Stockholmsregionen har en besvärlig trafiksituation. Den ständigt ökande fordonstrafiken ger en dålig miljö. Förslag på olika lösningar, ofta kostnadskrävande, framläggs. Upprepade krav hörs på att större andel av tillgängliga anslag för byggande av vägar tilldelas Stockholmsregionen för att förbättra trafikflödet. Ökade anslag till Stockholmsregionen innebär i sin tur att övriga län får mindre andel av totalanslaget för byggande av vägar inom respektive län. Alla län har behov av ökade väganslag. Därför måste en stark gemensam strävan vara att finna lösningar som ger goda totala effekter. En ytterst viktig åtgärd är att i så stor utsträckning som möjligt avlänka från Stockholmsregionen all genomgående fordonstrafik. Detta bör ske så fort som möjligt.
Vägförbindelsen ''Räta linjen'' en väg Norrköping-- Katrineholm--Västerås--Sala--Gävle, ger denna möjlighet. ''Räta linjen'' är ca 35 km kortare än motsvarande förbindelse över Stockholm. Efter vissa ombyggnader kan skillnaden bli 45--50 km. ''Räta linjen'' är också ca 15 km kortare än över Katrineholm--Strängnäs--Enköping-- Uppsala.
Kortare vägsträcka är en viktig faktor i den totala transportekonomin. Redan idag har därför ''Räta linjen'' stor betydelse för förbindelserna mellan Norrland och södra/sydöstra Sverige. ''Räta linjen'' kan för sydöstra Sveriges del anses vara en fortsättning norrut till Norrland av den regionalpolitiskt mycket viktiga E66. ''Räta linjen'' används även som transportled mellan Norrlandskusten och västkustregionerna, bl a beroende på att vägsträckan Västerås--Gävle har en mycket bra vägtopografi, vilket är mycket betydelsefullt i synnerhet för den tunga trafiken.
För att ''Räta linjen'' skall fungera helt tillfredsställande som transportled krävs att förbättringar och ombyggnader snabbt kan genomföras på vissa vägavsnitt. Näringslivet kräver snabba och punktliga leveranser. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det nödvändigt med en jämn och hög vägstandard. Kortare vägsträcka och kortare transporttider ger bättre transportekonomi för transportföretagen. Därför måste ''flaskhalsarna'' byggas bort.
Om detta är berörda länsstyrelser väl medvetna. Förbättringar har genomförts, genomförs eller planeras att genomföras, men takten i förbättringarna är alldeles för långsam. Hösten 1991 anvisades medel för byggande av förbifart Tärnsjö samhälle i Heby kommun. Men hittills anvisade anslag räcker inte till för att på ett snabbt och effektivt sätt fullfölja standardhöjningen. Därför måste ytterligare medel tillföras väganslaget i respektive län för att en upprustning av återstående vägavsnitt av ''Räta linjen'' snabbt skall kunna genomföras.
Vägförbindelsen Norrköping--Västerås--Gävle (''Räta linjen'') måste ges högsta prioritet vid fördelning av kommande anslag för vägupprustningen.
Efter den erforderliga upprustningen skulle Stockholmsregionen kunna avlänkas från all genomgående fordonstrafik och ''Räta linjen'' skulle bli för fordonstrafiken den självklara vägförbindelsen mellan Norrlandskusten och södra Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att snabbt fullfölja upprustningen av vägförbindelsen Norrköping--Västerås-- Gävle, den s.k. Räta linjen.
Stockholm den 21 januari 1992 Birger Andersson (c)