Analyserna visar att omkullkörning med motorcykel, i jämförelse med kollisioner, oftast är ett förhållandevis långsamt förlopp och att den vertikala hastighetskomponenten därför inte behöver vara särskilt stor, ofta sannolikt lägre än motsvarande 1 m fall. Eftersom den horisontella hastigheten däremot kan vara hög kan motorcyklisten komma att kana på vägbanan under en tid av några sekunder. Under tiden behåller han som regel en och samma ställning ända tills han eventuellt hamnar utanför vägbanan där han snarare rullar än kanar. Om den åkande under detta förlopp inte kolliderar med fasta föremål eller träffas av det egna fordonet behöver en omkullkörning av detta slag inte leda till svårare kroppsskador.
Om motorcyklistens kropp inte är väl skyddad under glidmomentet kommer dess tryck mot underlaget, friktionen och hastigheten att ge upphov till skrapsår och i vissa fall brännskador på de mjukdelar som är i kontakt med vägbanan. Såren blir då naturligtvis också nedsmutsade och detta leder i sin tur till infektion, försenad läkning och ökad ärrbildning.
Skador på bålen och extremiteterna framstår nu som det största problemet. Särskilt allvarligt är problemet med de lednära frakturerna på skuldror, armbågar och knän. Dessa är orsak till nästan hälften av fallen med minst 10 % invaliditet.
Skinnkläder av god kvalitet och skyddande stoppningar med god energiupptagning vid stötar kan ge avsevärt förbättrat skydd för motorcyklister i flertalet av de olyckor som sker.
En skyddsdräkt, tillverkad efter de rekommendationer och föreskrifter som TSV rekommenderar i ''Regler för fordon, bilaga 17 till TSVFS 1985:60'', borde alla motorcyklister och passagerare vara utrustade med vid framfart på motorcykel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till lagändring vad gäller skyddsdräkt som obligatorisk utrustning vid framförande av motorcykel.
Stockholm den 24 januari 1992 Kaj Larsson (s) Åke Selberg (s) Inge Carlsson (s)