, Kittelfjäll, Tärna/Hemavan och Ammarnäs m fl spelar i dag en mycket viktig roll för Västerbottens lappmarks överlevnad. Bra kommunikationer kan därmed rädda och utveckla turismen i detta, för Sverige och Europa, så viktiga rekreationsområde.
Restiden Stockholm--Gunnarns flygfält beräknas till ca 1 timme och 15 minuter. Jämförelsevis är restiden med bil samma sträcka ca 10--11 timmar, med tåg och motorvagn skulle man få resa ca 14 timmar.
Vägavstånd Gunnarn -- omgivande turistorter:
Avstånd km Busstid
Ammarnäs 160 2 tim Tärnaby/Hemavan 160/180 2 tim Kittelfjäll 140 2 tim Saxnäs/Klimpfjäll 170/200 2,5 tim Borgafjäll 210 2,5--3 tim Lycksele 65 50 min Sorsele 70 50 min Storuman 35 30 min Vilhelmina 90 1,15 tim Dorotea 150 2 tim
Med tanke på att Gunnarnfältet har sådan storlek, standard och optimalt läge i förhållande till berörda inlandskommuners industrier och turistanläggningar bör omgående överväganden göras angående nödvändiga investeringar för civil flygverksamhet på Gunnarns flygfält. Inte minst är det viktigt att militära/civila samordningsvinster görs när ekonomiska medel för berörda verksamheter är begränsade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Gunnarns flygfält.
Stockholm den 20 januari 1992 John Andersson (v)