Sjöfartsverket har i praktiken monopol på framställning och tryckning av sjökort över svenska farvatten av betydelse för sjöfarten. Monopolet grundas främst på militära och sjösäkerhetsskäl.
Monopolställningen gör det särskilt angeläget att sjöfartsverket tillgodoser legitima konsumentintressen.
Varje fritidsskeppare torde kunna vittna om att de nuvarande sjökorten av papper efter kort tids användning blir mer eller mindre obrukbara pga. fukt och bristningar i oundvikliga vikningar. Plastfodral och självhäftande plast kan endast i begränsad utsträckning avhjälpa problemen och är dyra.
Under senare år har flera nya konstfibermaterial utvecklats som med fördel kan ersätta papper som medium för tryckt information, t.ex. i industriella miljöer med höga krav på tålighet för fukt, riv- och slitstyrka, etc. Dessa material lämpar sig också utomordentligt väl för sjökort. Det är okänsliga för vatten, flyter, kan vikas utan att de brister, kan skrivas på och har mycket hög riv- och slitstyrka.
Sjöfartsverket har inte för avsikt att erbjuda konsumenterna sjökort tyckta på konstfibermaterial. Motivet sägs vara omsorg om sjösäkerheten; papperets korta livslängd tvingar även fritidsskeppare att hålla sig med aktuella sjökort.
Mot detta vill jag anföra följande. För det första bidrar konstfibermaterialens egenskaper till ökad sjösäkerhet. För det andra torde fritidsskepparen i gemen kunna göra en rimlig avvägning av sjösäkerhetskravet och ta ansvar härför. De periodiska ändringarna i sjökorten är i allmänhet mycket få och avser mestadels fyrar och prickar. För det tredje är det tvivelaktigt som princip att sjöfartsverket söker tillgodose säkerhetsintresset medelst inbyggd förslitning. Med samma argument skulle man kunna kräva att t.ex. bilar byggs med kort livslängd.
Det förtjänar att påpekas att ca 80 procent av sjökorten säljs till fritidsskeppare. Sjöfartsverkets ovilja kan således även ha ekonomiska motiv, oaktat att det på intet sätt är självklart att sjökort med längre livslängd blir mindre lönsamma.
Inga nämnvärda tekniska eller ekonomiska hinder föreligger. Sjöfartsverket trycker redan i dag sjökort på det nya materialet för marinens räkning. Inköpskostnaden för ett ark av konstfibermaterial är ca 9 kronor. Ett normalstort sjökort kostar i dag 79 kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att sjöfartsverket anmodas att trycka även sjökort för civilt bruk på konstfibermaterial.
Stockholm den 24 januari 1992 Carl B Hamilton (fp)