Lotsutkiken på Vinga hotas nu av en nedläggning. Enligt ett utredningsförslag inom sjöfartsverket föreslås i besparingssyfte att hela verksamheten med 8 tjänster vid lotsutkiken på Vinga indrages. I stället ska lotsutkikens uppgifter skötas av en trafikcentral inne i Göteborg.
Detta förslag kan vara ett hot mot sjösäkerheten när utkiken dras in och ersätts med enbart teknisk apparatur. Självklart är det lätt att bevaka stora fartyg via radarskärmar inne i Göteborg, men mindre båtar som fritidsbåtar och fiskebåtar kan vara svårare se på radarskärmar. Exempelvis när brand utbryter ombord på en båt, eller när sjöräddningen vill få hjälp med spaning, är det inte så lätt att ersätta det mänskliga ögat som direkt kan iaktta en händelse.
Den statliga kusttillsynen är uppdelad på olika huvudmän. Sjöfartsverket svarar för lots- och fyrväsendet, kustbevakningen för bland annat havsövervakning och oljebekämpning till sjöss, polisen för viss bevakning, SMHI för väderobservationer. Dessutom har Sjöräddningssällskapet och försvaret viktiga uppgifter.
Men ofta griper de olika huvudmännens verksamhetsområden in i varandra. De bemannade fyrplatserna har t.ex. alltid varit en värdefull del i samhällsservicen längs kusten. Fyrpersonalen har också deltagit i sjöräddning och havsövervakning, svarat för väderobservationer och israpportering m.m.
Automatiseringen av fyrplatser har medfört minskad bemanning -- en liknande utveckling har skett på lotssidan. Tyvärr har besparingar av det här slaget lett till kostnadsökningar för andra verksamheter.
Havsövervakningen har också stor betydelse för försvarets verksamheter vid kusterna. Inom marinen ser man med berättigad oro på att befolkningen minskar och att fyrar och lotsplatser avbemannas.
Färjekatastrofen utanför Väderöarna för några år sedan var ett exempel på behovet av väl fungerande och samordnade räddningsinsatser. En ännu större tragedi kunde förhindras genom att olika enheter samverkade på ett mycket bra sätt.
Ett annat exempel är när passagerarfärjan Sir Winston Churchill grundstötte vid Vinga för ett antal år sedan, och samtliga passagerare kunde räddas direkt genom en snabb insats från personalen på Vinga.
Farlederna förbi Vinga till och från Göteborgs hamn är tillsammans med Skagerrak och Kattegatt högriskområden.
Riksdagen har en gång på liberalt initiativ antagit riktlinjer för hur olika myndigheters verksamhet i skärgården skall anpassas till samhällets övergripande krav. Riktlinjerna krävde t.ex. samordning av sjöövervakning, tillsyn och vädertjänst. Förändringar skulle prövas av länsstyrelsen och eventuellt regeringen innan de skulle få genomföras. Dessa riktlinjer har numera upphävts. Enligt vår uppfattning är det väsentligt att ytterligare indragningar och nedläggningar vid våra fyr- och lotsstationer förhindras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att behålla bemanningen på Vinga lotsutkik.
Stockholm den 27 januari 1992 Erling Bager (fp) Ingela Mårtensson (fp) Kenth Skårvik (fp)