De flesta svenskar äger en cykel. Den används för många ändamål. För många är cykeln ett naturligt fordon för resor till och från arbetet. Den är ett utmärkt redskap för nöje, rekreation, semester och motion.
Det är hälsosamt att cykla och det är ett synnerligen miljövänligt sätt att förflytta sig från en punkt till en annan. Cykeltrafiken är utrymmessnål, den är bullerfri och föranleder inte några miljövådliga avgaser. Det finns därför enligt vår mening, skäl för samhället att underlätta och stimulera en ökad användning av cykeln.
Vägverket har under lång tid gett bidrag till byggande av cykelleder. I årets budgetförslag anvisas 20 miljoner för det ändamålet. Summan har varit konstant under en lång följd av år och har därmed i realiteten försämrats mycket kraftigt. Det är allvarligt, särskilt mot bakgrund av de ansträngningar som görs för att skapa alternativ till bilen. Vi anser det därför synnerligen angeläget att höja anslaget för byggande av cykelleder.
De anslagna medlen för byggande av cykelleder fördelas över landet, det statliga bidraget har hittills varit 50 %. Vi anser att respektive länsmyndighet i fortsättningen själv ska få bestämma bidragsprocenten. Det finns säkerligen cykelleder som skulle komma till utförande även med ett lägre bidrag. Andra angelägna projekt kan behöva högre bidrag för att sättas i gång. Med en högre flexibilitet i bidragsgivningen skulle sannolikt de anslagna medlen ge ett bättre resultat än vad som hittills varit fallet.
Trafikmiljön i våra städer är fortfarande på många håll undermålig. Stora ansträngningar görs för att förbättra densamma. Avgasreningen på bilar förbättras, kollektivtrafiken stimuleras och stadsplaneringen utformas så att skadorna av en allt intensivare biltrafik skall kunna bli så små som möjligt. På olika sätt görs ansträngningar för att intressera resenärer att använda andra trafikmedel än bil. I stadstrafik med måttliga avstånd kan cykel vara ett bra alternativ. Trots dessa ansträngningar kan vi konstatera att trafikmiljön lämnar mycket övrigt att önska.
I allmänna reseavtal, ARA, definieras cykel som annat färdmedel. Ersättningen till den som använder cykel är 10 öre per kilometer. Denna ersättning har varit oförändrad under mycket lång tid.
Vi anser att det är lämpligt att höja denna ersättning rejält, förslagsvis till 50 öre kilometern. En sådan ersättningsnivå är i realiteten en besparing om den medför den effekten, att ett antal resande finner det intressant att använda cykel i stället för bil. Dessutom är en sådan förändring en stimulans som kan bidra till en mer behaglig trafikmiljö.
Vi vill erinra om att det för några år sedan gjordes en test i Stockholm beträffande tidsåtgången för budsändning mellan en racerförare och en tävlingscyklist. Testen utföll till cyklistens fördel.
Den som använder cykeln för rekreation och semester är beroende av att cykeln kan medföras på allmänna kommunikationer av olika slag. Det är därför angeläget att dessa transporter kan fungera snabbt och smidigt på flyg, tåg, bussar och båtar. Onekligen är det en självklarhet att cykel och cyklist borde kunna befordras med samma lägenhet. Så är tyvärr inte alltid fallet i dag. Vi anser därför att det erfordras någon form av allmänna föreskrifter härom.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre villkor för cykeltrafik.
Stockholm den 24 januari 1992 Anders Nilsson (s) Jan Fransson (s) Birgitta Johansson (s) Sven-Gösta Signell (s)