De höga resekostnaderna till och från Gotland har länge utgjort ett stort problem för öns befolkning och näringsliv. I en situation där konkurrensen alltmer framställs som den undermedicin som skall lösa alla problem blir gotlandstrafikens särställning än tydligare just genom frånvaron av flera alternativ. För den som av tids-, familje- och andra skäl kan utnyttja flygets rabatter maximalt kan detta vara en möjlighet, för övriga återstår endast färjan.
Att den stadigt uppåtgående trenden i prissättningen för färjepassagerare har brutits är givetvis mycket positivt. Det är dock inte tillräckligt. Vi har länge hävdat att gotlandsresorna är för dyra i förhållande till exempelvis kostnaden för att ta sig till andra turistorter. Den särskilda satsning regeringen föreslagit i budgetpropositionen på tio miljoner ger inte stort utrymme för relativa prissänkningar. Vår konkurrenssituation måste alltså förbättras genom ytterligare satsningar.
I bil. 7 till budgetpropositionen skriver regeringen bl.a. följande:
Genom att förbättra kommunikationsväsendet kan näringslivets produktivitet och konkurrenskraft öka. Utbyggnaden av infrastruktur har också betydelse för att främja näringslivsutveckling och sysselsättning i alla delar av landet.
Detta gäller givetvis även Gotland. I de satsningar som görs på vägar och järnvägar i landet kommer Gotland alltid i skymundan. Det faktum att vår vattenväg redan finns och alltså inte behöver byggas gör att man lätt glömmer bort att vägen också kräver investeringar i form av hamnar och tonnage och att dessa i budgethänseende borde behandlas på samma sätt som väg- och järnvägssatsningar i andra delar av vårt land.
I sjöfartsverkets pågående översyn av gotlandstrafiken kommer bl.a. konstruktionen av de statsmedel som går till trafiken att ingå. Eftersom översynen har sin grund i de motioner som bl.a. vi lade föregående riksmöte avstår vi från att nu upprepa kraven.
En rent motsatt effekt till de infrastrukturella och regionalpolitiska satsningar som regeringen säger sig vilja göra får den föreslagna indragningen av högstprisregleringen och Gotlandstillägget för lastbilstransporterna. I likhet med RRV kan vi se svårigheter i att följa upp systemet på ett tillfredsställande sätt. Samma sak kan dock anföras beträffande ett avskaffande. Om regeringens förslag går igenom och fraktkostnaderna till följd därav höjs kraftigt lär det bli mycket svårt att påvisa i vilken grad detta har sin grund i avskaffad högstprisreglering och Gotlandstillägg. Vi kan därför inte acceptera regeringens förslag om en avveckling även om sjöfartsverket får i uppdrag att ''följa upp prisutvecklingen''. Det sägs överhuvudtaget ingenting om huruvida några åtgärder kommer att vidtas om det visar sig att prisnivån för gotlandsfrakter förhöjs kraftigt. Då har dessutom skadan redan skett och leverantörer och kunder gått förlorade för Gotlands näringsliv.
Vi menar att underlaget för ett beslut om avskaffande är otillräckligt och att regeringen har försummat att ta fram alternativa förslag till utjämning av de merkostnader som uppstår i gotlandstrafiken. Vi inser att de delvis kan vara svåra att fastställa. Helt klart torde det dock vara att merkostnader uppstår genom att lastbilar och chaufförer måste invänta ordinarie färjas avgång. Under stora delar av året förekommer endast en avgång per dygn vilket låser aktuellt transportmedel väsentligt längre än den tid som går åt till av- och pålastning.
Vi motsätter oss ett avskaffande av lagen (1979:1035) med bemyndigande om utjämning av taxor för vissa lastbilstransporter så länge ett bättre system för att kompensera fördyringarna i gotlandstrafiken inte framförs.
Då det är lastbilsföretagen själva som subventionerar gotlandstrafiken genom en lagstödd omfördelning belastar vårt förslag i denna del inte statsbudgeten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av statliga insatser för att sänka prisnivån i Gotlandstrafiken,
2. att riksdagen beslutar att avvisa regeringens förslag om upphävande av lagen (1979:1035) med bemyndigande om utjämning av taxor för vissa lastbilstransporter.
Stockholm den 27 januari 1992 Ulla Pettersson (s) Bengt Kronblad (s) Eva Johansson (s) Leo Persson (s)