Östersjön kommer med all sannolikhet att inom en nära framtid få ökad betydelse som transportled. Redan i dag anlöps olika Östersjöhamnar av ett stort antal fartyg. Men den senaste tidens händelseutveckling torde innebära att ytterligare handel och andra transporter med fartyg kommer att öka till hamnarna i det forna Sovjetunionen. Det är viktigt att de transporter som sker på Östersjön sker på säkrast möjliga sätt så att effekterna vid eventuella olyckor blir minsta möjliga.
Årligen transporteras stora mängder olja, kemikalier och annat miljöfarligt gods på Östersjön. Östersjön är ur många synpunkter ett svårnavigerat innanhav och södra Östersjön är den del av området som har den intensivaste trafiken. Detta gör att riskerna för kollision och andra olyckor är uppenbara. Om en olycka skulle inträffa med utsläpp av miljöfarliga varor, olja etc. som följd, är risken uppenbar att Östersjön och dess känsliga ekologiska system skulle drabbas mycket hårt.
Kommittén för undersökning av allvarliga olyckor, KN 1981:02, har i sitt betänkande föreslagit att befälhavaren på oljetankfartyg på minst 20 000 tons dödvikt skall tillställa sjöfartsinspektionen viss information innan de anlöper svensk hamn. Informationen skulle bestå i kopia på fartygets certifikat, uppgifter om lasten, färdplan samt beräknad ankomsttid. Detta är en bit på vägen men motsvarande föreskrifter borde också gälla alla fartyg oavsett storlek om de har last av olja, kemikalier eller annat miljöfarligt gods. Dessutom borde ett regelverk utformas så att det gäller samtliga fartyg som anlöper Östersjön eller lämnar Östersjöhamn. Denna information borde lämnas till en för Östersjöområdet gemensam trafikcentral så att god kunskap finns om trafiken och lasterna men också för att kunna få ett snabbt och gemensamt agerande av räddningsinsatser så att rätt resurser direkt kommer på plats. Detta borde således vara en internationell överenskommelse mellan Östersjöstaterna med syfte att få ett snabbt och effektivt agerande för att förhindra eventuella miljökatastrofer.
Ett sådant system kan inte anses som orealistiskt utan borde ligga i alla östersjöländers strävanden för att trygga Östersjöns miljö. Redan i dag finns det ett omfattande samarbete för att värna Östersjön. Regeringen bör därför få riksdagens uppdrag att med all kraft verka för de i motionen framförda förslagen i förhandlingar som på olika nivåer bedrivs i syfte att gemensamt ta ansvar för och rädda Östersjöns miljö.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett svenskt agerande i internationella sammanhang och organ för säkrare trafik på Östersjön.
Stockholm den 17 januari 1992 Sven-Olof Petersson (c) Gunhild Bolander (c)