Goda kommunikationer är en förutsättning för att skapa regional utveckling. Ett väl sammansatt kommunikationssystem med jämnt fördelade trafikströmmar skapar förutsättningar för nödvändiga miljöhänsyn. Vissa vägsträckor har i ett sådant system en särskild betydelse för landets ekonomiska tillväxt. En sådan vägsträcka är väg 23-138-34 Växjö--Målilla--Linköping.
Genom att upprusta och ge vägsträckningen denna betydelse av huvudväg och genomfartsled uppfyller man på ett enkelt och effektivt sätt och till en mycket låg kostnad dessa grundläggande förutsättningar.
I denna motion föreslår vi att så sker och att, vad vi vill kalla, Dackeleden förverkligas snarast möjligt. Den aktuella vägsträckan framgår närmare av bilagan sist i motionen.
Förändrad planeringsprocess
De under riksmötet 1990/91 fattade trafikpolitiska besluten innebär att planeringsprocessen inom vägväsendet förändras. Planeringen kommer att mer få karaktären av riktlinjer från regering och riksdag för hur infrastrukturen skall utvecklas inom väg- och järnvägssektorerna.
Regeringen kommer därvid att utfärda direktiv för vägverkets arbete med ett nationellt program för riksvägarna. I ett sådant programarbete kommer vissa vägar, som är av särskild betydelse för landets ekonomiska tillväxt och välfärdsutveckling, att tillmätas en särställning. Vi menar att Dackeleden skall ha en sådan särställning.
Utvecklingsinjektion
En utbyggd Dackeled kommmer därvid att bli en viktig faktor både för tillväxt och välfärd i närområdet som för den sydliga delen av landet.
Sydöstra Sverige är klassat som ett regionalpolitiskt problemområde. Särskilt utsatta är inlandskommunerna runt sydsvenska höglandet, Kinda, Vimmerby, Hultsfred och Uppvidinge.
Ett utmärkt sätt att stimulera och förstärka kommunikationerna i detta område är att förlägga en genomfartsled dit. Det kan göras med mycket enkla medel genom uppklassning och förbättringen av väg 23--138--34 Växjö--Målilla--Linköping. Som framgår av kartskissen finns vägsträckningen redan. Genom en sådan åtgärd skulle ett angeläget transport- och trafikbehov tillgodoses i regionen. Dessutom skulle det vara en angelägenhet och enkelt tillskott för att nå en samlad och miljöriktig trafiklösning för den södergående trafiken i hela landet.
Avlänkad E 4
Den föreslagna sträckningen skulle på ett naturligt sätt avlänka E4:ans trafik genom södra Sverige.
Behovet av omfattande framtida utbyggnad av E4:an kunde undvikas. En fördelning av trafikströmmarna ger mindre koncentrerade utsläpp i naturen och är en viktig miljöpolitisk satsning i ett område som är mycket hårt utsatt av försurningsskador.
En avlänkning skulle också ge en lugnare och naturlig trafikpuls som skulle eliminera olycksrisker som är betydligt högre på så hårt belastade trafiksträckor av det slag E4:an på den aktuella sträckan utgör. Betydande tidsvinster skulle också kunna göras genom att den föreslagna sträckningen är närmare. Det skulle också aktivt bidraga till att minska utsläppen i naturen.
Väl förankrad lösning
De sex berörda kommunerna längs vägens sträckning Linköping, Kisa, Vimmerby, Hultsfred, Uppvidinge och Växjö arbetar intensivt på att förverkliga projektet Dackeleden till 1995. I arbetet deltar också länsmyndigheterna i de fyra berörda länen. Ett utförligt utredningsmaterial har tagits fram av kommungruppen. Dels har den totala investeringskostnaden framräknats. Dels har projektets lönsamhet och samhällsekonomiska fördelar beräknats.
Den sammanlagda investeringsvolymen för projektet har beräknats till ca 400 milj kr.
Fördelar
De regionalpolitiska fördelarna kan sammanfattas enligt följande: Säkrare och bättre kommunikationer för 500.000 lokalt berörda invånare i området. Årliga vinster för näringslivet genom rationellare transportförsörjning på 3,6
Mkr.
Förutom att förbättra förhållandena för denna mer eller mindre automatiska trafikökning kommer en upprustning av Dackeleden att medföra möjligheter till ökad sysselsättning och service, vidgad arbetsmarknad, större konkurrenskraft för företagen i området, bättre tillgång till sjukvård och utbildning, större trafiksäkerhet, bättre miljö för människor i tätorter, där vägen läggs utanför, att de militära kraven på väg- och brobyggnader kan tillgodoses.
Prioritering av investeringsmedel
Regeringens förslag i november 1991, som riksdagen godkänt, innebär att 1.500 milj kr redan avsatts för sysselsättnings- och produktivitetsfrämjande åtgärder som gäller investeringar i bl.a. vägar och järnvägar.
Regeringen avser att senare återkomma med ytterligare preciseringar av infrastrukturpolitiken. En lämplig åtgärd för att snabbt få en lösning till stånd vore att avsätta särskilda medel av de 1.500 milj kr som riksdagen redan fattat beslut om.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillskapande av Dackeleden som genomfartsled i inre Småland genom uppklassning och upprustning av riksväg 23--138--34,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av investeringsmedel för ombyggnad och upprustning av Dackeleden.
Stockholm den 21 januari 1992 Agne Hansson (c) Stina Gustavsson (c) Marianne Jönsson (c) Roland Larsson (c)
T310 Bilaga