I mars 1991 beslöt regeringen om en utredning angående stödet till Vänersjöfarten. I september presenterade utredningsmannen sina förslag angående Vänersjöfartens framtid.
Vänersjöfarten har enligt utredningen stor betydelse för transportförsörjningen i regionen. En nedläggning av trafiken skulle få konsekvenser för bl.a. miljö och trafiksäkerhet. Vänersjöfartens omfattning och betydelse i kombination med konsekvenserna av en överflyttning till landtransporter motiverar enligt utredningen att trafiken bör finnas kvar.
Samtidigt framhåller utredningen att konkurrenskraften måste öka och kostnaderna sänkas om Vänersjöfarten skall bestå. Utredningen redovisar två huvudförslag: Hamnarna i Vänern föreslås gå samman i ett bolag, ''Vänerhamn AB''. Härigenom kan resurserna utnyttjas bättre och kostnaderna sänkas. Möjligheterna att utveckla nya transportupplägg ökar och marknadsföringen blir slagkraftigare.Avgiftssystemet bör ändras, bl.a. så att Trollhätte kanalverk självt får besluta om avgifter för utrikes gods. Härigenom blir avgiftssystemet mer marknadsanpassat och incitament skapas för ökad trafik och högre intäkter.
I årets budgetproposition framläggs inga förslag på grundval av utredningens förslag. Tvärtom synes man nu inom regeringen förbereda åtgärder som syftar till en avveckling av Vänersjöfarten. Bl.a. anmäls i budgetpropositionen att kommunikationsministern avser att tillsätta en ny utredning som skall undersöka alternativ till dagens sjötransporter.
Enligt vår mening är ett sådant förfarande mycket olyckligt. Det innebär att i stället för förslag som utvecklar sjöfarten skapar man nu ytterligare osäkerhet om Vänersjöfartens framtid.
Sjöfarten är det miljömässigt bästa transportalternativet i regionen. Om Vänersjöfartens godsvolymer i stället skulle transporteras på land skulle enligt utredningen utsläppen av kväveoxider, kolväten och koldioxid fördubblas. Den helt övervägande delen av transporterna skulle enligt utredningen flyttas över till landsväg. Bl.a. bedömer utredningen att en miljon ton oljeprodukter -- d.v.s. stora mängder farligt gods -- skulle köras på landsvägen.
Vänersjöfarten transporterar årligen runt 3,5 miljoner ton gods. Det är ansenliga volymer -- enligt utredningen väsentligt mer än SJ:s totala godsvolymer i Vänerregionen. Den har vidare stor betydelse för den exportinriktade och starkt konkurrensutsatta skogsindustrin i främst norra Vänerregionen och för jordbruket/jordbruksindustrin i Skaraborgs län. Vänersjöfarten har vidare en central roll för oljetransporterna till främst Värmland och stora delar av Bergslagsregionen.
En fortsatt Vänersjöfart är också motiverad med hänsyn till utvecklingen i Europa. Enligt utredningen kan man räkna med betydande problem för det svenska näringslivets transporter till och genom Tyskland under 90-talet. Detta gäller främst vägarna. Utredningen pekar också på att de inre vattenvägarna i Europa kan få ökad betydelse som transportleder. Det kan enligt utredningen finnas utvecklingsmöjligheter beträffande en sammankoppling av kanaltrafik och kustsjöfart.
Vi vill också framhålla att en rad utvecklingsaktiviteter f.n. pågår angående Vänersjöfarten, bl.a. som följd av utredningen. En särskild utredningsman har sedan i höstas i nära samverkan med hamnintressenterna arbetat med frågan om samordning av hamn- och stuveriverksamheten i Vänern. Förslag kommer att presenteras inom kort. Aktiviteter pågår även vad gäller marknader och transportupplägg. Det gemensamma syftet för dessa ansträngningar är att pressa kostnaderna och öka sjöfartens konkurrenskraft.
Sammantaget vill vi understryka Vänersjöfartens stora betydelse för regionens transportförsörjning. I stället för att avisera åtgärder som framstår som förberedelser för en avveckling borde regeringen enligt vår mening ha lagt fram förslag med syftet att utveckla trafiken, på grundval av den genomförda utredningens förslag.
Genomförs det föreslagna avgiftssystemet och de besparingar som utredningen föreslagit kan statens kostnader sänkas med ca 20 procent, samtidigt som förutsättningar skapas för att de utvecklingskrafter som nu är i gång i regionen skall ge resultat. Enligt vår uppfattning måste inriktningen vara att utveckla -- inte avveckla -- ett fungerande miljövänligt transportsystem med stora godsvolymer i en av landets tunga industriregioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av Vänersjöfarten.
Stockholm den 24 januari 1992 Stig Bertilsson (m) Arne Andersson (m) Göthe Knutson (m) Gullan Lindblad (m) Sten Svensson (m) Ivar Virgin (m)