Sjöfartsverket har i en särskild promemoria till regeringen redovisat en utvärdering av fritidsbåtsregistret. Vid nuvarande låga registeravgift på 30 kr/år täcks inte kostnaderna för driften som beräknas uppgå till 9,4 miljoner kronor. Verket föreslår mot denna bakgrund att årsavgiften höjs till 50 kr. I budgetpropositionen aviseras nu förslaget att registret ska avvecklas.
En lång rad myndigheter, försäkringsbolag och kommuner är positiva till registret och även många båtägare. Sjöpolisen och försäkringsbolagen tycker det är bra att stulna båtar lättare kan hittas med hjälp av registret. Fartsyndare och kriminella har lättare kunnat gripas. Riksskatteverket har också upptäckt ett antal lyxbåtar som smugglats in i landet.
Regeringen har opportunistiskt fallit undan för grundlösa kampanjer mot registret där argument som myndighetsövergrepp, integritetsbrott och överbyråkratisering använts utan saklig grund.
Med avvecklingen av båtregistret kommer regeringen i själva verket att underlätta för vissa typer av brottslighet.
Ändamålet med båtregistret är att ge underlag för kontroll av ordning och säkerhet till sjöss och som underlag för planering av turism, friluftsliv och naturvård. Båtregistret kan också ha betydelse för utredningar om bl.a. skattebrott.
Det tillhör ett civiliserat samhälle att ha spelregler även för användning av fritidsbåtar och ett register underlättar tillämpningen av sådana spelregler.
Förutsättningen för registrets fortbestånd är att avgiften är så pass stor att det bär sina egna kostnader och kan lämna ett litet bidrag till sjösäkerhetsfrämjande åtgärder.
Därför måste det aviserade förslaget att lägga ned fritidsbåtsregistret avvisas.
Vi föreslår vidare att regeringen höjer avgiften per båt till 100 kr per år eller högre för att få båtregistret självfinansierat och möjlighet till ett litet överskott.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det aviserade förslaget att avveckla fritidsbåtsregistret,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den årliga båtavgiften.
Stockholm den 21 januari 1992 Bengt Hurtig (v) Eva Zetterberg (v) Lars Bäckström (v)