Sjötransporter har klara fördelar framför andra transportsätt. De är miljövänliga och de har stor kapacitet. Den stora lastvolymen i fartyg innebär, att en fartygstransport kan ersätta ett stort antal last- eller tankbilstransporter.
Relativt sett är antalet grundstötningar, kollisioner eller andra händelser, som kan innebära t.ex. oljeutsläpp med miljöförstöring som följd, litet. När de inträffar, kan dock följderna bli svåra, som vid tankerkatastroferna utanför Alaska och Marocko under 1989, där skadorna på miljö och djurliv är svåröverskådliga.
För ett tiotal år sedan drabbades också Bohusläns kust och Stockholms skärgård av omfattande oljeutsläpp och för ett par år sedan drabbades Tjörn och kringliggande kobbar och skär av ett allvarligt oljeutsläpp till förfång för såväl människor som djur. Mer eller mindre allvarliga oljeutsläpp förekommer med jämna mellanrum.
Mot denna bakgrund finns det anledning att utreda vad som kan göras för att ytterligare öka säkerheten, när det gäller sjötransporter.
Vi menar att bl.a. följande åtgärder bör övervägas:
Skagerrak, Kattegatt och Öresund är mycket hårt trafikerade. Det borde därför vara angeläget för Sverige- Norge-Danmark att åstadkomma en trafikseparering i dessa vatten.
Vi vill peka på ett krav som vi ställt i motioner tidigare: Anmälningsskyldighet för tankfartyg som trafikerar svenska farvatten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att öka säkerheten vid sjötransporter.
Stockholm den 27 januari 1992 Karl-Erik Svartberg (s) Lisbet Calner (s)