I såväl regeringsförklaringen som i budgetpropositionen markerar regeringen behovet av infrastrukturinvesteringar på olika områden. Sådana investeringar är nödvändiga för att vi skall få till stånd tillväxt i ekonomin och för att vårt land skall kunna hävda sig i konkurrensen med andra länder. Detta är viktigt inte minst i samband med den ökade internationaliseringen.
I takt med ökade internationella kontakter förutsätts ett större utbyte av varor och tjänster mellan länderna. Detta gäller såväl våra traditionella handelspartner, som nya internationella marknader. Ett viktigt och intressant led i denna utveckling är den omvälvande förändringen i östra Europa. Genom demokratiseringsprocessen och återupprättandet av flera nya stater har förhållandena förändrats kraftigt också när det gäller kontakter och samarbete österut.
Vi upplever det som både angeläget och naturligt att vårt land på ett effektivt sätt odlar och bygger ut dessa kontakter. För att vi skall lyckas med detta krävs att vi även då bygger ut effektiva fysiska kommunikationsvägar. Genom förändringen i östra Europa har helt naturligt nya kommunikationsbehov i öst-västlig riktning gjort sig gällande. Vi måste nu på ett tidigt stadium utreda och belysa hur vi skall kunna förbättra dessa ''tvärförbindelser'' till fromma för såväl vårt eget näringsliv som för utvecklingen i de nya staterna i öster.
Vi anser att man bör utreda förutsättningarna för och nyttan av en Europa-vägsträckning genom Götaland i öst- västlig riktning närmare bestämt från Västervik till Göteborg via Vimmerby, Eksjö, Nässjö, Jönköping, Ulricehamn och Borås. Från Sverige skulle sedan förbindelsen kunna fortsätta till England i väster och via Baltikum vidare till Ryssland.
Genom utbyggnaden av en ny Europa-vägförbindelse på angiven sträcka skulle man skapa en naturlig kommunikationsled i öst-västlig riktning och med en nordligare sträckning än den nu konventionella förbindelsen mellan London och Moskva via bland annat Tyskland och Polen.
De län i södra Sverige som kan förväntas ha intresse av Baltic Link har tillsammans ett stort befolkningsunderlag och ett rikt varierande näringsliv. Kommunikationsförbindelserna är i dag otillfredsställande i öst-västlig riktning enbart om man ser till inrikeskommunikationerna. I ett större perspektiv blir bristerna ännu mera påtagliga.
Frågan om Baltic Link har tidigare aktualiserats på enskilda initiativ. Baltic Link skulle kunna ge södra Sverige stora fördelar samtidigt som de internationella kontakterna skulle förbättras till nytta för såväl exportföretag som för enskilda medborgare. Man kan även förutsätta ökade kommunikationer från såväl vissa delar av Danmark som från södra Norge via den föreslagna vägsträckan. Färjeförbindelserna från Västervik österut skulle även främja trafiken till och från Gotland.
Vi anser att regeringen ingående bör pröva förutsättningarna att få till stånd en ny tvärförbindelse med Europa-standard genom södra Sverige med en sträckning som tidigare angetts och som finns på kartbilaga till motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen noga bör pröva förutsättningarna att genomföra föreslagen Europavägsträckning, Baltic Link.
Stockholm den 24 januari 1992 Göte Jonsson (m) Ulf Melin (m) Leif Carlsson (m) Bertil Danielsson (m) Hans Nyhage (m) Sonja Rembo (m) Bilaga
Bilaga