Acceptera Norrland som en del av Sverige istället för en koloni!
Hela Sverige skall leva -- även Norrland. Det är viktigare att förena Norrland med Sverige med kommunikationer som ligger i fas med den tekniska utvecklingen, än att ånyo förena Sverige med Danmark via Öresundsbron. Södra Norrland ligger idag i ''ingenmansland''. Det vill säga, det är för nära att ta flyget samt för långt ifrån för att ta bilen.
Snabbtågsprojektet Stockholm--Sundsvall är en infrastrukturell insats som på ett mycket påtagligt sätt skulle förändra södra Norrlands utvecklingsbetingelser. Näringslivet skulle stärkas och dagens avståndshandikapp skulle minskas. Tillgängligheten till högre utbildning skulle markant förbättras. (Gävleborgs län har idag de sämsta utbildningsmöjligheterna i Sverige.) Sysselsättningsmöjligheterna skulle förbättras. (Gävleborgs län har idag landets högsta arbetslöshet.)
Enligt en utredning från banverket kan nuvarande trafik med sex dagliga dubbelturer mellan Sundsvall och Stockholm med en restid på 4 timmar och 45 minuter förbättras betydligt. När föreslagna åtgärder vidtagits kan restiden reduceras med cirka 40 % till 3 timmar och dessutom kan turtätheten ökas med interregional som regional trafik.
Dessutom är trafiken på ostkustbanan såväl företags- som samhällsekonomiskt lönsam. Utvecklingspotentialen för järnvägen är mycket stor.
Utsugningen av kolonin Norrland har nu pågått alltför länge. Norrlands råvaruresurser skogen, vattenkraften, malmen och naturen exploateras hänsynslöst. Numera försvinner även alla arbetstillfällena.
Redan under oktober 1987 började arbetsgrupper och ledningsgrupper arbeta för att södra Norrland ej skulle bli eftersatt i sin infrastruktur. Under november 1987 uppvaktades dåvarande kommunikationsminister Sven Hulterström rörande ostkustbanan. I januari 1988 skrevs motioner av samtliga politiska partier i ärendet. I mars 1989 uppvaktades kommunikationsminister Georg Andersson. I januari 1990 uppvaktades industriminister Rune Molin.
Banverkets mellersta region har utrett och sammanställt lämpliga investeringsprojekt för sträckan Uppsala-- Sundsvall. För en investering runt 3 miljarder kronor skall restiden Sundsvall--Stockholm ta cirka 3 timmar. SJ bedömer att alla sträckor från Stockholm till regionala centra (som exempelvis Sundsvall) på sikt är kommersiellt lönsamma att trafikera med snabbtåg, förutsatt att den sammanlagda restiden ej överstiger 3,5 timmar.
Betydliga samordningsvinster kan erhållas genom att man samtidigt bygger ut den största ''flaskhalsen'' längs E 4, nämligen sträckningen Söderhamn--Hudiksvall. Detta olycksdrabbade vägavsnitt är en ytterligare markering mellan kungariket Sverige och dess koloni Norrland.
Med tanke på vad som tidigare sagts beträffande regionens utbildningsnivå samt arbetslöshet är akuta meningsfyllda arbetsmarknadsinsatser nödvändiga.
Denna insats är dessutom en investering och ej en nödlösning på ett akut problem.
Eftersom det i dagarna talas om en eventuell nedläggning av I 14 i Gävle, blir arbetsmarknaden i Gävleborgs län ännu mer osäker. Ytterst få industrier samt företag gör investeringar i någon högre grad på grund av osäkerheten. Skulle, mot all förmodan, regeringen förverkliga sitt beslut om nerläggning av I 14, kommer arbetslösheten med påföljande ''spin off-effekt'' att göra Gävleborgs län till en vit fläck på Sveriges karta som kräver enorma belopp i arbetsmarknadsinsatser, vilket är ett stort slöseri med skattepengar istället för att använda dem till välplacerade investeringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att redan avsatta medel bör omdisponeras och användas för ostkustbanans utbyggnation för snabbtågsmöjligheter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en omprioritering av redan avsatta medel skall disponeras för en ombyggnad av E
4 mellan Söderhamn och Hudiksvall.
Stockholm den 23 januari 1992 Laila Strid-Jansson (nyd) Arne Jansson (nyd)