Antalet olyckor på de svenska vägarna måste minskas. Otaliga mänskliga tragedier döljer sig bakom trafikolycksstatistiken och olycksnotiserna i tidningarna.
Ett aktivt och effektivt trafiksäkerhetsarbete är ett måste. Inriktningen av detta är dock i stora stycken felaktig.
Vi måste börja se trafikanterna som tänkande individer som det går att påverka. På de flesta områden i samhället som styrs av andra än politiker har man insett behovet av detta. Genom kunskapsförmedling, information och opinionsbildning lägger man grunden till beteenden som man eftersträvar. Genom att ge order och behandla människor som undersåtar motverkar man det.
Den senaste tidens trafiksäkerhetsinsatser har koncentrerats till höjda straff, böter och massiva hastighetskontroller i kombination med sänkta hastighetsgränser. Därigenom minskar såväl förståelsen som efterlevnaden av de viktigare reglerna.
Regeringen har aviserat en proposition om det framtida trafiksäkerhetsarbetet under våren. Det är min förhoppning att de kommande förslagen innebär en ändrad inriktning av arbetet i den av mig anförda riktningen.
Jag vill därför i dagsläget endast koncentrera mig på förslaget i budgetpropositionen om att avdela fem miljoner kronor till fortsatt verksamhet med så kallade fasta hastighetskameror, eller ''utrustning för automatisk hastighetsövervakning'' som det kallas i beskrivningen under anslaget B2, ''Drift och underhåll av statliga vägar''.
Förslaget bör, enligt min mening avslås. De fem Mkr som föreslås till kameror ger bättre trafiksäkerhetseffekt om de används till den verksamhet som anges i anslagets rubrik.
Trafikövervakning ger bättre förebyggande effekt om den i större utsträckning används till synlig bevakning. Denna typ av bevakning respekteras och bejakas av vägtrafikanterna. Samtidigt finns det många rent juridiska tveksamheter med de så kallade spionkamerorna längs våra vägar.
Bevisföringen är svår och tveksam. Det går inte att binda fordonsägaren vid brottet om inte fotografiet visar ansiktet. Ett tillfälligt nedfällt solskydd kan vara skillnaden mellan åtal med indraget körkort eller frikännande. Vissa trafikantkategorier, till exempel motorcyklister, har inte registreringsskylt i framkant och kan därutöver svårligen kännas igen om han eller hon har den, av annan lagstiftning, stipulerade hjälmen påsatt.
Placeringen av kamerorna styrs i större grad av fototekniska förutsättningar och överväganden om minimerad störning än av rent trafiksäkerhetsmässiga aspekter.
Verksamheten bör av bland annat dessa skäl snarast avbrytas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att verksamheten med automatisk hastighetsövervakning avbryts.
Stockholm den 21 januari 1992 Fredrik Reinfeldt (m)