Vänersjöfarten transporterar runt 3,5 miljoner ton gods per år. Det är ansenliga volymer -- väsentligt mer än SJ:s totala godsvolymer i Vänerregionen. Flera stora exportföretag är starkt knutna till Vänersjöfarten. Den har vidare stor betydelse för den exportinriktade och starkt konkurrensutsatta skogsindustrin i främst norra Vänerregionen och för jordbruket/jordbruksindustrin i Skaraborgs län. Vänersjöfarten har vidare en central roll för oljetransporterna till främst Värmland och stora delar av Bergslagsregionen.
I september förra året presenterade den utredningsman som tillsattes av förra regeringen i mars 1991 sina förslag angående Vänersjöfartens framtid.
I utredningen konstaterades Vänersjöfartens stora betydelse för transportförsörjningen i regionen. Såväl järnvägen som vägnätet är redan nu hårt belastade och skulle få svårt att svälja de ökade transportvolymer som skulle bli resultatet om Vänersjöfarten lades ner. Dessutom skulle de negativa miljökonsekvenserna bli stora.
Om Vänersjöfarten ska kunna fortsätta måste dock konkurrenskraften öka och kostnaderna sänkas. Utredningen redovisar två huvudförslag: Hamnarna i Vänern föreslås gå samman i ett bolag, ''Vänerhamn AB''. Härigenom kan resurserna utnyttjas bättre och kostnaderna sänkas. Möjligheterna att utveckla nya transportupplägg ökar och marknadsföringen blir slagkraftigare. Avgiftssystemet bör ändras, bl a så att Trollhätte kanalverk självt får besluta om avgifter för utrikes gods. Härigenom blir avgiftssystemet mer marknadsanpassat och incitament skapas för ökad trafik och högre intäkter.
Det finns inga förslag med anledning av detta i budgetpropositionen. I stället avser kommunikationsministern att tillsätta en ny utredning som skall undersöka alternativ till sjötransporterna. Detta riskerar att skapa osäkerhet i stället för utveckling.
Den känsliga miljön i Västsverige tål inte de ytterligare påfrestningar som en överföring av Vänersjöfartens transportvolymer till landtransport skulle medföra. Utsläppen av kväveoxider, kolväten och koldioxid skulle fördubblas. Det troliga är att transporterna i så fall skulle ske på landsväg med denna miljöbelastning och slitage på vägarna som följd. Dessutom skulle en miljon ton oljeprodukter -- d v s stora mängder farligt gods -- föras över till landsvägen.
Närmandet till Europa motiverar också fortsatt och utvecklad Vänersjöfart. Enligt utredningen kan man räkna med betydande problem för det svenska näringslivets landsvägstransporter till och genom Tyskland under 90- talet. Sannolikt kommer de inre vattenvägarna i Europa att få ökad betydelse som transportleder och här finns möjligheter att koppla samman kanaltrafik och kustsjöfart. Genom utredningen, där vänerintressenterna med starkt inslag från näringslivet medverkat med insatser och stort engagemang, har framtidstron för Vänersjöfarten ökat.
Inom Vänerregionen har man med kraft börjat omsätta utredningens intentioner. Det gäller exempelvis samordnad hamnorganisation och översyn av kostnaderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av Vänersjöfarten.
Stockholm den 27 januari 1992 Marianne Andersson (c) Kjell Ericsson (c) Birgitta Carlsson (c) Bengt Kindbom (c)