Sammanfattning
Det finns ett antal problem med finansiering av infrastruktur. Vår definition av infrastruktur i detta sammanhang är vägar och väg- och spårbunden kollektivtrafik.
Problemen är som vi ser det följande:
1. Investeringarna i infrastruktur har under många år varit otillräckliga.
2. Detta har hämmat landets produktivitetsutveckling och skapat stora miljöproblem.
3. Investeringsbehovet kan ej klaras med nuvarande skattesystem eftersom den skattehöjning som skulle behövas för att täcka behoven skulle bli orealistiskt hög.
4. Brukarna av olika kommunikationssystem betalar ej för sitt bruk; detta leder till över- resp. underutnyttjande av systemen.
5. I en region finns flera olika kommunikationssystem. Ofta brister det i samordnandet mellan investeringarna i de olika systemen.
6. Det är svårt att rätt bedöma och ta hänsyn till miljövärden.
7. De politiska beslut som tas i dagens system är ofta kortsiktiga och grundade på ofullständigt underlag.
Lösning
Vänsterpartiet föreslår att det bildas regionala samhällsstyrda infrastrukturorgan som tar ansvar och genomför investeringar för de ovan nämnda infrastrukturerna i en bestämd region. Dessa organ skall ha rätt att ta upp markavgifter för att täcka investeringskostnaderna.
Ett nationellt samordningsorgan bör också inrättas för att kunna handha investeringar som berör flera regioner eller t.o.m. hela landet. Vårt förslag bygger på idéer i bl.a. SOU 89:112, SOU 90:16, SOU 90:33, SOU 90:34, SOU 90:36 och praktiska erfarenheter från bl.a. USA.
Storstadsutredningens förslag till finansiering
Slutbetänkandet från Storstadsutredningen -- SOU 1990:36 -- är relativt magert beträffande finansiering av infrastrukturen. Där beskrivs endast kortfattat förslagen. Man håller sig avvaktande till förslaget i delrapporten SOU 89:112 om ett infrastrukturbolag och dess finansieringsform och efterlyser vidareutveckling av det förslaget. I SOU 90:36 är man också betydligt försiktigare med sina slutsatser och förslag. Miljömedvetande och därtill hörande hänsyn lyser mest med sin frånvaro.
Skapa infrastrukturorgan med rätt att ta ut markavgifter
Ett infrastrukturorgan skall få rätt att ta ut markavgifter (lägesavgifter/kapitalisering av minskade transportkostnader) som motsvarar en del av den värdestegring som infrastrukturinvesteringen åstadkommer på markvärdet. Markavgiften motsvarar alltså inte hela värdestegringen på en fastighet. Det innebär att en markägare kan tillgodogöra sig både en värdestegring och en bättre tillgänglighet. Markavgift skall tas ut på all mark med vissa speciella undantag, t.ex. parkmark. Det är samma princip som för vägföreningar. Liknande system finns även i USA och kallas där ''Tax increment financing''. Man använder sig av en justerad fastighetsskatt.
Infrastrukturorganet skall stå för investeringar i kommunikationssystemet. Till dessa investeringar skall organet ha rätt att låna kapital. Markavgifterna skall användas till att betala räntor och amorteringar på lånen. Markavgiften betalas in av markägarna under hela investeringens livslängd, dvs. markägarna får mot ränta anstånd att betala in värdestegringen. Infrastrukturorganets rätt att ta ut markavgift skall gälla lika lång tid (investeringens livslängd), dvs. när en ny investering behövs är man tillbaka vid utgångsläget och man kan ta upp nya lån, ta ut nya markavgifter och göra nya investeringar. Storstadsutredningen kommer fram till ett nästan likadant system som det i USA vilket tyder på att detta är en administrativt och tekniskt framkomlig väg.
Markavgiften skall motsvara en del av markvärdestegringen som skapas av infrastrukturinvesteringen. Avgiften tas ut av alla markägare som får potentiell nytta av investeringen. Motivet till det är att alla kan tillgodoräkna sig värdestegring oavsett om de säger att de inte behöver eller vill ha investeringen -- det går inte att ''avstänga'' någon från att utnyttja investeringen, t.ex. hindra någon från att utnyttja en väg eller järnväg.
Finansieringen av underhållet av investeringen bör uppdelas i två delar, dels det underhåll som är åldersberoende och dels det som orsakas av graden av användning (slitage). Kostnaden för det åldersberoende -- tidsberoende -- underhållet bör ingå i investeringskalkylen. Kostnaden för slitageunderhållet skall till stor betalas av trafikavgifter.
Med detta finansieringssystem finns fyra väsentliga fördelar:
För det första kan den samlade markvärdesstegringen till följd av en trafikinvestering jämföras med kostnaderna för investeringen. Man kan då beräkna om investeringen är lönsam. Man kan även bedöma värdet av miljöpåverkan. Därigenom erhålls ett kraftfullt instrument för styrning av infrastrukturinvesteringar utifrån miljöeffekter.
För det andra blir det möjligt att konstruera ett system för finansiering av infrastruktur som har gynnsammare fördelningspolitiska effekter än nuvarande skattefinansiering.
För det tredje utgör kopplingen mellan intäkter och kostnader kraftigt förstärkt grund till effektiv resursanvändning.
För det fjärde får vi en kraftfull, demokratisk och relativt enkel politisk styrning av investeringarna. Om det t.ex. visar sig att politiker vill genomföra en investering, av t.ex. miljöskäl, som kostar 500 miljoner men endast ger markvärdesstegringar på 400 milj.kr., vad göra då? Jo, politikerna ger infrastrukturbolaget 100 milj.kr. för genomförandet av just det projektet. Medborgarna och deras valda ombud får tydliga prislappar på olika alternativ -- en stor förbättring mot idag där inte ens experter inte klarar att bedöma olika alternativs kostnad och miljöpåverkan.
Vad kan detta ge?
Det finns exempel på att bara planerna på trafikinvesteringar höjer markvärdena, t.ex. i Malmö där planerna på en fast förbindelse över Öresund höjde markvärdena. I en studie av Mälarbanan visas det att enbart småhusägarnas värdestegringar motsvarar hela investeringsbeloppet. Andra studier visar att många projekt i t.ex. Stockholm skulle ge upphov till markvärdesstegringar som överstiger investeringskostnaden.
Det finns alltså projekt som skapar högre värdestegringar än vad de kostar. Det finns projekt som går jämnt ut och det finns projekt som t ex av miljöskäl behöver subventioneras av stat, kommuner och näringsliv. Samhället kan då på samhällsekonomiska beräkningar avgöra vilka projekt som skall genomföras och i vilken ordning.
Det praktiska utformandet
Schabloner skall användas för att beräkna avgiftsstorleken. Infrastrukturorganet skall förhandla med berörda markägare och brukare via en bostadsmarksfond och en allmän markfond, se SOU 89:112. Det tar några år innan systemet är uppbyggt och verkar fullt ut.
Detta är en punkt där vidare studier behövs.
Ytterligare fakta
Avgiften skall även utgå på nybyggen som utförs under investeringens livslängd, för att undvika att byggbolag väntar ut infrastrukturorganet.
Infrastrukturorganet skall inkludera alla förväntade framtida markavgifter i sina kalkyler.
Vid nationella projekt kan det nationella organet gå in och betala de kostnader som ej täcks av markavgifterna.
Sänkta markpriser -- t.ex. vid ökat buller -- skall ersättas och räknas in i investeringskostnaden.
Mark med restriktioner -- ofta samhällsägd -- på användningen skall ej avgiftsbeläggas, t.ex. stadsparker.
Denna form av finansiering påverkar inte utvecklingen av kringliggande bebyggelse i någon högre grad jämfört med vad själva investeringen gör.
Övriga fördelar
Det blir möjligt att mäta effektiviteten i infrastrukturorganet vilket är mycket viktigt, man kan jämföra med andra regionala infrastrukturorgan.
Fast avgift över åren i nominella termer ger förutsägbarhet för markägaren och enkel administration. Det är ett liknande system som finns för tomträttsavgälder.
Det tar år att bygga upp verksamheten infrastrukturorgan. Men på sikt kommer statens kostnader för infrastruktur att sjunka med åtskilliga miljarder vilket ger lägre totalt skattetryck. Redan nu skulle man kunna pröva systemet på något väl avgränsat mindre projekt.
Infrastrukturorganet genomför de investeringar som ger de största reduktionen av trafikavgifterna, t.ex. bygger bort stora miljö- och/eller trängselproblem
Trafikavgifter
Trafikavgifterna skall användas till att betala slitagekostnadsdelen av underhållet, dvs. den del som orsakas av själva trafiken, t.ex. att vägbeläggning eller spåren har blivit utslitna, eller att man man måste vidta miljöåtgärder såsom bullerplank eller satsa på utbyggd spårtrafik om fler vill åka kollektivt.
Trafikavgifterna är utjämnande mellan de privatekonomiska kostnaderna och samhällets kostnad för en persons marginalresa, dvs. en persons kostnad för ytterligare en resa skall vara lika med samhällets kostnad för denna resa. I dag är det inte så, bland annat betalar inte bilisterna för samhällets kostnader som bilismen genererar i sjukvården, miljöområdet eller i form av andra trafikanters tidsförluster.
En grupp som ej skulle påverkas av detta system är tjänstebilsinnehavare vilkas marginalkostnader är 0. Detta medför samhällsekonomiska förluster på grund av att de tränger ut andra trafikanter och medför ett överutnyttjande av vägtrafiksystemet. Detta problem -- och problemet med reseavdrag -- bör lösas inom inkomstskattesystemets ram.
Trafikavgifter kan tas ut på olika sätt, en metod är att i takt med att systemet byggs ut ersätta en allt större del av drivmedelsskatterna med trafikavgifter.
Förslag
Summorna som de senaste regeringarna har föreslagit till infrastrukturinvesteringar av statliga medel är långt ifrån tillräckliga. Varken regeringarna eller de senaste statliga utredningarna av infrastrukturinvesteringsproblemen har presenterat några långsiktigt hållbara förslag till lösning av finansieringsproblematiken. Endast kortsynta nödlösningar har presenterats för att klara behoven några år framåt.
Man har hoppats på att näringslivet skall visa sin goda vilja och skjuta till pengar. Vänsterpartiet konstaterade för flera år sedan att detta inte är en framkomlig väg, vilket också har bekräftats av näringslivets ledande representanter. Denna grusade förhoppning har kraftigt försenat många angelägna projekt såsom Mälarbanan och Arlandabanan.
Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen ger regeringen i uppdrag att skyndsamt fördjupa analysen av de oklarheter som återstår kring inrättandet av samhällstyrda regionala infrastrukturorgan med rätt att ta ut markavgifter som skall finansiera de i motionen beskrivna infrastrukturinvesteringarna.
Vidare bör regeringen få i uppdrag att skyndsamt lägga fram förslag till regionala samhällsstyrda infrastrukturorgan när studier och forskning har klarat ut de frågetecken som återstår.
Sammanfattningsvis tror vänsterpartiet att finansiering av infrastrukturinvesteringar kommer att ske på många olika sätt och med hjälp av kombinationer av olika system. Det i motionen skisserade systemet borde dock stå för huvuddelen av finansieringssystemet i framtiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen låter utveckla förslaget rörande samhällsstyrda regionala infrastrukturorgan i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 26 januari 1992 Bengt Hurtig (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Jan Jennehag (v)