Trafiksäkerhetsarbetet har i stor utsträckning sin bakgrund i frivilligt och delvis ideellt arbete för upplysning och information i takt med bilismens framväxande. Den grund för opinionsbildning som förelåg vid högertrafikomläggningen 1967 gav möjlighet att genomföra den stora organisatoriska förändringen då trafiksäkerhetsverket bildades. Till verket knöts också uppgifter av förvaltningskaraktär.
Den tilltagande trafikmängden, otillräcklig vägkapacitet och alltmer nonchalans och okunnighet leder till allt högre olyckstal i trafiken. Olycksutvecklingen är alarmerande.
Trafiksäkerhetsarbete och trafiksäkerhetsinformation är motiverat med utgångspunkt i en för många gemensam strävan att bringa ned olyckorna, både av humanitära och ekonomiska hänsyn.
För det frivilliga trafiksäkerhetsarbetet som spelar en stor roll och engagerar många människor ideellt finns ett flertal olika frivillighetsorganisationer. Staten medverkar med statsbidrag. I huvudsak kanaliseras dessa medel till Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. Med tiden har detta rena paraply- och samarbetsorgan alltmer övergått till att med statsbidrag som bas utföra trafiksäkerhetsarbete i egen regi, och för ändamålet byggt upp en omfattande central organisation. Den ekonomiska omfattningen av NTF:s verksamhet har vuxit och staten har anslagit alltmer medel. Anslagen är innevarande budgetår i storleksordningen 40 milj.kr.
Dessa resursöverföringar har dock tyvärr inte lett till att stödet för trafiksäkerhetsinformation till enskilda frivilligorganisationer ökat. Det ökade statliga stödet till NTF har lett till att denna paraplyförenings oberoende istället ifrågasatts. Användningen av de statliga medlen för trafiksäkerhetsinformation har inte särredovisats av NTF. Statsmakterna har fått en sämre överblick över hur resurserna för trafiksäkerhetsinformation används. De skilda finansieringsformerna mellan NTF och TSV innebär att likartade informationsinsatser finansieras på olika sätt.
RRV har riktat allvarliga anmärkningar som bort leda till förändringar.
Trafiksäkerhetsverket (TSV) har å sin sida som statligt verk arbetat med trafiksäkerhetsinformation, i betydande utsträckning administration och handhavande av kontroll- och registerverksamhet inom trafikområdet, beslut inom trafiksäkerhetsområdet och utfärdande av förordningar och övrig författningstext. TSV är i huvudsak avgiftsfinansierat, men omsluter betydande belopp.
Samtidigt utför vägverket (VV) sådant arbete som i vid omfattning påverkar trafiksäkerheten. Verket har med tiden byggt upp en betydande egen kompetens på trafiksäkerhetsområdet.
Utvecklingen har lett till svåröverskådlighet, brist på samordning och onödig resursförbrukning i det viktiga trafiksäkerhetsarbetet. Dessa avsevärda problem har vi och folkpartiet liberalerna föreslagit förändringar av redan vid förra riksmötet, vilket dessvärre lämnade den dåvarande majoriteten oberörd. Det är därför tillfredsställande att den nya regeringen omedelbart föreslår omfattande förändringar i syfte att rationalisera och effektivisera trafiksäkerhetsarbetet.
Den av regeringen tillsatta trafiksäkerhetsutredningen har lagt fram sitt betänkande ''Det framtida trafiksäkerhetsarbetet''(SOU 19991:79). Där föreslås att trafiksäkerhetsverket slås ihop med vägverket.
Trafiksäkerhetsverket i sin nuvarande form bör inte bibehållas. Men en sammanslagning av vägverket och trafiksäkerhetsverket på det sätt som utredningen föreslår är inte ett lämpligt sätt att organisera verksamheten för att leda till de trafiksäkerhetsmål som riksdagen uppställt. Det är tvärtom så att förslaget är ett högst traditionellt grepp för att åstadkomma rationalisering. Det är tveksamt om målet med trafiksäkerhetshöjande insatser till lägre kostnader nås genom en sammanslagning av myndigheterna. Risk föreligger för ökad byråkrati, liksom för att t. ex. trafiksäkerhetsforskningen inte blir tillgodosedd i tillräcklig omfattning.
Inrätta en vägsäkerhetsinspektion
Helt nya möjligheter bör prövas för att få en slagkraftig och resurssnål organisatorisk lösning till stånd.
I syfte att tillgodose både framkomlighets- och säkerhetsintressena med samtidigt beaktande av resurseffektivitet borde därför en särskild vägsäkerhetsinspektion inrättas.
Inom andra trafikslag finns i princip samma lilla och effektiva organisatoriska lösning. Både för järnväg och luftfarten finns de särskilda säkerhetsorganen järnvägsrespektive luftfartsinspektionen. I båda fallen avser säkerhetsansvaret såväl statlig som icke-statlig infrastruktur. För telesektorn är dessutom en särskild liten myndighet under uppbyggnad. Myndigheten skall bl. a. tillse att den teletekniska standarden uppfylls och inte vållar störningar i telekommunikationerna.
För järnväg och luftfart ställs säkerhetskrav av samma typ som ställs och kan ställas på vägtrafik. Kraven utformas som föreskrifter och efterlevnaden kontrolleras. Vid olyckor utreds orsaken ofta noggrant. Dessa säkerhetsinspektioners ställning är mycket självständig och ledningen utses direkt av regeringen. Den egna administrationen är mycket liten och därmed resurssnål och samverkar i det avseendet med samlokaliserade statliga verk. Kompetensen är mer sammansatt än i det aktuella statliga verket. Vid tillfälligt höga arbetsbelastningar och olyckstoppar organiseras särskilda kommissioner och tillfälliga utredare.
En vägsäkerhetsinspektion bör ges en självständig ställning liknande den för järnvägs- och luftfartsinspektionen. Inspektionen kan mycket väl samlokaliseras med vägverket.
Denna vägsäkerhetsinspektion bör ha en liten organisation med c:a 15 till 20 handläggare med inriktning på beteendevetenskap och i samverkan med teknik. Till vägsäkerhetsinspektionen kan knytas ett rådgivande organ, t.ex. den av utredningen föreslagna trafiksäkerhetsdelegationen.
Med detta förslag kan övergripande mål och riktlinjer för trafiksäkerheten fastställas av statsmakterna. Dessa definieras, kvantifieras, delegeras och följs upp av trafiksäkerhetsinspektionen, som utfärdar föreskrifter utformar och definierar trafiksäkerhetsprogram kvantifierar och delegerar programmet planerar och handlägger särskilda projekt och kampanjer fördelar anslag utvärderar statistik och samordnar utvärderingar och analyser samt samordnar redovisningen av trafiksäkerhetsarbetet till statsmakterna
Ideellt trafiksäkerhetsarbete
De värdefulla resurser som finns representerade i ideellt arbetande organisationer och intresseorganisationer inom trafikområdet bör i ökad utsträckning tas tillvara.
Fördelen med dessa organisationer är att många människors arbete utförs decentraliserat både geografiskt och organisatoriskt. Motivationen är oftast stor och olika kompetenser är samlade mot gemensamma mål. I många andra länder tas ideella insatser tillvara som naturliga och som komplement till statsmakternas insatser på olika samhällsområden.
Därför bör en särskild grupp inrättas -- ''Ideella gruppen''. Här kan övervägas en modell som liknar det nyligen införda folkbildningsrådet. Genom ideella gruppen fördelas anslag vidare till ideellt arbete och till folkrörelseorganisationerna. Denna grupp utför inte eget arbete med administration eller forskning utan fördelar uteslutande offentliga anslag till ideellt arbete. Kriterier och inriktningar kan från tid till annan fastställas i vägsäkerhetsinspektionen.
NTF är, som påpekats ovan, och enligt sina stadgar egentligen en ren paraplyorganisation representerande intressen för vägtrafik och trafiksäkerhet. Det varken behöver eller bör vara en statlig angelägenhet. Ansvaret för verksamheten är en angelägenhet för NTF:s medlemsorganisationer.
På detta sätt kan också en kraftsamling ske för ideellt arbete. Detta ligger i linje med regeringens förslag om att NTF:s roll måste omprövas och statsbidragen för den s. k. pläderande informationen utgå.
Regionalt trafiksäkerhetsarbete
Trafiksäkerhetsarbete är inte bara en angelägenhet på central nivå. Detta konstaterande gäller lika för myndigheters trafiksäkerhetsarbete med föreskrifter och övervakning, som för ideella frivilligorganisationers arbete med kampanjer och massmediaengagemang.
På länsnivå är det viktigt att myndigheter samverkar både sinsemellan och med frivilligorganisationer och företag. Då myndigheter sällan i sina instruktioner uppdras till samverkan på detta sätt bortfaller ibland ansvaret för själva samordningen och kontakten mellan länen för trafiksäkerhetsarbete av intresserade aktörer.
Länens trafiksäkerhetsförbund har sedan gammalt goda kontakter med såväl frivilligorganisationer som regionala organ såsom landsting. Länens trafiksäkerhetsförbund utför därför på många platser ett gott och ideellt arbete. Förbunden bör därför kunna användas i större utsträckning för samverkan i trafiksäkerhetsarbetet mellan ideella organisationer och länsmyndigheter.
Statsförvaltningens rationalisering
Med denna organisatoriska uppläggning kan också en realistisk fördelning av ärenden inom statsförvaltningen komma till stånd, och därvid bortfaller behovet av det nuvarande trafiksäkerhetsrådet. Detta har enbart utgjort en kontaktbas mellan myndigheter och några centrala organisationer med ansvar inom trafiksäkerhetssektorn. Dessvärre har rådets överväganden inte medgivit beslut i de egna organen med utgångspunkt från de sammanställningar rådet gjort. Istället kan det rådgivande organet utgöras av en referensgrupp, en trafiksäkerhetsdelegation.
Genom att på ett helt nytt sätt effektivisera myndigheternas trafiksäkerhetsarbete kan också en lång rad av de idag till TSV centraliserade arbetsuppgifterna överföras till respektive fackverk. Som exempel kan anges att bilregistret överflyttas till rikspolisstyrelsen som ändå är den största avnämaren. Ett annat exempel är trafiksäkerhetsforskningen där dubbelarbete kan undvikas genom att VTI får ansvar för hela området.
Målet måste vara att uppnå en trafiksäkerhetsnivå som statsmakterna fastställt och samtidigt organisera verksamheten till en lägre kostnad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att trafiksäkerhetsverket läggs ned och ej slås samman med vägverket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta en särskild trafiksäkerhetsinspektion,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att flertalet av trafiksäkerhetsverkets nuvarande förvaltningsinriktade verksamheter läggs över på andra myndigheter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det statliga engagemanget i NTF avvecklas,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa ''det ideella trafiksäkerhetsrådet'',
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av länens trafiksäkerhetsförbund för ökad samverkan mellan ideella organisationer och myndigheter.
Stockholm den 27 januari 1992 Elver Jonsson (fp) Hans Lindblad (fp)