Regionalpolitik för Södertälje
I Södertälje finns några av landets mest framgångsrika företag. Naturen kring tätorterna är mycket vacker och rikt varierad, med allt från skärgårdsnatur till blomstrande kulturbygd. Men det finns strukturella problem, som kräver sina lösningar. Södertälje är hårdast drabbat av den regionala obalansen i Stockholms län. Under en lång följd av år har de flesta satsningarna i nyföretagande och infrastruktur skett i regionens norra delar. För att vända den utvecklingen har kommunen agerat aktivt, men insatser behövs också från andra samhälleliga aktörer.
Bygg trafikplatsen vid Södertälje Syd
Nu pågår för fullt byggnationen av Södertälje Syd, den nya fjärrtågsstationen. Den är en av de viktiga satsningarna för att motverka den regionala obalansen. Det är också ur miljösynpunkt en mycket viktig investering i Stockholms län.
Södertälje Syd har ett strategiskt läge i anslutning till E 3, E 4, södra och västra stambanan, samt den blivande Svealandsbanan/Mälarringen. Detta område kan bli en knutpunkt i Mälarregionen med arbetsplatser, tjänsteproduktion, konsult- och affärsverksamhet.
Stationens läge intill E 4:an gör det möjligt att få både en fjärrtågsstation och en lokaltågsstation i direkt anslutning till motorvägsnätet. Med Södertälje Syd öppnar sig nya möjligheter för biltrafikanter från Sörmland. I stället för att köra in till Stockholm kommer man att kunna lämna bilen redan vid Södertälje Syd och byta till tåg. Därigenom avlastas vägnätet och miljön sparas. Också regional busstrafik och turistbussar kommer att kunna anslutas till terminalen.
För att stationen ska kunna fungera på detta sätt, så som det varit tänkt från början, är det nödvändigt att den planerade trafikplatsen byggs.
Trots att trafikplatsen hela tiden ingått i projektet har vägverket inte tagit med den i sin flerårsplan. Södertälje kommun, SJ och landstinget har förbundit sig att investera i järnvägsstationen och Södermanlands läns landsting, Eskilstuna, Nyköpings och Strängnäs kommuner har beslutat att bidra till Svealandsbanans/Mälarringens anslutning till Grödingebanan. För att dessa övriga delar av projektet ska kunna fullföljas måste medel anvisas för trafikplatsens byggande. Trafikplatsen måste föras in i vägverkets flerårsplan och färdigställas till Grödingebanans och Södertälje Syds invigning vid årsskiftet 1994/95.
Behåll möjligheten till inomregional skatteutjämning
Den kommunalekonomiska kommittén har nyligen lämnat sitt förslag till nytt system för skatteutjämning mellan kommunerna. I samband med övergången till det nya systemet måste den inomregionala skatteutjämningen i Stockholms län upphöra anser kommitténs majoritet. För Södertäljes del uppgick det inomregionala skatteutjämningsbidraget 1991 till 122 000 000 kr. Detta bidrag är av avgörande betydelse för kommunen, särskilt i den rådande lågkonjunkturen. Det motsvarar en skattehöjning på 1:40 kr.
Vi anser att det är de berörda kommunerna som ska besluta om det finns behov av en inomregional skatteutjämning. Möjligheten att fatta ett sådant beslut måste finnas även i framtiden. Det vore en oacceptabel inskränkning i den kommunala självständigheten från statsmaktens sida att ta bort denna rättighet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att vägverket får i uppdrag att inrymma trafikplatsen vid Södertälje Syd i sin flerårsplan i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevarande av möjligheten till inomregional skatteutjämning.1
Stockholm den 27 januari 1992 Annika Åhnberg (v) Ylva Annerstedt (fp) Pär Granstedt (c)
1 Yrkande 2 hänvisat till FiU