Slå vakt om sjuhäradsbygden
För Sjuhäradsbygden är det viktigt att jord, skog och småindustri har en bra utveckling. Teko är i de flesta sjuhäradskommuner den dominerande industrin och tekos bekymmer är därför också ett bekymmer för oss som bor och lever här.
I denna motion kommer jag framförallt att ta upp satsningar för att förbättra vägar och järnvägsförbindelserna inom och till vår bygd, jag lägger också förslag om högskolan.
Vad beträffar teko kommer en gemensam motion att väckas, undertecknad av samtliga partier som representerar Sjuhäradsbygden. I den motionen lägger vi förslag om förändringar av den svenska tekopolitiken. Vi begär att de svenska tekoföretagen får samma förutsättningar som företag inom EG. Därför tar jag inte upp något om teko i denna motion.
Däremot vill jag ta upp problemen med den offentliga upphandlingen av tekovaror. De offentliga köpen av tekoprodukter hamnar i allt för stor utsträckning utanför landets gränser. Ofta handlar det inte om så stora skillnader i det pris som betalas och det pris som en svensk tillverkare skulle ha behövt. Gör man en totalbedömning utifrån totala samhällsekonomiska effekten blir troligen ett köp av en importerad produkt negativ för vårt land. Det skulle säkert ofta ha varit fördelaktigare att köpa varorna i Sverige. Nu befinner sig de svenska tekoföretagen i en besvärlig situation, människor blir arbetslösa, företag läggs ner och försvinner. I och med att tekoarbetare och företagsledare slutar inom teko försvinner den kompetens vi har inom tekoområdet och så småningom är den trygghet och säkerhet som ett eget tekokunnande innebär borta. Jag anser att såväl stat, landsting som kommuner skall ta större hänsyn till de konsekvenser som jag nämnt här när man gör uppköp av tekoprodukter. I dagsläget tillkommer dessutom arbetslöshetsrisken, att få en produkt några kronor billigare från en importör måste vara ett sämre alternativ när man samtidigt gör svenska tekoarbetare arbetslösa.
Småföretagens situation är viktig för hela landet men speciellt för vår bygd. Det är en kombination av jordbruksbygd och småföretagsamhet som gjort Sjuhäradsbygden till den levande bygd den är. För småföretagen har betydande förbättringar redan kommit genom borttagandet av skatten på arbetande kapital, slopandet av skogsvårdsavgiften och ytterligare förslag kommer under våren. Det är en viktig attitydförändring gentemot små och medelstora företag som den nya fyrklöverregeringen inlett.
Jordbruk och skog har liksom andra näringar svårt i en besvärlig konjunktur. Den omställning som inletts och osäkerheten om vilka förutsättningar vårt jordbruk här i Sjuhäradsbygden kommer att få vid ett EG-inträde, gör läget bekymmersamt. Jordbruksministern har tillsatt en omställningskommission som skall lägga förslag för att skapa trygghet och framtidstro inom näringen. För i Sjuhäradsbygden är det viktigt att de förutsättningar som finns för jordbruket är sådana att unga människor vågar satsa på jordbruk.
Energifrågorna är viktiga på många sätt. För att få en bättre miljö är det nödvändigt att ändra vår energianvändning. Vi måste minska användningen av olja, kol och kärnkraftsbaserad energi och i en ökad utsträckning använda förnyelsebara energiformer. För Sjuhäradsbygden kan en satsning på biobränslen från skogen och åkern ge många arbetstillfällen.
Vägar
Väganslaget måste fördelas mer rättvist än vad som skedde under den socialdemokratiska regeringstiden. Fördelningen måste bli sådan att Älvsborgs län och Sjuhäradsbygden får mer vägpengar. Det arbetsmarknadsläge som kommer att finnas under det närmaste året motiverar också nya satsningar på vägbyggande och vägupprustning. Centerpartiet har på många sätt försökt att få väginvesteringarna att öka och dessutom att de i större utsträckning användes till att förbättra de mindre vägarna.
För Sjuhäradsbygden finns det behov av satsningar på riksvägar. Arbetet på 41-an kommer snart igång igen, denna gång är det nödvändigt att arbetet slutförs. Riksväg 27 behöver få en bättre anslutning till Borås, en investering som bör komma snarast.
Länsvägnätet har många brister. Centerpartiet gjorde under 1991 en sammanställning av reparations- och nybyggnadsbehoven på vägarna i Sjuhäradsbygden och det visade sig att de var mycket stora. I samtliga kommuner finns många vägar med låg standard. Detta är en hämmande faktor för dessa bygder att utvecklas. Nu när det är arbetslöshet bör investeringar i vägar vara ett bra sätt att skapa sysselsättning och samtidigt göra något som alla kommer att ha nytta av när konjunkturen går upp igen.
Vägpengarna borde i större utsträckning komma att investeras på mindre vägar och grusvägar. Regeringen har också gett vägverket möjlighet att ompröva utformningen av de projekt som ska finansieras via anslaget för infrastruktursatsningar. En ganska stor del av de anslagna pengarna kan på det sättet bli lediga för annan användning. Jag anser att det är viktigt att dessa pengar utnyttjas till att förbättra det mindre vägnätet. Det bör ges utrymme för ett ökat anslag till Sjuhäradsbygdens dåliga vägar. Det finns många grusvägar som måste förbättras och beläggas.
Järnvägar
Det våras för järnvägsåkandet, de satsningar som gjorts på riksnätet har gett bra resultat. Det är en bra utveckling som har startats och som måste fortsätta och utvecklas så att även de mindre banorna får en tätare och snabbare trafik. Pendeltrafik till befolkningscentra och mellen befolkningscentra är också viktiga satsningar.
Att begränsa bilåkandet är kanske den effektivaste åtgärden för att få en bättre miljö. Därigenom minskar de miljöstörande utsläppen och därmed bör försurningen i naturen kunna minskas. Försurningen är ett allvarligt problem för skogen i våra bygder, den tar skada. Allvarlig är också försurningen av våra vatten i sjöarna och vattendragen liksom för grundvattnet. Skall bilåkandet kunna minskas är det nödvändigt att göra tåget till ett bra alternativ inte bara för persontrafik utan också för att locka över mer godstransporter på järnvägen. Betydligt mer av det gods som idag transporteras på våra vägar kunde istället transporteras på järnväg. För att det skall bli möjligt måste SJ ändra en del på sitt sätt att arbeta.
SJ har visat en obenägenhet att ge företag i bygden den service som bra godstransporter innebär. Om nu inte SJ klarar att plocka ihop gods från olika företag efter järnvägsnätet borde man lämna ut det till privata företag som kunde utföra detta arbete. När godset finns ihopsamlat kan det kopplas till SJ:s tåg. Många av de tunga transporterna, som är ett hinder på vägarna, för andra trafikanter, släpper ut mycket föroreningar och sliter på vägarna, borde gå på järnväg.
Skall det vara möjligt att få fler människor att åka tåg och företagen att välja järnvägen för sina transporter krävs investeringar i järnvägar och rullande materiel. Nu när staten skall sälja ut företag anser jag att det är rimligt att använda dessa pengar till nya investeringar. Järnvägar är en långsiktig investering och borde vara ett bra investeringsobjekt för dessa pengar.
Nu när arbetslösheten är stor och det finns en stor byggkapacitet som inte utnyttjas, då borde det även vara möjligt att låna pengar för att tidigarelägga järnvägsinvesteringar.
Pendel till Göteborg
Pendeltrafik till Göteborg skulle ge en kraftig förbättring av kollektivtrafiken mellan Borås och Göteborg. De investeringar som måste göras är väl använda pengar. Först när det finns ett tågalternativ som är lika bra som bilen, för den som pendlar till Göteborg, kan vi räkna med att man tar tåget istället för bilen. En satsning på trafiken mot Göteborg skulle dessutom bli en början på förverkligandet av en Götalandsbana.
Götalandsbanan
Som sagts tidigare, de satsningar på järnvägen som gjorts är bra och de som planeras i Mälardalen och kring Stockholm är bra, men för oss i Sjuhäradsbygden är den tänkta Götalandsbanan mycket viktig.
En bana med den sträckning som planerats, från Göteborg över Borås, Jönköping, Linköping, Norrköping och till Stockholm skulle ge hela Sjuhäradsbygden drastiskt kortare restid till såväl Stockholm som Göteborg. En sådan förbättring av kommunikationerna skulle få mycket stor betydelse för alla företag som finns i bygden. Det skulle också bli mycket lättare att få ny företagsamhet att växa fram.
Götalandsbanan skulle knyta samman fyra av landets största centra, Norrköping, Linköping, Jönköping och Borås, och direkt beröra 900 000 människor. Räknar man in ändpunkterna Göteborg och Stockholm kommer en Götalandsbana att ge omkring 4 miljoner människor tillgång till en mycket bättre interregional resemöjlighet.
Götalandsbanan bör vara en bra investering, med det resandeunderlag som finns efter banan. De restider från samtliga orter efter banan till Stockholm och Göteborg kommer att bli mycket konkurrenskraftiga med flyget. Genom en sådan här investering är jag övertygad om att det totala resandet med tåg kommer att öka.
Sedan två år tillbaka har ett tiotal av banan direkt berörda kommuner gemensamt gjort ett stort arbete med att utreda de fysiska och ekonomiska förutsättningarna. Kommunerna har i sin planering och i sina översiktsplaner arbetat in ett förverkligande av Götalandsbanan.
Jag anser det angeläget att statsmakterna nu fattar beslut som gör att planering och projektering av banan kan starta. Som tidigare påpekats i denna motion kan banan mellan Göteborg och Borås ges en sådan standard att den blir ett första steg i ett förverkligande av den eftertraktade Götalandsbanan.
Övriga järnvägsförbindelser
Järnvägen Borås--Herrljunga och vidare till Vänersborg har en viktig uppgift att klara kollektivtrafiken mellan länets två största befolkningcentra. Investeringar i banan och i den rullande materielen är nödvändiga för att ge en bra trafikservice.
Kust-till-kustbanan är en viktig förbindelse mellan västkusten och östkusten. Med en snabb förbindelse mellan Borås och Stockholm kan Kust-till-kustbanan också få betydelse som matartrafik till Stockholmståget på Götalandsbanan. Det är mycket angeläget med en tätare trafik på banan.
Högskolan
Högskolan i Borås är viktig för Sjuhäradsbygdens utveckling. Centerpartiet har varit pådrivande för att få tillräckliga resurser till de små högskolorna. Uppbyggnaden har gått steg för steg och utvecklingen fortsätter. Ett viktigt steg var möjlighet till forskning och tilldelning av forskarresurser vid de mindre högskolorna. I årets budgetproposition är högskolorna ett av de områden där det ges mer resurser för att utveckla dessa högskolor. Det är en medveten satsning för att hjälpa till med utvecklingen i hela Sverige. Högskolan i Borås har fått en allt viktigare funktion efterhand som den byggts ut och det finns ännu ett antal ämnen och utveckling av kurser som är önskvärda. I årets motion skall jag inskränka mig till att föreslå en utvidgning av tekoutbildningen till 3 år för ett par utbildningar.
Treårig textilutbildning
De båda utbildningarna textilingenjörslinjen och textiloch konfektionslinjen föreslår jag skall förlängas med ett år till tre år. Då kan dessa utbildningar avslutas med en kandidatexamen. En sådan utvidgning av dessa utbildningar är viktig av flera skäl.
Utländska motsvarigheter till dessa båda tekolinjer är genomgående minst treåriga och leder fram till en akademisk grundexamen. Som den svenska utbildningen är nu är den för kort för att kunna ingå i utbytesprogram med andra länder. Utländska studerande får inte tillgodoräkna sig svenska kurser, som en del i sin egen grundutbildning.
Den nuvarande utbildningen ger otillräcklig grund för svenska studerande att gå vidare till mastersutbildning i andra länder. Med ett närmare samarbete i Europa inför dörren, både inom utbildning och andra områden, borde det vara naturligt att göra svenska utbildningar sådana att de kan inordnas i ett större utbildningsutbyte med andra europeiska länder.
För den som vill fortsätta och gå en forskarutbildning ger inte den nuvarande tekoutbildningen, i dessa ämnen, behörighet att göra det. Detta är mycket allvarligt eftersom de studerande på de båda tekolinjerna är viktiga rekryteringsgrupper för framtida forskarutbildning inom tekoområdet. Det har rått en hård konkurrens om utbildningsplatserna på tekolinjerna vilket lett till att de studerande på dessa linjer är mycket kvalificerade. Den begränsning som nu finns till två år är ett slöseri med kompetens.
Högskolan har tagit fram kursplaner för treåriga tekolinjer. Redan till hösten anordnas, med medel från LIF- anslaget, ettåriga påbyggnadskurser för dem som hittills gått igenom tvåårig utbildning. De resurser som finns i detta anslag är otillräckliga, högskolan i Borås har avsevärt lägre LIF-anslag än motsvarande mindre högskolor. Ledningen vid högskolan har dock bedömt värdet av dessa påbyggnadskurser så stort att man trots knappa resurser beslutat sig för att ge de tekostuderande denna möjlighet. Påbyggnadskursen är sådan att kraven för forskarförberedande utbildning är uppfyllt.
Jag föreslår att de båda tekolinjerna görs treåriga och att Högskolan i Borås, av de utökade resurserna till högskolan, redan 1992/93 tillförs resurser för detta. De LIF-resurser som tas i anspråk för påbyggnadskurserna kan då åter användas för sitt rätta ändamål. Antalet årsstudieplatser på det tredje året bör vara 60.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den offentliga upphandlingen av tekoprodukter samt att mer av det som köps skall vara producerat inom landet,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättringar av riksvägarna 41 och 27,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att mer medel av väganslag och resurser mot arbetslöshet används för att förbättra vägnätet i Sjuhäradsbygden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beläggning av grusvägar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsning på tågpendel Borås-- Göteborg,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättring av Herrljungabanan,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ställningstagande för ett snart förverkligande av Götalandsbanan,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att redan budgetåret 1992/93 göra textilingenjörslinjen och textil- och konfektionslinjen vid högskolan i Borås treåriga.2
Stockholm den 27 jannuari 1992 Lennart Brunander (c) 1 Yrkande 1 hänvisat till FiU
2 Yrkande 2 hänvisat till UbU