1986 infördes ett register för fritidsbåtar. Enligt lagen om fritidsbåtsregister skall varje svensk båt som inte går i yrkesmässig trafik registreras om ''båten drivs med segel eller motor och skrovet har en längd av minst fem meter'' eller om ''båten drivs med en motor vars propelleraxeleffekt eller motsvarande överstiger 10 kilowatt eller med flera motorer vars sammanlagda effekt överstiger nämnda tal''.
Båtregistret möjliggör kontroll av ordning och säkerhet till sjöss och underlättar planeringen av trafiken med fritidsbåtar.
Det används också som underlag för planering avseende turismen, friluftsliv och naturvård samt för utredningar avseende skatter, tullar och indrivning.
Den årliga avgiften per registrerad båt är för närvarande mycket låg, 30 kr. per år, och bär således inte upp kostnaden för registret.
I stället för att föreslå en höjning av avgiften till 100 kr. per år föreslår kommunikationsministern att fritidsbåtsregistret läggs ned. Detta nu när registret är fullt utbyggt och omfattar ca 300 000 båtar.
Båtregistret är till ovärderlig hjälp för rikspolisstyrelsen, kustbevakningen och sjöpolisen vid deras bekämpning av brott till sjöss. Och för sjöräddningen har registret underlättat efterspaningen av försvunna båtar. Riksskatteverket har också genom registret kunnat få tag i personer som undandragit sig sin skatteskyldighet både av moms och förmögenhetsskatt.
Vi vet att antalet båtolyckor liksom båtstölder och andra lagbrott till sjöss, som t.ex. hastighetsöverträdelser, ökar.
Att lägga ned båtregistret mot denna bakgrund är oförklarligt om regeringen vill vara med i arbetet med brottsbekämpning.
Insikten om att klara spelregler behövs för trafiken såväl till lands som till sjöss talar klart för att registren skall vara kvar.
Men för att klara sina egna kostnader bör registreringsavgiften höjas till 100 kr. per år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att avveckla fritidsbåtsregistret,
2. att riksdagen beslutar att avgiften per registrerad fritidsbåt höjs till 100 kr. per år.
Stockholm den 23 januari 1992 Anita Persson (s) Ines Uusmann (s)