Persontrafiken på järnvägen Falköping--Landeryd lades ner i juni 1985. Beslut om nedläggningen togs i samförstånd mellan SJ, berörda kommuner och länsmyndigheterna.
Förutsättningen för detta samförstånd var att förbättringar av standarden på väg 46 skulle ske. Vissa förbättringar har skett men fortfarande återstår bland annat sträckan Alvareds bro -- Smårör.
Vi är förvånade över att inte de planerade förbättringarna av väg 46 kunnat fullföljas, trots att 7 år förflutit sedan järnvägen lades ner.
Effekterna av de hittills gjorda arbetena på vägen förtas till stor del av de flaskhalsar som återstår.
Under perioden 1984--1988 ökade trafiken på den aktuella sträckan, Alvareds bro -- Smårör, från ca 2 000 fordon per dygn till omkring 3 000.
Längs väg 46 finns flera orter med betydande industrier. Flera av dessa har en produktion av tunga och skrymmande produkter. En omfattande arbetspendling förekommer också på vägen.
I samband med järnvägsnedläggningen poängterade kommun, länsmyndigheter, företag och ortsbefolkningen vikten av att väg 46 rustades upp. I dag frågar sig befolkningen och företagen varför inte upprustningen fullföljts.
Vi anser att mycket starka skäl talar för att väg 46, delen Alvareds bro -- Smårör, snarast byggs om enligt de löften som gavs i samband med nedläggningen av järnvägen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av väg 46.
Stockholm den 24 januari 1992 Anders Nilsson (s) Jan Fransson (s) Sven-Gösta Signell (s) Birgitta Johansson (s)