Kostnaderna i gotlandstrafiken har ökat mycket kraftigt under de senaste åren. Det förhållandet att transportrådet för statens räkning sade upp koncessionsavtalet med Rederi AB Gotland (Gotlandsbolaget) fr o m den 1 januari 1988 och tecknade nytt avtal med ett rederi, som inte hade några för ändamålet egna fartyg, har i hög grad bidragit till den negativa kostnadsutvecklingen.
När det nya koncessionsrederiet, Nordström & Thulin AB (N & T) inte fick tag i egna passagerarfartyg, uppstod den mycket egendomliga situationen att man under två år tvingades hyra fartyget ''m/s Visby'' av Gotlandsbolaget. Detta skedde till en kostnad av 62 miljoner kronor, vilket var inte mindre än 12 miljoner kronor mer än Gotlandsbolaget hade begärt i sitt anbud till transportrådet. Därigenom inleddes den kostnadsökning för gotlandstrafiken som sedan dess bara har fortsatt.
I motsats till Gotlandsbolaget, som ombesörjt trafiken till och från Gotland sedan år 1866, hade N & T inte heller någon egen trafik- och bokningsorganisation för sjötrafiken på Gotland. En sådan har man varit tvungen att bygga upp efter det att man övertagit trafiken, vilket självfallet också varit kostnadskrävande.
När avtalet med Gotlandsbolaget sades upp uppgavs från transportrådets sida att det nya avtalet skulle bli billigare för staten än det tidigare och att det s k transportstödet under den kommande femårsperioden skulle kunna begränsas till cirka 30 miljoner kronor om året.
Vid transportrådets styrelsesammanträde den 16 december 1987 antecknades i protokollet bl a att ''trafiken kommer att kräva ett statsbidrag av knappt 30 miljoner kronor'' (se transportrådets styrelseprotokoll 1987-12-16, nr 1987:7).
Transportstödet har emellertid under varje därefter följande år överstigit detta belopp med betydande marginal.
Under budgetåret 1991/92 uppgick stödet till 69 miljoner kronor. För budgetåret 1992/93 föreslås en ökning till inte mindre än 140 miljoner kronor.
Samtidigt som denna kostnadsexplosion inträffat fortsätter avtalet mellan staten och N & T att i alla väsentliga delar vara hemligt. Inte ens Sveriges riksdag har någon insyn i den trafik, som den anslår pengar till. Hemligstämpeln innebär att riksdagens ledamöter inte ens vet vilka krav staten har ställt på det rederi som har ensamrätt på koncessionstrafiken till och från Gotland. Detta är synnerligen otillfredsställande.
Man kan fråga sig om det är rimligt att Sveriges riksdag överhuvudtaget fortsätter att anslå pengar till gotlandstrafiken med mindre det offentliggörs hur dessa pengar används. Riksdagens ledamöter borde givetvis ges möjlighet att bilda sig en egen uppfattning om behovet av stöd till trafiken. Detta är inte genomförbart så länge avtalet är hemligt.
Ett offentliggörande av avtalet skulle ge upplysning om varför kostnaderna rusat i höjden så kraftigt efter rederibytet.
Avtalet mellan staten och Nordström & Thulin AB har tillkommit genom en mycket omdiskuterad s k offentlig upphandling. Mot bakgrund av Sveriges agerande i internationella sammanhang är det synnerligen motsägelsefullt att avtalet alltjämt är hemligt. Sverige har nämligen samtidigt inom ramen för såväl EG som GATT försökt få till stånd en öppning inom andra länders offentliga upphandling till förmån för svenska industrier och näringar.
Det aktuella avtalet löper på tio år. Det är enligt min mening rimligt att regeringen prövar möjligheterna att skapa andra lösningar för gotlandstrafiken än vad som anges i detta avtal.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att koncessionsavtalet om linjesjötrafik på Gotland mellan staten och Nordström & Thulin AB (N & T) omedelbart måtte bli offentligt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna att skapa nya lösningar för Gotlandstrafiken.
Stockholm den 10 januari 1992 Jerry Martinger (m)