En ökande andel av samhällets energiförbrukning används för resande och transporter. Även om bilarna blir bensinsnålare motverkas besparingarna. Resor och transporter ökar och flyttas samtidigt från långsammare men mer energisnåla trafikslag till snabbare men mer energikrävande; från marktransporter till flyg och dessutom från tåg till landsväg.
Regeln ''Tid är pengar'' tillämpas av både företag och privatpersoner men priset betalas av miljön och förbrukningen av de ändliga energiråvarorna.
En vidgad värld -- resor och transporter
Lösningen på trafikens energi- och miljöproblem har ofta sagts vara minskande transportflöden och resande. Det är inte vårt svar.
Under de senaste åren har vi tydligare än tidigare insett hur världens människor och länder allt starkare flätas samman i ömsesidiga relationer och samarbete. Det är en utveckling vi starkt bejakar bl.a. för att den bidrar till en fredligare värld.
Det gäller Europa. När EG bildades efter andra världskriget var en grundtanke att genom samverkan skapa stabilitet och fred efter århundraden av konflikter och krig. Det målet har också i hög grad uppnåtts. Efter kommunismens sammanbrott och upprättandet av ett stort antal nya självständiga stater kommer Östeuropa lättare att utvecklas fredligt och stabilt om länderna genom ekonomisk samverkan integreras med varandra och övriga Europa och världen.
För u-länderna växer också insikten att deras framtida utvecklingsmöjligheter mer hör samman med vidgad handel och tillgång till i-ländernas marknad än med enbart det bistånd som i-länder kan förmedla.
Med samma positiva grundsyn ser vi på människors resande. För enbart några generationer sedan var en längre resa i Sverige något mycket ovanligt för de flesta. Nu reser omkring en fjärdedel av svenskarna varje år till något annat land. Vi talar om ''tågluffargenerationen'' -- de unga som har sina vänner spridda i Europa och världen.
Det fredliga kitt som den ekonomiska integrationen skapar kommer förhoppningsvis att motsvaras av en öppnare attityd mellan människor, kulturer och länder.
Trafikens pris
Den önskvärda utvecklingen är emellertid minst av allt problemfri. Transporterna tär i skrämmande takt på jordklotets ändliga resurser av fossila bränslen. Miljöskadorna växer och perspektivet att jordens människor skulle resa och transportera sina varor i samma omfattning och med de medel som medelsvensken eller ''medeleuropén'' nu gör skulle innebära ett omedelbart ekologiskt sammanbrott.
Även om bilismen med t.ex. katalysatorer klarar att reducera alla utsläpp av kväveoxider och andra miljöfarliga ämnen kommer koldioxidutsläppen, med sin långsiktiga inverkan på klimatet, att fortsätta så länge bilarna drivs med bränslen som olja och gas.
Men trafikens pris heter också olyckor och trängsel. Enbart i Sverige skördar trafiken närmare 1 000 dödsoffer per år. Tusentals människor invalidiseras och ytterligare tiotusentals skadas.
I Sverige kanske vi klagar över bilköerna i några av våra större städer eller när vägnätet korkas igen vid någon av helgerna. Det är trots allt enbart en mild föraning av den absurditet i fråga om trängsel och köer som kallas trafik i världens stora metropoler.
En klok trafikpolitik
Går det att godta och rentav eftersträva en utveckling där människor och länder i högre grad samverkar ekonomiskt och där människor reser och möts, och samtidigt undvika den energi- och miljökris som nästan oundvikligt tycks bli följden?
Ett är säkert. Utan politik går det inte. I Sverige sjungs för närvarande marknadens och valfrihetens lov. Försöken att med politiska beslut styra samhällsutvecklingen i önskad riktning framställs oftast som ''överhetens'' förmynderi. Det kan gälla hastighetsgränser såväl som bensinskatter.
Likafullt är det främst genom politiska beslut som vi som enskilda eller företag kan ''styras'' eller uppmuntras att välja transportalternativen som miljön och samhällsorganisationen i stort klarar.
För att på lång sikt klara det övergripande målet att tillgodose behovet av resor och godstransporter behövs tydliga principer för trafikpolitiken. Målsättningen för transporterna måste vara:
1. Att för varje typ av transport sträva efter att den i första hand sker med det mest energieffektiva och därmed miljövänliga transportsättet.
2. Att inom varje transportgren göra allt för att påskynda utvecklingen mot mer energisnål och miljövänlig teknik.
3. Med tanke på miljöhoten (och den ökande arealen outnyttjad mark) måste teknikutvecklingen särskilt inriktas på att ersätta fossil energi med bioenergi.
Energi och trafik
Ofta blandas energi- och miljöproblemen samman i debatten om transporter och trafik. Visserligen hör de intimt samman men det är ändå en fördel att hålla dem isär.
Tåg kan för närvarande drivas med t.ex. kol, dieselolja eller el som i sin tur kan komma från vattenkraft, olja, kärnkraft, ett fliseldat kraftvärmeverk eller t.o.m. ett kolkraftverk. Miljöeffekterna blir högst olika men den direkta energiåtgången för att dra tåget från Herrljunga till Laxå påverkas inte.
Generellt är tåg ett energieffektivt sätt att transportera eller färdas. Mycket gods eller många människor dras samtidigt på räls med låg friktion. Det enda transportsätt som kan konkurrera i energieffektivitet är sjöfarten.
Flyget befinner sig i motsatt ända av skalan. Flyget är det mest energikrävande av alla transportmedel.
Bilen kommer strax efter. En enstaka person eller högst fyra till fem forslas fram av en motor.
Många beräkningar har gjorts av olika transportgrenars energieffektivitet. I regel beräknas energieffektivitet i energiåtgången för att transportera ett ton gods eller en människa en kilometer.
En undersökning anger t.ex. följande jämförelse av energiåtgång för olika trafikslag:
Relativ jämförelse av energiåtgång mellan olika transportgrenar och tåg
Sjöfart 0,5 jämfört med tåg Tåg 1 Landsvägstransporter 4 gånger mer jämfört med tåg Flyg 10 gånger mer jämfört med tåg
Sambanden är emellertid inte enkla. Tåg med enbart några få passagerare som lika gärna kunde ha åkt taxi är rent energislöseri. Att stanna ett stort tåg för att sedan starta det igen drar energi som kunde räcka till åtskilliga mils bilresa.
Den tekniska utvecklingen har i synnerhet för bil och flyg inneburit stora variationer ifråga om energiåtgång. Nya och bränslesnåla flygplan har en energiåtgång per person som närmar sig personbilens. Samtidigt presenterar biltillverkarna nya tekniska lösningar som på nytt kraftigt reducerar bilens energiförbrukning.
Generellt gäller emellertid att sjöfart och tåg är tydligt energisnålare för transporter över längre sträckor. Förhållandet kommer snarast att förstärkas när de mer tekniskt konservativa och tröga näringarna för tåg och sjöfart även de på allvar börjar utnyttja sina möjligheter till energisparande genom teknikutveckling.
Det är emellertid orimligt att tänka sig en återgång till t.ex. transocean passagerartrafik eller att tåg i någon större omfattning skall kunna ersätta personbilar och lastbilstrafik i våra glesbygder.
En klok trafikpolitik måste kunna sammanlänka transporterna så det mest energieffektiva används.
Ett mål för trafikpolitiken är att överföra en ökad andel av transporterna till mer energieffektiva transportslag.
Miljö och trafik
För varje transportgren påverkas miljöskadorna av minskad energiåtgång men också av det energislag som används och av möjligheterna att rena utsläppen.
Utvecklingen av bränslesnålare och miljövänligare bilar under det senaste årtiondet visar vilka möjligheter som finns om tekniker och tillverkare får tillräckligt klara politiska signaler eller möter miljömedvetna konsumenter. Möjligheterna till fortsatta förbättringar är långt ifrån uttömda. Tvärtom visar t.ex. bilbranschens egna framtidsmodeller att mycket mer kan göras för att minska miljöskadorna.
En motsvarande utveckling finns för flyget, medan de miljömässiga framstegen för tåg och sjöfart hittills varit minst sagt beskedliga.
Ett andra mål för transportpolitiken är att för varje transportgren stödja och tvinga fram miljövänligare teknik och organisationsmodeller.
Det är rimligt att anta att varje transportgren kommer att mycket kraftigt kunna reducera utsläpp av svavel, kväveoxider och olika kolväten. För koldioxidutsläppen finns inte samma möjligheter att rena utsläppen. Därför måste särskild uppmärksamhet riktas mot valen av energiråvara. Enda möjliga utvägen är att bränslet tas från olika former av grödor. Då sluts det ekologiska kretsloppet och koldioxiden återvinns.
I Sverige har under enbart de senaste åren 400 000 hektar jordbruksmark tagits ur bruk. Även inom skogsbruket kan man förutse att vi inom några få år kommer att ha stora överskott av skogsråvara. Allt mer av i-ländernas papper återvinns. Samtidigt kommer nya producenter av ny skogsråvara från Nordoch Sydamerika och snart också från Ryssland och andra länder i Östeuropa.
Att utveckla ''odlade'' bränslen att ersätta olja, bensin och gas är en viktig miljöåtgärd som också kan ge arbete och bevara ett odlingslandskap.
Slutligen gäller att frågor om trafik, energi och miljö inte enbart begränsas till motorer, teknik och bränslen. Den inbegriper hela utvecklingen av samhällets infrastruktur och transportnät.
Strategi för förändring
Politikens uppgift är att strategiskt verka för övergång till energieffektivare transportslag och att inom varje trafikslag se till att den mest miljövänliga tekniken utvecklas och införs.
För att generellt främja utvecklingen av tåg- och sjötransporter föreslår vi några generella medel.
1. Skattereformens enhetliga moms (25 procent) kom att omfatta alla typer av transporter. Effekterna blev en tydlig nedgång för de längre tågresorna. (Pendlingsresorna med kollektivtrafik påverkades i mindre grad.) Skatten på kollektivtrafik har sedan generellt sänkts från 25 procent till 18 procent.
För att skapa underlag för de betydande investeringar som nu görs för järnvägen anser vi att tågresandet helt bör befrias från mervärdesskatt. Motsvarande stöd bör ges för färjetrafiken till Gotland och för utveckling av annan passagerarsjöfart.
Därmed får tåget och sjöfarten en skattemässig fördel gentemot såväl landsvägstransporter som långfärdsbussar och annan vägtrafik och gentemot flyget.
2. Generella åtgärder behövs också för att korrigera det ''systemfel'' som finns mellan bilism och kollektivtransporter. Bilens kostnader är till största delen fasta kostnader (kapitalkostnad, försäkring, skatt) vilket gör att kostnaden för den enskilda resan i stort sett motsvaras av enbart kostnaden för drivmedel. För tåg eller annan kollektivtrafik skall resenären däremot i biljettpriset betala hela trafikföretagets kostnad (energi, chaufför och kapitalkostnader).
Omkring hälften av nysålda personbilar i Sverige är olika former av tjänstebilar -- leasingbilar eller ägda av företag. För dessa bilar beskattas användningen för privatresor efter en årlig schablon. I praktiken innebär det att en stor och ökande andel av privatresorna med bil görs utan någon kostnad för den enskilda resan.
För en riktigare kostnadsjämförelse vid varje enskild resa eller transport bör mer av vägtrafikens kostnader föras från ''ägandet'' till ''körandet''. Bensin- eller bränsleskatterna har sådan verkan. De är emellertid ett trubbigt medel, som drabbar glesbygder som saknar tåg eller andra kollektiva rese- och transportmöjligheter lika hårt som regioner med andra alternativ att välja mellan.
Vi förordar att Sverige snarast bör följa exemplen från Norge och ett antal europeiska länder och införa ett system med vägavgifter. Några beslut är redan fattade. Det gäller t.ex. E6-ans utbyggnad i Halland och den nya bron för E4- an nära Kramfors. Avgifter diskuteras också som en möjlighet för Svinesundsbron norr om Strömstad. Samtliga dessa exempel avser avgifter för att finansiera nya investeringar.
I Norge tar man sedan några år tillbaka också avgifter på tätt trafikerade vägsträckor i närheten av Oslo och andra större städer. Avgifterna dras enkelt och effektivt från betalkort innanför bilens vindruta och bilägaren påminns vid betalstationen med en varningslampa när det är dags att fylla på kontot för betalkortet.
Vi föreslår att vägavgifter även i Sverige införs på redan byggda och hårt trafikerade vägar, och avgifter tas på sträckor där det finns välutvecklade alternativ med kollektivtrafik och tåg (dvs. nära de större städerna).
Vi anser också att vägavgifterna på sikt skall ersätta några av de skatter som nu tas ut av bilägarna. Vägtrafikskatten bör ersättas med en registeravgift av samma storlek som för båtregistret. Bilaccisen på bränslesnåla och miljövänliga bilar bör i ännu högre grad rabatteras.
Införandet av vägavgifter kan också ses i ett EG- perspektiv. Flera av EGs medlemsländer (Frankrike, Italien, Spanien) har vägavgifter. Vägavgifter diskuteras också för Tyskland. Det är rimligt att biltrafiken från Europa bidrar till våra vägkostnader på samma sätt som biltrafiken från Sverige gör genom vägavgifterna i andra länder, men allra viktigast är att omfördelningen av kostnaderna för vägtrafik kan motverka den expansion av vägtrafik som kan befaras när Sverige ansluts till EGs inre marknad.
3. Investeringarna i infrastruktur är strategiska beslut för transportpolitiken. Bron över Öresund har diskuterats i det perspektivet. Med beslutet om en bil- och tågbro försvann en möjlighet att ge tågtransporterna en strategisk fördel för resor och godstransporter mot kontinenten.
Nya sådana avgöranden sker när transportkapacitet mot Baltikum och övriga Östeuropa på sikt utvecklas. Om inte färjelägen och tågfärjor byggs kommer denna nya och på sikt omfattande trafik att hänvisas till en ökande trängsel på landsvägarna både här och på andra sidan Östersjön.
Den teknik som finns i Finland för att klara omställningarna till annan spårvidd i Östeuropa måste tas till vara och utvecklas.
4. Viktiga förändringar är också att utvecklande konkurrens stimuleras inom alla transportgrenar.
Tågtrafiken har under hela 1900-talet varit utsatt för allt starkare konkurrens från både bil och flyg. Det räcker trots det att granska vad som hänt med utseendet på järnvägsvagnar eller SJs fraktsedlar för att inse att utvecklingen av organisation och teknik rört sig ganska långsamt. Liknande förhållanden har rått inom sjöfarten och i viss mån inom flyget.
Vi välkomnar de ökade inslagen av konkurrens inom dessa transportgrenar men anser också att staten i en situation med ökande konkurrens har ännu större anledning att skärpa kraven i fråga om miljö och övrig säkerhet. (Se vidare följande avsnitt där vi behandlar de olika trafikgrenarna var för sig.)
Utveckling inom varje transportgren
Medan förslagen ovan avser att ge generell stimulans till sjöfart och tåg behövs också styrmedel och stimulanser inom varje transportgren för att ytterligare främja utvecklingen av energi- och miljövänligare teknik.
Sjöfarten
Sverige har en mycket lång kust och många av våra städer har hamnar. Trots det är den svenska kustsjöfarten liten och fortsätter att minska. Jämfört med kontinenten utnyttjar vi i Sverige i mycket liten grad sjöfartens transportmöjligheter. Det gäller i ännu högre grad utnyttjandet av inre vattenvägar (Trollhätte kanal, Vänern och Mälaren/Hjälmaren).
Orsaker till krisen för den svenska sjöfarten kan sökas på många håll. Bortsett från Göteborgs hamn är den direkta transoceana trafiken till svenska hamnar obetydlig.
Företagen anstränger sig allt mer för att minska sina lagerkostnader. Genom täta och små leveranser förkortas tiderna i lager. Det är krav som sjöfarten inte kan tillgodose. Även på kontinenten finns samma tendenser i företagen men trots det svarar t.ex. i Tyskland den inre sjöfarten för en stor andel av varutransporterna.
Det borde också i Sverige vara möjligt för sjöfarten att återta en del av sina förlorade andelar. För det behövs en ordentlig förnyelse av sjöfartens attityder och arbetssätt.
Några exempel: Fortfarande värnar hamnarbetarna sina stuvarmonopol i våra hamnar. Medan t.ex. långtradarnas chaufförer ofta också sköter lastning och lossning av sitt gods får båtarnas personal enbart vänta och se på medan hamnarbetarna jobbar.
Sjöfartens klarering av gods är trög och omständlig jämfört med vad som främst gäller för lastbilar och fraktflyget. Konservatismen i hamnarna gäller i hög grad också tullverket och speditörerna.
Den utveckling av skeppsfarten som skett genom containertrafik och RoRo-fartyg har inte motsvarats av en nödvändig utveckling av logistik och administration hos företag och myndigheter.
Kvardröjande monopol inom sjöfarten måste hävas. Det gäller inte minst det stuvarmonopol som i praktiken råder.
Tullverket måste se till att sjöfartens frakter ges samma behandling ifråga om tidsåtgång och service som andra trafikslag.
En förutsättning för sjöfarten är smidiga möjligheter till omlastning till tåg eller lastbil. Staten bör ta ansvar för utbyggnad och modernisering så att ett antal mindre och medelstora hamnar kan klara snabbare omlastningar.
Medan framför allt landsvägstrafiken mött krav på åtgärder för bättre miljö har kraven mot sjöfarten varit mycket blygsamma. Enstaka hamnar har ställt krav på låg svavelhalt för fartygsbränslet för fartyg i reguljär färjetrafik. Det sker en miljöprövning innan fartyg får ta i bruk nya farleder.
Jämförelsevis finns för sjöfarten stora outnyttjade möjligheter till miljöförbättringar. Det gäller såväl energiåtgång och val av bränslen som rening av utsläppen.
Tydliga krav på lågsvavliga bränslen och rening måste ställas i första hand mot sjöfarten nära kuster och i skärgården.
Varierande hamnavgifter efter båtarnas påverkan på miljön kan vara ett medel att stimulera övergång till miljövänligare bränslen och rening.
Miljöprövningen av sjöfartsleder bör också gälla äldre leder bl.a. för att undvika att prövning av enbart nya leder tvingar kvar trafik i leder där miljöskadorna är större.
Tidigare hade i Sverige flottning och bogsering av timmersläp till sjöss en betydande omfattning. Näringen dog utan att möjligheterna till utveckling och organisation egentligen prövats. Vi tror inte att flottning kan återskapas i stor skala men det finns vattendrag där möjligheterna att introducera modern teknik för sjötransporter borde prövas.
Järnväg
Under 1990-talet fortsätter den period med betydande investeringar i de svenska järnvägarna som inleddes under 1980-talet. Nya banor byggs och andra rustas upp bl.a. för de nya snabbtågen. Möjligheterna till konkurrens mellan skilda trafikföretag har öppnats genom att ansvaret för stambanorna överförts från Statens Järnvägar till banverket.
Samtidigt har delar av den regionala järnvägstrafiken med ofta osäkra utsikter överförts till Länstrafikbolagen.
De generella stimulanser för järnvägstransporter som vi fört fram i tidigare avsnitt syftar till att ge ökat underlag för de nya satsningarna på järnväg som görs både för riksoch länstrafik.
Vi anser också att staten ytterligare bör öka investeringarna för järnväg. För närvarande tillförs järnvägen årligen ca 2,5 miljarder kronor för investeringar (anslag och del av fond för infrastrukturinvesteringar). Investeringsnivån bör öka ytterligare.
Men förutom investeringar behövs fler förändringar inom järnvägsväsendet för att ytterligare bryta den konservatism som under årtionden präglat järnvägen.
Banverket
Vi anser att effekterna med inrättandet av Statens Banverk nu efter en tids verksamhet behöver granskas och utvärderas. Samtidigt som vi stöder intentionerna bakom banverket finns även i den nya ordningen inbyggda svårigheter.
Banverket finansieras genom en fast årshyra från SJ och ett statsanslag. SJ är däremot, med undantag från driftsstödet på vissa järnvägslinjer, helt beroende av sina intäkter från fraktkunder och resenärer. SJ behöver därför ständig flexibilitet mot sina kunder medan banverket får sina intäkter oberoende av trafiken, vilket innebär att flexibilitet och ökad trafik enbart motsvaras av extrakostnader.
Uppenbart behöver avtalen mellan banverket och dess kunder (i första hand SJ) ändras så att även banverkets ersättning blir beroende av tågtrafikens omfattning.
Samtidigt gäller det att se till att inte nya privata monopol inom bannätet skapas.
Vi motsätter oss starkt förslag att privata intressenter skall ta över eller bygga järnvägar. Det gäller t.ex. den planerade nya järnvägen Stockholm--Arlanda, däremot självklart inte järnvägsspår som företag eller grupper av företag är beredda att bygga för att knyta samman sina anläggningar med banverkets nät.
Persontransporter
Vår uppfattning är att tiden nu är mogen för att öpnna hela järnvägsnätet, inte enbart länstrafiken, för konkurrens.
Det innebär att SJs ensamrätt att driva tågtrafik på stambanorna bör upphöra. Privata entreprenörer liksom trafik i länsbolagens regi kommer att vitalisera tågtrafiken.
Snabbtågen har redan visat sig starkt bidra till tågets konkurrensförmåga gentemot flyget och personbilen. Utöver redan startade och planerade snabbtågslinjer (Stockholm--Göteborg, Stockholm--Malmö, Stockholm-- Sundsvall) bör möjligheterna till snabbtåg prövas också för andra sträckor: Sundsvall--Östersund, Stockholm--Karlstad (Oslo), Malmö--Göteborg (Oslo).
Godstransporter
En jämförelse mellan en ny lastbil och en ny godsvagn för järnväg och deras motsvarigheter för 10 eller 20 år sedan visar mycket tydligt hur järnvägens teknikutveckling är mycket bristfällig jämfört med den som skett för vägtrafiken.
Det är inget specifikt för Sverige. I de flesta länder har järnvägens tekniska utveckling varit mycket långsam. Samtidigt har järnvägen främst i USA kunnat behålla en mycket större andel av transporterna.
Också godstrafiken bör öppnas för konkurrens. Möjligheter att inom järnvägsnätet etablera fristående företag specialiserade på olika typer av transporter och rätt för företagen att själva organisera järnvägsfrakter kommer att (även för SJ!) vara det viktigaste medlet för utveckling och teknisk förnyelse av godstrafiken.
Även för godstransporterna är snabbhet en avgörande konkurrensfaktor. Tidsåtgången för järnvägsfrakt främst är beroende av långsamhet i lastning, lossning, tågklarering etc.
Staten bör stimulera ytterligare investeringar i effektiva knutpunkter och terminaler men också utvecklingen av godståg för högre hastigheter.
Länstrafiken
Många järnvägslinjer som övertagits av länstrafikbolagen har svårigheter. Där finns för få passagerare för att täcka bolagens kostnader. Ytterligare insatser behövs för att utveckla tågvagnar (en liten, modern, energisnål rälsbuss) för trafik på de små järnvägslinjerna.
Övrig kollektivtrafik
En jämförelse mellan Sveriges tre största städer visar tydligt hur utnyttjandet av kollektivtrafik påverkas av den trafik som erbjuds. Av arbetsresorna i Stockholm sker ca 65 procent med kollektivtrafik. I Göteborg är motsvarande andel 20 procent och i Malmö 14 procent.
Vägt mot bilköerna är tunnelbanan i Stockholm ett snabbt och effektivt sätt att ta sig till och från jobbet. Nu saknas underlaget för T-banor på övriga håll i Sverige. Mycket annat kan emellertid göras för att förbättra kollektivtrafiken och miljön.
I de större städerna behövs en fortsatt utbyggnad och teknisk utveckling av de kollektiva färdmedlen. De vägavgifter som vi föreslagit ovan kommer också att vara ett stöd för kollektivtrafik i städerna.
Busstrafiken
Utvecklingen av bussar som drivs med el eller etanol från biobränslen är en viktig del i arbetet för en miljövänligare framtida trafik. Genom krav på kollektivtrafiken kan bränslen och motorer utvecklas även för lastbilar och personbilar.
För att klara kollektivtrafik i glesbygder och också i städernas ytterområden bör ytterligare insatser göras för att utveckla trafik med mindre bussar med miljövänliga drivmedel.
Även om kollektivtrafiken behöver ett samordnat ansvar genom länstrafikbolag eller lokala bussbolag i större städer behövs en öppen attityd för nya organisationsformer. Det kan gälla kooperativt samarbete eller arbetsresor ordnade i företagens regi. Förslag till automatiserad trafik i Göteborg är intressant och måste följas upp.
Vägtrafiken
Vägtrafiken svarar för en gradvis ökande andel av energiförbrukningen i Sverige. Trots katalysatorer och bränslesnålare bilar framstår vägtrafiken allt tydligare som det största hotet mot miljön.
Eftersom drivmedlen nästan uteslutande kommer från fossila bränslen understryks allvaret om växthuseffekterna tas med i beräkningen.
Samtidigt har det senaste årtiondet visat att biltillverkarna på kort tid kan åstadkomma stora förbättringar om de sätts under tillräckligt starkt tryck från politik och marknad.
Förslag för den fortsatta förändringen av landsvägstrafiken är bl.a.:
1. Starkt stöd till övergång från fossila bränslen till biobränslen. Ett medel är en gradvis ökning av koldioxidskatten i takt med att ny teknik och nya bränslen utvecklas.
2. 1980-talet har inneburit en kraftig ökning av nyförsäljningen av tunga och motorstarka bilar. Det är antagligen ett utslag av samhällsandan i spekulanternas årtionde men har också haft stöd i förmåns- och avdragsregler.
Att förmånsreglerna för tjänstebil utformats så att de premierar större bilar av den typ Saab och Volvo tillverkar är antagligen ingen slump. I fråga om personbilarnas storlek bör statens regler entydigt gynna de lätta och bränslesnåla bilarna, samtidigt som kraven på säkerhet i mindre bilar skärps.
3. Miljöklassningen för bilaccis som införts bör utvecklas och skärpas. För närvarande rabatteras bilaccisen med 2 000 kr. för personbilar som klarar USA-krav och med 6 000 kr. för bilar som klarar nya krav från delstaten Kalifornien. Ett tydligt mål bör uppställas för hur stor andel av nysålda bilar som skall följa de nya normer som införts i Kalifornien. Om inte målet uppnåtts inom fastställd tid skärps skillnaderna i bilaccisens storlek ytterligare.
De stimulanser som redan finns för lastbilar bör utvecklas vidare.
4. Stöd till utvecklingen av elbilar -- med beaktande av kopplingen till energipolitikens övriga utveckling. (Elbilar drivna med el från ett fossileldat kraftverk innebär ingen minskning av koldioxidutsläppen. De ökar i stället genom en totalt sett sämre verkningsgrad.)
Flyget
Flyget är som tidigare nämnts det mest energikrävande av alla transportslag. Samtidigt har flyget inom både personoch godstrafiken under lång tid utvecklats mycket snabbt. Tillräcklig politisk beslutsamhet för att stärka andra transportmedels konkurrenskraft är nödvändig.
Även om en sådan miljömässigt nödvändig bromsning av flygets utveckling blir möjlig kommer flyget att vara en stor och viktig (och miljöfarlig) transportväg även i framtiden.
Det gäller alltså att även för flyget uppmuntra utvecklingen av bränslesnålare och miljövänligare teknik.
För det internationella flyget krävs internationell samordning för att gynna utvecklingen av bränslesnål teknik genom bränsle- eller koldioxidavgifter.
Bränsleåtgång och utsläpp till miljön från olika flygplanstyper är emellertid väl kända. Ett möjligt styrmedel i väntan på internationella överenskommelser är därför miljörelaterade landningsavgifter. Sådana avgifter finns för närvarande i Holland. För varje flygplats som inför liknande landningsavgifter bör intresset öka hos flygbolag och plantillverkare att utveckla miljövänligare plan.
Vi föreslår att landningsavgifterna även i Sverige utformas så att de premierar flygplan som gör mindre skada på miljön.
Flygplatserna
Flygplatserna är särskilt känsliga när det gäller de direkta miljöskadorna från flygfarten. Mycket höga utsläpp av cancerogena kolväten sker när planen med låga motorvarv taxar till och från startbanorna.
Därför behövs fortsatt och skärpt restriktivitet mot att ge tillstånd till flygplatser i miljökänsliga områden eller nära bebyggelse. Givna koncessioner bör kunna omprövas. Det borde också vara möjligt att ordna planens taxning på flygfälten genom lämplig bogsering.
Avvisningen av flygplanen med hundratals liter glykol är för varje tillfälle ett allvarligt utsläpp av miljöavgifter.
Både av säkerhetsskäl och miljöskäl behövs ett utvecklingsarbete för att hitta andra lösningar för detta problem inom flygfarten.
Analys av trafikens miljökonsekvenser
Vägtrafiken, flygfarten och även sjöfarten får som resultat starka koncentrationer av miljöföroreningar och miljöskador.
Länsstyrelserna måste som tillsynsmyndighet också ha ett obligatoriskt uppdrag att övervaka transportsystemens miljökonsekvenser samt att medverka till att nödvändiga miljöförbättrande åtgärder vidtas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i den samlade trafikpolitiken.
Stockholm den 24 januari 1992 Torgny Larsson (s) Lena Klevenås (s)