I Sverige sker gods- och persontransporter i huvudsak med järnväg, flyg, buss och långtradare. Det finns för- och nackdelar med alla trafikslag, men vid en jämförelse framstår järnvägen som ett av våra absolut bästa transportalternativ. Järnvägen är trafiksäker och energisnål. Den medför inte heller omfattande miljöproblem.
Ur regionalpolitisk synpunkt är det angeläget att ha en väl fungerande järnväg över hela landet. Transportsystemets utformning har visat sig ha en avgörande betydelse för samhällsutvecklingen. Näringslivets tillväxt och lokalisering är till stor del beroende av ett väl fungerande kommunikationssystem. Detsamma gäller turismen och det alltmer ökande fritidslivet. I dessa sammanhang framstår järnvägen som ett kommunikationsmedel med stora fördelar.
Den ökande landsvägstrafiken svarar för över hälften av kväveoxidutsläppen. Dessa bidrar i stor utsträckning till försurningen av skogar och vatten. Tillsammans med tungmetaller och dioxiner är utsläppens effekter på naturen betydande. Tågtrafikens miljöstörning är i stort sett försumbar i det här perspektivet. De beslut som fattats om katalytisk avgasrening på fordonen kommer att genomföras de närmaste åren. I takt med att fordonsparken byts ut kommer de farliga utsläppen att reduceras betydligt. Omfattningen av vägtrafikens miljöstörningar beror inte endast på reningsåtgärderna och dess utformning. En väsentligt större betydelse har den framtida utvecklingen av trafikmängd, trafikstruktur och transportbehov. Det innebär att även om man är förutseende när det gäller reningsåtgärder, så kan de inte under överskådlig tid bidra till en bättre miljö om trafiken tillåts öka genom att miljövänligare alternativ inte prioriteras.
För att klara utvecklingen och få större del av spårbunden trafik på såväl gods- som persontransportsidan bör likvärdiga spelregler gälla för de olika trafikslagen.
Samma banavgift bör gälla på såväl länsbanorna som stambanenätet. Det är viktigt om trafikmängden skall öka även på andra banor än stambanorna.
Tunga malm-, olje- och virkestransporter samt övrig tung trafik som sliter hårt på vägnätet bör i högre grad föras över till järnväg.
Vidare bör resurser styras så att inköp och utveckling av miljövänliga och lätta motorvagnar underlättar för persontrafiken. Det är mycket angeläget att persontrafiken på järnväg får likvärdiga möjligheter med landsvägstransporterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gods- och persontransporter.
Stockholm den 24 januari 1992 Åke Selberg (s)