En av grundförutsättningarna för en gynnsam ekonomisk utveckling är att olika delar av landet erbjuds en likvärdig trafikförsörjning. Eftersom trafiksystem och trafikförsörjning i princip är en statlig angelägenhet finns det ett ansvar för riksdag och regering att skapa förutsättningar för en väl fungerande trafik på vägar, järnvägar, till sjöss och i luften.
Särskilda problem är förknippade med trafiken till och från Gotland. Någon principiell skillnad rörande behovet av goda kommunikationer mellan Gotland och landet i övrigt föreligger emellertid inte.
Detta förhållande synes regeringen vara medveten om genom att i årets budgetproposition kraftigt öka stödet till färjetrafiken till och från Gotland. Anslagshöjningen till 140 miljoner kronor är att hälsa med tillfredsställelse från såväl den bofasta befolkningens, näringslivets som turistnäringens sida.
Det primära i detta sammanhang är att en god trafikförsörjning säkerställs för Gotlandsresenärerna. Genom att endast ett bolag har rätt att trafikera sträckan inskränks valmöjligheterna för resenärerna. Alternativa rutter eller rederier står inte till buds. Konkurrensen är obefintlig.
På detta sätt låses strukturerna fast och resandeströmmarna utvecklas inte efter efterfrågan, utan synes utgå från att antalet resenärer och val av färdväg en gång för alla är given.
Så behöver det inte vara. I takt med att avregleringar genomförs och omfattar allt fler områden i samhället, och när alternativa lösningar nu tillåts komma fram, då måste ett omtänkande ske även på trafikområdet.
Sådana tankegångar kommer glädjande nog till uttryck i kommunikationsministerns uttalande på sidan 93 i bilaga 7, Budgetpropositionen. Han säger där:
Enligt min mening bör fri konkurrens eftersträvas även i färjetrafiken till och från Gotland. Nuvarande avtal med Nordström & Thulin AB löper t.o.m. 1997. Möjligheten att släppa konkurrensen fri är sålunda begränsad under denna avtalsperiod. Däremot bör det finnas möjligheter att tillåta viss konkurrerande trafik inom ramen för nuvarande avtal bl.a. med tanke på utvecklingen i Baltikum som kan leda till nya intressanta förbindelser där Gotland kan få ett centralt läge. Detta är, enligt min mening, en fråga för sjöfartsverket i den pågående översynen av färjetrafiken.
Vi anser att sjöfartsverket i denna översyn bör generöst behandla de ansökningar som kan komma in rörande kompletterande trafik på Gotland. I sydöstra Sverige skulle exempelvis trafik kunna upprättas mellan såväl Öland och Gotland som mellan Västervik och Gotland. Särskilt sommartid skulle en sådan trafik erbjuda alternativa resvägar och påtagligt öka antalet passagerare. För Ölands räkning skulle detta leda till fler turister som efter en vistelse på ön väljer att ta färjan över till Gotland.
I detta sammanhang är det viktigt att det statliga stödet till Gotlandstrafiken inte ensidigt låses till den nuvarande koncessionshavaren, utan kan komma andra bolag till del som fram till avtalstidens utgång upprätthåller trafik.
Efter 1997 är det angeläget att konkurrensen blir fri, och att flera färjebolag kan ges rätten och friheten att trafikera Gotland.
Även om koncessionen för det nuvarande bolaget släpps innebär inte detta att statens övergripande ansvar för trafikförsörjningen till Gotland upphör. Formerna för detta får vidare övervägas.
Det är inte statens eller riksdagens uppgift att bestämma på vilket sätt, från vilka hamnar eller med vilka bolag som Gotlandstrafiken skall bedrivas. Statens uppgift är att undanröja hinder, upphäva monopolet och öppna för fri konkurrens.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sjöfartsverket i sin översyn av färjetrafiken tillämpar en generös bedömning vid ansökningar från andra färjebolag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de färjebolag som jämsides med Nordström & Thulin AB fram till 1997 får trafikera Gotland också får del av det statliga transportstödet för Gotland,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Gotlandstrafiken efter avtalstidens utgång 1997 inriktas på fri konkurrens.
Stockholm den 20 januari 1992 Bertil Danielsson (m) Leif Carlson (m)