Släpfordon till jordbrukstraktorer är inte registreringspliktiga och är därmed också befriade från fordonsoch kilometerskatt samt kontrollbesiktning. Motiven härför har varit att jordbrukstraktorer endast i begränsad omfattning tillåtits utnyttja det allmänna vägnätet.
Gällande bestämmelser bygger uppenbarligen på ett föråldrat synsätt såväl vad gäller den s.k. kostnadsansvarighetsprincipen som i fråga om trafiksäkerhetskraven. I själva verket användes släpfordon dragna av traktorer i mycket stor utsträckning på allmänna vägar och i synnerhet då i jordbruksbygder. De höga lastvikterna för dessa fordonskombinationer -- mellan 35 och 50 ton -- och ekipagens längd, utgör starka motiv för att också släpfordon skall omfattas av samma regler, som gäller för andra tunga transportfordon.
I Malmöhus län förekommer transport med jordbrukstraktor och släpfordon i mycket stor utsträckning. Särskilt omfattande är dessa transporter i samband med skörden av spannmål och kanske i synnerhet under betkampanjen som pågår under hösten fram till jultiden. Tillgänglig statistik visar att ca. 20% av transporterna går på lastbil, medan ca. 70% sköts av odlarna själva med traktor och vagn, medan resterande ca. 10% av transporterna ombesörjes med hjälp av andra fordonstyper, främst s.k. traktortåg, d.v.s. stora traktorer som drar släp med upp till tre vagnar. Dessa transportredskap ägs i regel av maskinstationer. Ett fåtal stora gods har egna ekipage, men det stora flertalet transporter är kommersiella.
Skälen till att traktortågen blivit allt vanligare på allmänna vägar är helt uppenbara. De är lågt beskattade jämfört med lastbilar samtidigt som det, trots den höga lastvikten och den sammanlagda längden, ställs lägre krav på förare och kontrollbesiktning jämfört med lastbil. Sålunda tillåts en 16-årig förare med enbart traktorkörkort att på allmän väg framföra ett traktortåg med laster på upp till 50 ton. Traktortågen är inte heller underkastade överlastningsbestämmelser, trots att de bevisligen förorsakar skadligt slitage på vägarna.
Det framstår sammantaget som helt klart att nämnda slag av släpfordon vilka utför med lastbilar jämförbart transportarbete inte bär sina kostnader samtidigt som trafiksäkerhetskraven för dessa fordon är alltför lågt ställda. Mot denna bakgrund anser vi det vara högt på tiden att sådana släpfordon blir föremål för såväl registrering och kontrollbesiktning som beskattning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om beskattning av släpfordon dragna av jordbrukstraktorer,1
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om registrering och kontrollbesiktning av släpfordon dragna av jordbrukstraktorer.
Stockholm den 15 januari 1992 Bengt Silfverstrand (s) Bo Nilsson (s) 1 Yrkande 1 hänvisat till SkU