Upp emot 2 miljoner människor i Sverige är intresserade av hobbyfordon i någon form. Alla som håller på med hobbyfordon bör stödjas och uppmuntras i sin hobby. Här frodas kreativitet och teknisk uppfostran på ett naturligt sätt. Vad är då ett hobbyfordon? Det kan vara: veteranfordon -- ombyggda eller hembyggda -- tävlingsfordon eller på annat sätt udda fordon.
Fordonen är ofta registrerade i någon motorklubb. De är fotograferade, klassificerade och besiktigade för att få specialförsäkring.
Vi anser att motorhobbyn bör få status som kultur med tanke på att bilismen har funnits i cirka hundra år.
Kommunerna bör i samråd med motorentusiaster se över om det finns befintliga oanvända byggnader och ytor lämpliga för utövande av motorhobbyns olika aktiviteter. Kanske kan uthyrning ske till självkostnadspris.
Vi anser att Naturvårdsverket, Trafiksäkerhetsverket, Svensk Bilprovning med flera bör få i uppgift att söka dialog med motorhobbyns folk och inte som nu inta avvisande attityd. Myndigheterna bör ha till uppgift att stödja och ge råd och naturligtvis även kontrollera att regler efterlevs. Det senare bör dock utföras av tekniskt kompetent personal med befogenhet att bestämma och inte som nu av personer som enbart ser om bildelarnas interna nummer stämmer med godkända listor. Ett sådant samförstånd som här föreslås skulle ge långt större fördelar för miljön och trafiksäkerheten än dagens regler.
Fordon av 1976--88 års modell som importeras för eget bruk, det vill säga hobbybilar, skall undantas från dispensavgift och bilavgaslagen i dess nuvarande form. Dagens avgasregler för hobbyfordon har endast skapat problem mellan samhälle och dem som sysslar med hobbyfordon. Kravet att fordonet måste vara utrustat med en godkänd motorfamilj och att tillverkaren intygar att så är fallet, är inte bra. Det har visat sig att tillverkaren eller den svenske agenten skor sig ekonomiskt på att sälja intyg.
I och med att den nya blyfria bensinen nu kommit ut på marknaden, faller hela det gamla regelverket. Nu kan man eftermontera katalysator på de flesta bilar och rena ca 50-- 60% vilket bör vara godkänt för denna kategori av fordon. För den övriga lilla fordonsandel som inte går att montera katalysator på av tekniska skäl anser vi att dispens ska vara möjlig.
Vi anser att man bör införa en flytande 30-årsgräns. Detta innebär att man tar bort införselavgifter och skatter på fordon äldre än 30 år. När införselavgifterna tillsammans är 50--70 % ovanpå köpeskillingen, är det inte så många som har råd att ta hem historiskt intressanta fordon.
Vi anser att hobbyfordon bör få dispens från regler om E-märkning av avgassystem, bromsar, bälten, rattlås, speglar om fordonen kommer från länder som har en test- och utvecklingsforskning på fordonsområdet. USA har mycket stränga krav på många detaljer. När bilarna kommer hit så har vi våra egna krav och då accepteras inte de amerikanska bilarna. Ett exempel som talar sitt tydliga språk är bilar från Kalifornien vars avgasrening är bättre än svenska normer. Ändå godkänns inte bilarna i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om motorhobbyns kulturstatus,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om positivt tänkande för att finna lokaler och ytor för hobbyfolket,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hjälpa till rätta i stället för att mota fordonshobbyn,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa realistiska regler för import av hobbybilar,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av flytande 30-årsgräns för införselavgifter,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om viss dispens från E-märkning.
Stockholm den 24 januari 1992 Max Montalvo (nyd) Lars Moquist (nyd) Ulf Eriksson (nyd)
1 Yrkande 4 hänvisat till JoU
2 Yrkande 5 hänvisat till SkU