Många kommuner planerar en förnyelse av kollektivtrafiken. Det handlar om satsningar på miljövänligare bränslen, trådbussar, spårvagnar m.m. Gemensam är ambitionen att minska utsläppen från trafiken, framför allt i stadskärnorna.
I Norrköping är redan i dag spårvagnarna ett relativt vanligt, populärt och miljövänligt inslag i stadsbilden. Den spårbundna trafiken svarar för en knapp tredjedel av kollektivtrafiken i staden. Det finns färdiga planer på en utbyggnad av spårvägen, som om de genomförs leder till att spårvägens andel ökar till ca 50 % av all kollektivtrafik.
De positiva konsekvenserna för miljön är uppenbara. Dessutom, vilket är viktigt mot bakgrund av dagens arbetsmarknadsläge, bidrar utbyggnaden till att minska arbetslösheten bland bygg- och anläggningsarbetare. Om inköpet av spårvagnar görs inom landet blir effekterna för sysselsättningen självfallet ännu större.
Spaden kan sättas i jorden omgående, men ledningen för Norrköpings kommun tvekar. Anledningen är oron för ekonomin. Totalt handlar det om en investering i storleksordningen drygt 200 milj.kr. Redan nu står det klart att staten bidrar med 40 milj.kr. som avser banutbyggnaden. Pengarna utbetalas dock först fr o m 1993.
Länsstyrelsen i Östergötland har vidare i den prioriterade planen över statsbidrag till vissa investeringar i kollektiv persontrafik tagit upp sammanlagt 48 milj.kr. fördelade under en treårsperiod. Den förra regeringen har med ett regleringsbrev gjort det möjligt för Vägverket att kraftsamla dessa resurser till spårvägsutbyggnaden i Norrköping. Statens sammanlagda bidrag till spårvägsutbyggnaden kommer alltså att uppgå till nära 100 milj.kr. Det borde alltså vara möjligt att sätta spaden i jorden omgående. Det finns dock två orsaker till kommunledningens tveksamhet.
För det första måste kommunen förskottera medel till banutbyggnaden. Detta i ett läge när kommunens ekonomi redan är ansträngd. För det andra finns det en väntelista hos Vägverket, som gör att Norrköping förmodligen måste vänta några år innan kommunen får del av statsbidraget till investeringen i nya spårvagnar, de 48 miljonerna.
Norrköpings situationen lär inte vara unik. Risken finns att flera för miljön och jobben viktiga projekt försenas på grund av kommunernas osäkerhet om och oro för finansieringen.
Det är alltså enligt vår mening väsentligt att regeringen vidtar åtgärder för att stimulera övergången till miljövänligare kollektivtrafik. En möjlighet är självfallet att tillföra ytterligare medel. Även en relativt blygsam ökning av ovan nämnda statsbidrag kan få stor betydelse för sysselsättningen på enskilda orter. Regeringen kan också göra det möjligt för ansvarig myndighet att tidigarelägga utbetalningen av redan utlovade bidrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ytterligare stimulansåtgärder för att möjliggöra en utbyggnad av spårvägen i Norrköping m.fl. likartade satsningar.
Stockholm den 15 januari 1992 Lars Stjernkvist (s) Maj-Inger Klingvall (s)