Länsstyrelsen i Västernorrland och Härnösands kommun belyste i en särskild studie ''Isbrytare mot norr'' i december 1990 två decenniers aktivitet med funktionella och regionalpolitiska ambitioner kring isbrytarverksamheten. I denna studie föreslogs omstationering till Härnösand av ''Atleklassens'' tre isbrytare, alternativt endast två av dem. Detta är en lösning som på sikt kan gagna alla intressen, och kan sägas vara en parallell till den omstationering av isbrytarna Tor och Njord från Stockholm till Karlskrona som skedde sommaren 1990.
Den nämnda studien anger under flera avsnitt skäl som talar för en omstationering till Härnösand. Jag vill bara här hänvisa till avsnitten som behandlar länets situation 1991, de olika förslag som utgått från länsnivån och riksdagsbehandlingen därav genom åren, säkerhetspolitiska synpunkter, militära och civila beredskapsaspekter, näringslivets syn m m. I avsnittet om Härnösands särskilda förutsättningar som stationeringsort för isbrytare ges ytterligare belysning av skälen.
Ett försök till analys av vad som ur isbrytarverksamhetens synvinkel kan te sig särskilt positivt vad gäller funktion och kostnader vid en omstationering kan sammanfattas i följande satser: närhet till verksamhetsområdet hög beredskapsnivå korta gångsträckor beredskapslagring av bränsle i hamncisterner förtöjning inom bevakat område verkstadsresurser nära förtöjningsplatsen utbildningsresurser på stationeringsorten
Stationeringen av isbrytarna vid Stadsgården i Stockholm har skett i konkurrens med andra kajutnyttjanden. Denna konkurrens har varit en påverkande faktor i beslutet om utflyttning av de två isbrytarna till Karlskrona. Ytterligare efterfrågan på kajutrymmen i Stockholm föreligger.
I motsats till situationen i Stockholm kan ställas förhållandena i Härnösand, där det föreligger utomordentliga och ekonomiskt gynnsamma möjligheter till kajplats -- mitt i hjärtat av operationsområdet. Där kan tillgångar disponeras som f.n. inte har någon alternativ användning.
Jag vill också erinra om 1983 års utredning av professor Åke E Andersson och docent Ingvar Holmberg, som bl.a fann att en kostnadsminimering på lång sikt skulle bli följden av en stationering vid Västernorrlands kust av de i norr verksamma isbrytarna.
Många faktorer talar således för omstationering av de tre statsisbrytarna -- alternativt två av dem -- från Stockholm till Härnösand. En sådan åtgärd skulle, förutom av rent ekonomiska skäl, även innebära en välkommen utlokalisering av verksamhet som genererar arbetstillfällen. Detta är något som verkligen är nödvändigt för Västernorrlands län, vilket också påpekats i den motion om behovet av samlade åtgärder för länet jag väckt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det lämpliga i en omstationering av isbrytare till Härnösand.
Stockholm den 26 januari 1992 Tage Påhlsson (c)