Många fartyg trafikerar årligen farvattnen runt Sveriges kuster. Dessa utgör ett miljövänligt transportmedel och bör på så sätt utvecklas allt mer i framtiden.
Hur säkert och miljövänligt ett transportmedel än är kan dock olyckor inträffa. Transporter av farligt gods förekommer i ett stort antal. Stora oljemängder fraktas in i Skagerrak och Kattegatt varje år. Det är viktigt att dessa och andra miljöfarliga laster transporteras under så säkra betingelser som möjligt.
År 1987 drabbades Tjörn av ett stort oljeutsläpp. Fortfarande vet ingen vilket fartyg oljan kom ifrån. Saneringen av Bohusläns stränder tog lång tid och kostade mycket pengar. Om det hade funnits ett trafikupplysningssystem skulle troligen ansvarsfrågan kunnat lösas. Vi skulle kanske helt kunna slippa dessa anonyma oljeutsläpp med många gånger långa utredningar för att söka fastställa vem som bär skulden till utsläppet.
För att öka tryggheten och beredskapen mot oljekatastrofer och andra miljöfarliga utsläpp borde någon form av anmälningsplikt för fartyg införas. Fartygets last, storlek och destination skulle meddelas kustbevakningen, som är den myndighet som svarar för övervakning, miljöskydd och säkerhet till sjöss.
Genom internationella överenskommelser skulle kustbevakningens radaruppföljning kunna kopplas ihop med omkringliggande länder. Detta system skulle kraftigt öka säkerheten kring sjötransporterna i Norden och minska riskerna för oväntade miljöfarliga utsläpp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett trafikupplysningssystem för Skagerrak, Kattegatt och Östersjön.
Stockholm den 12 januari 1992 Åke Carnerö (kds)