Inledning
Människors resor till möten med varandra och transporter av varor är två grundläggande funktioner i samhället. Förmågan att på ett effektivt sätt organisera transporter och kommunikationer har en avgörande betydelse för utvecklingen av välfärd, samhällsekonomi och miljö.
Under den socialdemokratiska regeringens ledning har en ny era inletts i trafikpolitiken. Strukturella förändringar tillsammans med stora ekonomiska insatser gör att landet kommer att stå väl rustat för framtiden.
Riksdagens trafikpolitiska beslut 1988 anger inriktningen för trafikpolitiken under 1990-talet. 1988 års beslut utgår från fem stora uppgifter:kraftigt begränsa trafikens miljöpåverkan,minska antalet döda och skadade i trafiken,utveckla infrastrukturen för 2000- talets behov,höja effektiviteten i transportsystemet samt säkerställa en tillfredsställande trafikförsörjning i hela landet.
Vi socialdemokrater fortsätter att utveckla trafikpolitiken så att dessa för samhällsutvecklingen strategiska uppgifter skall förverkligas. För detta krävs att det arbete som inletts av den socialdemokratiska regeringen fullföljs. Enligt vår uppfattning saknar den borgerliga regeringen en egen trafikpolitisk vision.
Utvecklingen inom andra samhällssektorer och i omvärlden medför att de medel som krävs för detta utvecklingsarbete förnyas. Vi socialdemokrater är beredda att medverka i dessa förändringar. En stor del av den framtida politiken måste inriktas på att i samarbete med övriga europeiska länder utveckla gemensamma lösningar som tillgodoser transportbehoven och minskar trafikens påverkan på miljön.
Frukterna av en utveckling av trafikpolitiken och en utbyggnad av infrastrukturen kommer hela samhället till del. Företagsekonomiska kalkyler ger ingen information om de politiska värderingar beträffande långsiktig samhällsekonomisk utveckling, regional balans och social rättvisa, som måste ligga till grund för trafikpolitikens utveckling och infrastrukturens utbyggnad. Denna dimension saknas enligt vår uppfattning i regeringens marknadsanpassningspolitik. Det är en historisk erfarenhet att beslut som pekar ut färdriktningen måste ha samhällelig styrning och fattas av politiska organ.
Vägar och järnvägar är gemensamma tillgångar, uppbyggda som en del av folkhushållet. Det är genom en fortsatt gemensam förvaltning och utveckling av dessa tillgångar vi socialdemokrater vill bygga landet. Vi känner ett ansvar att föra detta demokratiska uppdrag vidare som en motvikt mot de kortsiktiga kapitalintressena på marknaden.
Konsument- och medborgarperspektivet
Som medborgare och konsumenter färdas vi så gott som dagligen med något av de trafikslag som står till buds. Vi åker till arbetet eller dagis, till posten och till affären, besöker släkt och vänner. Därför är god tillgänglighet till transporter en viktig del av vår gemensamma välfärd.
Vi har rätt att ställa krav på dessa verksamheter. Vägar och gator skall vara farbara; tåg, bussar och tunnelbana skall gå i tid. Vi har betalat för att så skall ske, antingen via skattsedeln eller med avgifter. Vi har som medborgare och konsumenter därför rätt att kräva att verksamheten sköts kostnadseffektivt.
Samhällsperspektivet
Miljöfrågor
Trafiken svarar för en stor andel av den negativa påverkan på miljön. En fortsatt aktiv miljöpolitik förutsätter fortsatta insatser på trafikens område.
Investeringar i infrastruktur, främst järnvägar, kollektivtrafik och förbifarter, som den socialdemokratiska regeringen påbörjat, är åtgärder som påverkar utvecklingen positivt.
Även en aktiv samhällsplanering som minimerar transportbehoven påverkar utvecklingen positivt. De skillnader i resmönster, transportbehov och resförutsättningar som finns mellan storstadsområdena och övriga delar av landet bör uppmärksammas i högre grad än hittills.
Höga miljökrav på fordon och bränslen får störst betydelse om de genomförs samtidigt och av så många länder som möjligt. Sverige måste gå i spetsen för skärpta utsläppsvillkor.
En viktig del av 1988 års trafikpolitiska beslut är att fastställa de olika trafikslagens samhällsekonomiska kostnadsansvar. Resultatet av det arbete som pågår måste följas upp av konkreta förslag som speglar de olika trafikslagens samhällskostnader. Endast i undantagsfall skall administrativa medel styra trafikantens val av trafikslag.
Trafiksäkerhet
De av riksdagen fastlagda målen för trafiksäkerheten har inte nåtts. Detta är djupt beklagligt. Den minskning av antalet dödade i trafiken som skedde 1991 är positiv men inte tillräcklig.
Det är nödvändigt att antalet dödade och skadade i trafiken fortsätter att minskas i absoluta tal även när trafikarbetet ökar. De förändringar som genomförs måste syfta till ett djupare folkligt engagemang och ett större individuellt ansvar. Riksdagen har fastställt målet om en avsevärd minskning av antalet döda och skadade i trafiken.
En väsentlig orsak till trafikolyckor är hastigheten. Det är konstaterat att högre hastigheter ökar antalet döda och skadade. En förutsättning för att trafikanterna skall uppleva besluten om hastigheter som meningsfulla är att de har insikt om detta samband. Detta är en förutsättning för trafikanternas engagemang och individuella ansvarstagande. Frågan om förarrelaterade försäkringspremier bör övervägas ytterligare.
Infrastruktur/tillväxt
Investeringar i trafiksystemet påverkar samhällsstrukturen under lång tid framöver. För oss socialdemokrater är det därför angeläget att investeringarna sker inom ramen för en helhetssyn på samhällsplaneringen. Målet måste vara att maximera transporteffektiviteten så att det nödvändiga trafikarbetet minimeras.
Utbyggnad och effektivisering av infrastrukturen spelar en viktig roll för den ekonomiska tillväxten. Det betyder att förändringar i infrastruktur och transportsystem skall ske på ett sätt som ökar aktiviteten i landets ekonomi som helhet.
De väg- och järnvägsutbyggnader som nu påbörjats på den socialdemokratiska regeringens initiativ innebär att nya arbeten skapas inom främst bygg- och anläggningsbranschen. Detta är positivt. Men investeringarna måste genomföras där de får störst långsiktig effekt till gagn för tillväxt, miljö och regional utveckling.
Effektivitet i transportsystemet
I dagens samhälle avsätts stora resurser för transporter av gods och passagerare. Transporterna i sig är inte ett självändamål. De är ett medel för att tillgodose andra mål. Därför bör de ske så effektivt som möjligt.
I vissa situationer kan transportköparen välja mellan olika transportslag och mellan konkurrerande transportsäljare inom samma transportslag. I andra fall finns inte denna möjlighet. Vårt lands geografi och befolkningsfördelning gör att det inte heller är möjligt att inom rimliga ekonomiska ramar hålla parallella trafiksystem överallt.
Det bör slås fast att flera olika medel måste användas för att ytterligare effektivisera transporterna. Ny teknik, förändrade organisationsformer och bättre anpassning till kundernas krav är några exempel. En förstärkt konkurrens mellan olika transportsäljare är ett medel -- inte ett mål -- som i vissa fall kan leda till att effektiviteten ökar.
Regional balans
Det finns en bred insikt om infrastrukturens betydelse för en regions utveckling. I takt med att andra regionalpolitiska åtgärder minskar ökar också den relativa betydelsen av en god transportförsörjning.
Investeringar i vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser är i sig inte en garanti för regional utveckling. Det är viktigt att de ses i ett större sammanhang och genomförs i samspel med övriga insatser.
De förbättringar av vägar och järnvägar som nu påbörjats måste fullföljas på ett sätt som gagnar tillväxten i olika delar av landet.
Fullfölj investeringarna i vägar och järnvägar
Gods- och persontransporter på land är beroende av bra vägar och järnvägar. Varor skall transporteras från avsändare till mottagare med minsta möjliga transportarbete. Brister i trafiksystemen måste byggas bort så att effektiviteten i transportsystemet förbättras. Detta gäller både väg- och järnvägsnätet.
En utökad satsning på vägar och järnvägar är en hörnsten i den socialdemokratiska politiken. I väg- och järnvägsinvesteringarna kombineras strukturella och stabiliseringspolitiska effekter.
Genom att avsätta resurser för detta ändamål skapas goda förutsättningar för framtiden. Bra infrastruktur ger företagen lägre kostnader för transporter. Varor kan produceras billigare. Därmed stärks industrins konkurrenskraft. De uppoffringar vi gör på kort sikt när vi avsätter resurser för byggande av infrastruktur, får vi igen i form av högre tillväxt som i sin tur genererar nya och därmed ökade resurser.
På kort sikt bidrar investeringar i vägar och järnvägar också positivt till sysselsättningen i de regioner där de genomförs.
Riksdagen anvisade på den socialdemokratiska regeringens förslag minst 20 miljarder kronor extra (utöver ordinarie anslag) för investeringar i vägar, järnvägar och kollektivtrafikanläggningar under resten av 1990-talet. Propositionen redovisar ett 50-tal större strategiska infrastrukturprojekt såsom bl.a. Västkustbanan MälarbananSvealandsbananNorra stambanan OskustbananArlandabananförbifarter på E3, E4 och E6
Det är projekt som den socialdemokratiska regeringen fattade beslut om under sommaren och förhösten 1991 och som uppgår till drygt 11 miljarder kr. Dessa beslut bidrar nu till framtidstro i berörda regioner.
Det är djupt beklagligt att regeringen och kommunikationsministern inte har kraft att fullfölja den socialdemokratiska regeringens intentioner. Ett mycket tydligt exempel på oförmågan att hantera dessa för landets framtid avgörande frågor, är den beslutsvånda som finns beträffande Arlandabanan. I stället för ett kraftfullt framåtsyftande arbete ägnar regeringen sig åt att genomföra ytterligare en utredning att lägga till de som redan finns i beslutsunderlaget.n
Regeringens ''infrastruktursatsning'' Miljoner kronor
Anslag 91/92 92/93 Differens
Vägar B2 Drift 5 687 5 908 +221 B3 Bygg 1 514 1 556 + 42 B4 LTA 1 007 1 037 + 30 B5 Statskomm. 811 835 + 24 B6 Enskilda 629 648 + 19 B7 Bärighet 686 707 + 21 Summa väg 10 334 10 691 +357
Järnvägar D1 Drift 2 882 2 950 + 68 D2 Byggande 1 349 1 392 + 43 D3 SL-invest. 346 368 + 22 Summa järnv. 4 577 4 710 +133 Totalt 14 911 15 401 +490
Sammantaget föreslår regeringen att de ordinarie infrastrukturanslagen ökas med 490 miljoner eller knappt 3,3 %. Väganslagen (inkl. LTA) ökas med 3,5 % medan järnvägsanslagen ökas med 2,9 %.
Under budgetåren 1990/91 och 1991/92 avsatte riksdagen på förslag från den socialdemokratiska regeringen sammanlagt 10 000 milj.kr. till extra investeringar i infrastrukturen utöver dessa ordinarie anslag. Innevarande budgetår finns ytterligare 1 500 milj.kr. avsatta på den nuvarande regeringens initiativ. Några motsvarande extra avsättningar föreslår regeringen inte för budgetåret 1992/93.
Man kan konstatera att det utrymme som enligt finansplanen skapats för ''...betydande ökningar av anslagen för infrastruktur...'' inte tagits tillvara.
Tvärtom torde det vara så att de marginella anslagsuppräkningarna innebär att anslagen sammantaget inte ens behåller sina reala värden. 365 av de 490 milj.kr. som anslagen föreslås öka med går åt för nya ändamål, återställning av Södertäljebron och investeringar i vägnätet för en ökning av drivaxeltrycket till 11,5 ton.
Frånräknas kostnader för dessa nya uppgifter betyder detta sammantaget att sektorn enligt regeringens förslag ges ett tillskott om 125 milj.kr. (+ 0,8 %) för utökade insatser och täckning av kostnadsökningar.
Regeringens s.k. satsning på infrastrukturen är helt otillräcklig, inte minst mot bakgrund av betydelsen av väl fungerande vägar och järnvägar som en del i en tillväxtskapande politik. Det är angeläget att de infrastrukturprojekt som beslutats genomförs så snart som möjligt, för att man skall kunna utnyttja den lediga kapacitet som finns. På så vis främjas tillväxten samtidigt som arbetslösheten bekämpas. Regeringen uppmanas att snabba upp genomförandet och till riksdagen redovisa vad som uppnås.
Ökat vägunderhåll -- 1 250 milj.kr. extra
De överföringar från anslaget L1 Investeringar i trafikens infrastruktur till underhållsåtgärder som regeringen föreslår innebär endast en omfördelning av resurser inom sektorn. Utfallet under kommande år torde dessutom bli marginellt. De flesta av de aktuella projekten har lång varaktighet varför eventuella besparingar inte slutligen kan bedömas förrän de avslutats om några år.
Detta är ett försök av regeringen att med hjälp av budgetteknik ta sig runt riksdagens i våras uttalade mening att medel för drift och underhåll borde öka. Enligt vår uppfattning bör anslaget L1 även fortsättningsvis vara förbehållet för investeringsåtgärder i enlighet med tidigare riksdagsbeslut.
Vi föreslår därför i stället att anslaget B2 Drift och underhåll av statliga vägar tillförs ytterligare 1 250 milj.kr., fördelat jämt över vägverkets arbetsområden i hela landet. Dessa medel bör regeringen bemyndigas att förskottera till vägverket.
Höj planeringsramen för framtida investeringar
Riksdagen beslutade våren 1991 att staten skulle tillföra ytterligare minst 20 miljarder kronor till trafikens infrastruktur under resten av 1990-talet i fast penningvärde. Regeringen föreslår nu en nedjustering av planeringsramen för anslaget L1, Investeringar i trafikens infrastruktur, till 19 miljarder kronor. Argumentet är förändrad momsredovisningsprincip.
Vi anser att detta är en felaktig tolkning av riksdagens beslut. Dessutom visar det vad regeringspartiernas stora ord om en långsiktig satsning på trafikens infrastruktur är värda då de skall omsättas i praktisk politik.
Vi föreslår att den ursprungliga planeringsramen för anslaget L1 Investeringar i trafikens infrastruktur om minst 20 miljarder kronor omräknas till 1992 års penningvärde.
Storstadsuppgörelserna måste fullföljas 1992
Den socialdemokratiska regeringen tillkallade 1990 förhandlare som fick till uppgift att, tillsammans med de regionala intressenterna, finna lösningar på de miljö- och trafikproblem som speciellt karaktäriserar de tre storstadsregionerna. Bakgrunden var dels regionernas speciella karaktär, dels den dittillsvarande oförmågan att inom respektive region finna lösningar på problemen.
I slutskedet av förhandlingarna förutskickades ett riktat statsbidrag om sammanlagt 5,5 miljarder kronor till de tre regionerna. De tre förhandlarna lyckades dock inte fullt ut finna lösningar som direkt kunde ligga till grund för utbetalning av statsbidraget.
Varken regering eller riksdag har i tidigare ställningstaganden satt någon bortre tidsgräns för utbetalning av det riktade statsbidraget. De nu pågående förhandlingarna avses i alla tre regionerna bli avslutade under våren 1992.
I uppgörelserna förutses att någon form av infartsavgifter införs. Vägverket har av regeringen fått i uppdrag att utreda hur ett elektroniskt system skulle kunna utformas.
Moderaterna har i Stockholm sagt nej till avgifter av denna typ. Därmed riskeras hela uppgörelsen. Även folkpartiet liberalernas nej till Västerleden riskerar uppgörelsen.
I Göteborg riskeras helheten i uppgörelsen av oenighet om den föreslagna dragningen av ''nya E6''. Regeringen har givit vägverket i uppdrag att vidareutveckla frågan.
Förhandlingarna i Malmöregionen fortsätter och förhandlingsmannen kommer i april att redovisa sitt uppdrag.
Det är nödvändigt att intentionerna i storstadsuppgörelserna fullföljs. Det är i dessa områden åtgärder för att öka tillgänglighet och minska miljöbelastningen har störst effekt. De förslag på kollektivtrafikens område som lagts fram är mycket angelägna.
Regeringen bör medverka till att, så snart överenskommelser för respektive region i huvudsak är klar, betala ut de reserverade medlen.
Den rena bilen
Bilen svarar kanske mer än någon annan teknisk uppfinning mot den enskilda människans längtan efter frihet. Detta har lett till att samhällsplaneringen utgår från ett bilsamhälle och att de miljökonsekvenser som nu kan ses alltför länge kommit i skymundan.
Den enskilda människans behov av frihet har varit starkare än samhällets behov av en långsiktig, hållbar utveckling på transportområdet. Ett ifrågasättande av den nuvarande situationen har ofta betraktats som bakåtsträvan eller som en inskränkning i den personliga friheten.
Från 1960 till 1989 tredubblades antalet bilar i Sverige. Antalet bilar i världen ökade under 1980-talet med 3 % eller 19 miljoner per år. Ökningen leder till att olika problem förvärras, t.ex. trafikstockningar och köer.
Utöver trängseln orsakar bilarna luftföroreningar. Kväveoxider och kolväten bildar i solljus ozon. Bilar släpper också ut koldioxid, växthusgasen som är halva förklaringen till jordens stigande medeltemperatur. Personbilar står för mer än 13 % (i Sverige 25 %) av den totala koldioxidmängd som frigörs vid förbränning av fossila bränslen.
En del i strategin för ett miljöanpassat trafiksystem är en väl utbyggd kollektivtrafik. Denna skall på alla sätt utvecklas där det är möjligt.
Men kopplingen mellan den egna bilen och friheten kommer att kvarstå för flertalet människor. I stora delar av Sverige (och övriga världen) är bebyggelsen så utspridd att det inte finns något praktiskt alternativ till personbilen.
Därför handlar det nu om att steg för steg utveckla fordon som är så rena som möjligt. De krav som, i början på sjuttiotalet, formulerades i Kalifornien har haft en stark utvecklingsdrivande kraft för att minska utsläppen av kolväten och kväveoxider. Sveriges beslut, att som första land i Europa införa skärpta krav, har också haft en pådrivande effekt. Något motsvarande förändringstryck finns inte för att minska trafikens nettoutsläpp av koldioxid.
Ett internationellt klimatavtal kan dock vara första signalen till den internationella bilindustrin att nu öka ansträngningarna att ta fram mera miljöanpassade fordon.
Det pågår redan en dialog mellan politiker och industriföreträdare. Förenklat kräver politikerna att industrin skall ta fram en ny teknik som tillgodoser miljökraven till rimliga kostnader. Bil- och bränsleindustrin svarar att får vi bara spelregler som är långsiktiga och rimliga så kommer vi att utveckla den teknik som krävs.
Under svenskt ordförandeskap avhölls inom ramen för den europeiska transportministerkonferensen (CEMT) 1990 en hearing med bil- och bränsleproducenter. Sverige har också fört upp frågan på global nivå, bl.a. kommer uppföljningen av Rio-konferensen denna sommar att kräva en global konferens om mer miljövänliga trafik- och energisystem. Regeringen bör nu gå vidare och driva frågan inom ramen för medlemskapsförhandlingarna med EG och inom CEMT.
Ett första steg vore att redan nu avisera en ny miljöklassning. Fordon som kan drivas med alternativa, mindre miljöpåverkande bränslen bör inordnas i systemet. I samband med att nya obligatoriska krav införs 1996 flyttas kravnivån ett steg.
Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande åtgärder för att uppmuntra en utveckling av miljöanpassade fordon.
Likvärdigt trafikarbete -- likvärdig vägstandard
Nyinvesteringar i vägar kommer under de närmaste åren att öka till följd av de extra medel som anvisats. Det gäller såväl de större Europavägarna som mindre vägar, inom ramen för det speciella programmet för ökad bärighet.
Vägverket utvecklar nu en modell för att maximera nyttan av trafikinvesteringarna på nationell nivå. Detta innebär ett delvis nytt sätt att prioritera mellan olika väginvesteringar som delvis strider mot det traditionella länsvisa synsätt som hittills präglat trafikpolitiken.
Riksdagen gjorde i sitt beslut våren 1991 en klar markering om hur anslaget L1, Investeringar i trafikens infrastruktur skulle användas. Det förutsattes att alla delar av landet skulle få del av de totala investeringsmedel som fanns till förfogande. Kompensation skulle utgå, inom ramen för de framtida ordinarie medlen, till de delar av landet som inte fick del av de extra medlen.
Det är positivt att vägverket utvecklar modeller som förbättrar verkets förmåga att göra riktiga prioriteringar mellan olika investeringar. Det är dock inte önskvärt att investeringsbesluten har maximal nationell ekonomisk tillväxt som enda målvariabel. Andra värden, som miljöbelastning, regional fördelning, m.m., skall också vägas in i den helhetssyn som måste prägla vägpolitiken.
Som grund för bedömningen av hur vägnätet skall utvecklas måste ligga att vägar med likvärdigt trafikarbete skall hålla en likvärdig standard, oavsett var i landet de är belägna.
Långsiktig finansiering av vägunderhållet
Under en lång rad år har underhållet av vägnätet varit eftersatt. Spårbildning, skador i samband med tjällossning m.m. medför stora kostnader för bilister och samhälle. Det samlade vägkapitalet minskar.
Resurser till underhåll av vägnätet bör alltså ökas. Målet måste vara att uppnå en nivå på vägunderhållet som gör att vägkapitalet bevaras. Vi har tidigare påtalat regeringens bristande förmåga att agera i denna riktning samtidigt som vi föreslagit utökade resurser för kommande budgetår.
På lång sikt torde dock även andra finansieringskällor än statsbudgeten behövas för att åstadkomma ett positivt trendbrott. Från flera håll har förslag framförts om ett ''rakt rör'' mellan delar av trafikanternas avgifter och vägverkets budget. Erfarenheterna från andra infrastrukturområden som finansieras direkt av konsumenterna -- t.ex. el och tele -- är goda.
Sannolikt står inte valet mellan långsiktigt ökade resurser till vägarna via ordinarie budgetmedel eller via ett ''rakt rör''. Valet är snarare ökade resurser via det ''raka röret'' eller inga nya resurser alls.
I samarbete med den tunga trafikens organisationer genomförs under tio år ett s.k. bärighetsprogram för att förstärka vissa broar och vägar av vikt för näringslivet. Dessa investeringar finansieras med en tillfälligt förhöjd skatt för de tunga fordonen.
På motsvarande sätt skulle det kunna vara möjligt att åtgärda de allvarligaste bristerna på hela vägnätet. Genom utökade resurser under t.ex. fem år skulle vägverket och dess entreprenörer kunna ''reparera ifatt'' de allvarligaste skadorna på vägnätet.
Vi anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag om finansiering av ett förbättrat vägunderhåll.
Vägar och järnvägar -- ett regionalpolitiskt medel
I takt med den ökade internationaliseringen får satsningar på infrastruktur en allt tyngre roll som regionalpolitiskt instrument. I diskussionen om ett EES- avtal och ett framtida EG-medlemskap finns oklarheter beträffande vad som kommer att vara tillåtna regionalpolitiska medel. Men en förstärkning av vägar, järnvägar, utbildning, telekommunikationer, m.m. anses allmänt vara förenligt med kommande regelsystem, oavsett associationsform till EG.
Vägutbyggnader ger stora positiva regionala effekter. Vägar finns även i de mest glesbefolkade delarna av landet och är en nödvändighet för en bygds överlevnad.
Vägverkets nyligen genomförda beräkning av vilken vägsatsning som ger störst regionalpolitiska effekt visar att en satsning på Inlandsvägen (riksväg 45) ger störst utdelning vad gäller boende och regional utveckling.
Samtidigt kan det konstateras att det under många år skett en viss förskjutning av investeringar och underhåll från det lågtrafikerade vägnätet till mer trafikerade och därmed belastade vägar i Syd- och Mellansverige.
Orsaken till detta är bl.a. den strukturella förändring av finansieringen av vägunderhållet som skett. Under 1960- och 1970-talen finansierades en stor del av vägunderhållet, framför allt i glesbygden, via arbetsmarknadspolitiska medel, främst beredskapsarbeten. Låg arbetslöshet i kombination med förändrad inriktning av arbetsmarknadpolitiken medför att dessa investeringar med nuvarande ordning måste ske via vägverkets anslag.
Samtidigt som medelstilldelningen således varit otillräcklig har målen tillgänglighet och miljö prioriterats före regional utveckling. I de samhällsekonomiska kalkylerna har underhåll av det lågtrafikerade vägnätet svårt att hävda sig.
Eftersom regionalpolitiken, bl.a. på grund av närmandet till EG, troligen måste förändras, är det dags att förändra synen på fördelningen av medel över landet.
Det lågtrafikerade vägnätet och grusvägnätet bör därför ges en ökad prioritet. På så vis kan transporter mellan landsbygd och tätorter underlättas. Denna förändrade fördelningsprincip bör ges regeringen till känna.
Den av oss under riksmötet tidigare föreslagna upprustningen av riksväg 45 norr om Karlstad bör genomföras. Vi föreslår att anslaget B2 Drift och underhåll av riksvägnätet tillförs 100 milj.kr. för detta ändamål.
10 miljoner extra till cykelvägar
Utbyggnaden av cykelleder är en viktig trafiksäkerhetsfråga. Det är därför angeläget att utbyggnadstakten kan ökas i förhållande till de senaste åren.
Regeringen redovisar i sin preliminära fördelning av anslag B4 Byggande av länstrafikanläggningar att man avser att fördela 20 milj.kr. till byggande av cykelleder 1993. Detta innebär en real minskning.
Det är angeläget att planer på utbyggnader av cykelvägnätet kan realiseras så snart som möjligt. Vi anser därför att det inom ramen för anslag B4 Byggande av länstrafikanläggningar bör avsättas 30 miljoner kronor till byggande av cykelleder 1993.
Trafiksäkerhet -- ett större personligt ansvar
En rad olika åtgärder måste prövas för att de mål som riksdagen satt upp för trafiksäkerheten skall kunna uppfyllas.
De förändringar av organisationen av trafiksäkerhetsarbetet som regeringen aviserar måste bidra till detta.
Men även andra förändringar krävs. Till och från har frågan om tydliga ekonomiska styrmedel i trafiksäkerhetsarbetet diskuterats. Körkortsutredningen redovisade aspekter på en förändring av trafikförsäkringsystemet. En direkt koppling till föraren, till skillnad från dagens koppling till fordonet, skulle kunna vara ett sätt att öka det personliga ansvarstagandet för trafiksäkerheten. Även andra förändringar av trafikförsäkringssystemet bör övervägas.
Vi föreslår att regeringen låter utreda en förändring av trafikförsäkringen med syfte att finna en modell som ökar det personliga ansvarstagandet i trafiken.
Utveckla järnvägstrafiken -- nej till dogmatiska lösningar
Under det närmaste decenniet kommer det för första gången under efterkrigstiden att byggas nya, kapacitetsstarka och moderna järnvägar. Den socialdemokratiska regeringen har under åren efter uppdelningen av järnvägen i SJ och Banverket mer än tredubblat investeringsnivån. Under 1990-talet kommer uppemot 30 miljarder kronor att investeras i nya järnvägar.
Nu gäller det att finna former som stimulerar och utvecklar en effektiv trafik. Inom kommunikationsdepartementet inleddes under våren 1991 ett arbete med att finna former för att få ytterligare trafikföretag att utnyttja järnvägsnätet. Syftet var att belysa för- och nackdelar med flera olika trafikutövare på järnvägsnätet.
Regeringen aviserar en avreglering av järnvägstrafiken på stomnätet senast den 1 januari 1995. Bakom detta principuttalande finns ingen av regeringen genomförd analys av konsekvenserna av en sådan åtgärd. Huvudargumentet kan sammanfattas som att konkurrens är bra för att den är bra!
Såväl SJ som banverket är för närvarande inblandade i stora förändringar. I samband med 1988 års trafikpolitiska beslut om bl.a. en uppdelning av SJ i en trafikdel och banverket klargjordes att en utvärdering skulle ske efter 1992 (1:a halvåret 1993). Flera centrala frågor kräver diskussion och ställningstaganden:Hur skall modellen med trafik-SJ och banverk utvecklas?Skall järnvägsnätet även fortsättningsvis vara uppdelat i ett stomnät och länsjärnvägar?Stimulerar konkurrens till mer trafik eller blir det som SJ befarar mindre?Blir SJ effektivare om det bolagiseras? Skall en ev. bolagisering gälla hela SJ eller skall SJ ''styckas''?
Vi finner det angeläget att diskussionen om järnvägens framtid fortsätter i strukturerade former. Mot bakgrund av de stora värden som är inblandade finns inget utrymme för förhastade slutsatser, grundade på en närmast religiös tro på konkurrens som det allena saliggörande medlet i trafikpolitiken.
Därför motsätter vi oss att man, som regeringen på dogmatiska grunder föreslår, fastslår ett datum då konkurrens på stomnätet skall vara införd, liksom att hela SJ skall bolagiseras. Vi menar att åtgärder av så stor principiell betydelse kräver en saklig genomgång av för- och nackdelar. En sådan genomgång saknas helt i regeringens proposition. Det är rimligt att avvakta den utvärdering som skall ske 1993 innan ett ställningstagande sker.
Upphandla persontrafik i konkurrens
Sedan 1988 års trafikpolitiska beslut köper staten olönsam interregional tågtrafik av SJ. För närvarande upphandlas trafik för drygt 500 milj.kr. Även länstrafikbolagen upphandlar tågtrafik. Dessa har möjlighet att ta in anbud från såväl SJ som andra trafikföretag.
Enligt gällande direktiv för statens förhandlare för köp av persontrafik upphandlas trafiken för ett år i taget. En upphandling för längre perioder skulle underlätta långsiktiga lösningar och en utveckling av den i dag olönsamma trafiken mot förbättrad bärkraft. Dessa upphandlingar bör ske i friare former än i dag och kunna innefatta också t.ex. förnyelse av vagnmaterial, upprustning av stationer, m.m.
Statens upphandling av olönsam trafik kan för närvarande endast ske från SJ. Det är rimligt att även andra trafikföretag skall kunna offerera denna trafik. Vi menar att en partiell avreglering av trafiken på stomnätet bör kunna ge viktiga erfarenheter inför en fortsatt utveckling av järnvägstrafiken i Sverige.
Socialdemokraterna föreslår att regeringen i samband med upphandling av olönsam interregional tågtrafik inför trafikåret 1993 undersöker möjligheterna att upphandla trafik för längre perioder,och där så är möjligt bör SJ:s trafikeringsrätt för berörd trafik upphävas. Upphandling av trafik kan då ske i fri anbudskonkurrens. Vederbörlig hänsyn tas till de samkostnader som finns för trafikledning m.m.
Teknikutvecklingsprogram för kombitrafik
Under senare år har järnvägstekniken utvecklats, främst på persontrafiksidan (snabbtåg, IC3, m.fl.). Ur tillväxt- och miljöperspektiv är det emellertid av minst lika stor vikt att järnvägen utvecklas till ett konkurrenskraftigt alternativ och komplement till andra godstransportmedel.
Under det senaste decenniet har stora förhoppningar knutits till utvecklingen av kombitrafiken. Dessa har endast delvis infriats.
En orsak till detta är att den teknik som används inte är i nivå med systemlösningar på andra områden. Skälen är flera. Stora byråkratiska organisationer i det europeiska kombisamarbetet slår vakt om nuvarande strukturer. Näringslivets investeringar i nuvarande system är betydande och en övergång till en mer rationell teknik innebär omfattande kostnader. Detta är emellertid förhållanden som understryker statens ansvar för att driva på utvecklingen.
Tidigare exempel på samverkan mellan offentlig verksamhet och svensk industri manar till efterföljd. Till skillnad från regeringen menar vi att staten har en viktig roll att fylla när det gäller att kanalisera en efterfrågan som tillgodoser gemensamma behov. ''Marknaden'' kommer att ta oerhört lång tid på sig för att lösa de problem som finns, mycket beroende på de stora investeringar som gjorts i dagens mindre effektiva system.
Med aktiva insatser från staten borde svensk industri, med två av världens främsta lastvagnstillverkare och med en av världens ledande tillverkare av rullande järnvägsmaterial, och ett av världens effektivaste järnvägsföretag kunna leda utvecklingen av ett effektivt, internationellt gångbart kombitrafiksystem.
Vi föreslår att regeringen initierar ett utvecklingsprogram för kombitrafik. Målet bör vara att det inom fem år utvecklas ett system som möjliggör halverade kostnader för terminalhantering, jämfört med dagens.
Sjötransporter -- en viktig del i transportkedjan
I stort sett allt gods som exporteras från och importeras till Sverige fraktas på fartyg eller färjor. Sjöfart är ett energieffektivt transportmedel. Det finns goda möjligheter att utveckla dess miljömässiga fördelar.
Trots detta är den svenska inrikes kustsjöfarten liten och fortsätter att minska. Jämfört med förhållandena på kontinenten är kustsjöfarten och trafiken på de inre vattenvägarna av ringa betydelse i Sverige.
Det borde vara möjligt att också i Sverige återta en del av de andelar som sjöfarten förlorat till andra trafikslag. Utvecklingen av fartyg till moderna länkar i en effektiv transportkedja saknar motsvarighet när det gäller utveckling av logistik och administration inom berörda företag, organisationer och myndigheter i hamnarna.
För att en positiv utveckling skall komma till stånd måste vissa av de i många stycken konservativa attityder och traditioner som finns i hamnarna brytas.
Samverkan mellan hamnarna, speditörerna, tullverket, m.fl. kan förbättras. Nya lösningar som t.ex. administrativ hantering av fraktsedlar, tullhandlingar, m.m. bör prövas.
De strukturförändringar som pågår inom svenskt hamnväsende är positiva. Bättre samordning och flexiblare organisationsformer medför att hamnarna förbättrar sin relativa konkurrenskraft gentemot andra omlastningspunkter.
Regeringen har påbörjat arbetet inför trafikverkens nästa planeringsperiod. Det är enligt vår uppfattning angeläget att hamnarna och sjöfarten konkret integreras i den samordnade investeringsplanering som skall genomföras.
Fritidsbåtsregistret -- en sjösäkerhetsfråga
Sommaren 1991 fanns det 276 000 båtar registrerade i fritidsbåtsregistret. För ägare, allmänhet, polis, försäkringsbolag, m.fl. är det av stort värde att kunna identifiera en båt vid färd och i hamn. Tryggheten ökar samtidigt som stora besparingar i form av uteblivna räddningspådrag och andra insatser kan göras.
Moderaterna och folkpartiet liberalerna har allt sedan registrets tillkomst negligerat denna positiva effekt. I stället har registret motarbetats, vilket bl.a. ledde till att antalet registreringar de första åren var lågt. Detta är en huvudorsak till att registrets uppläggningskostnader ännu inte är betalda.
Vi anser att ett fritidsbåtsregister skall finnas kvar. Vi föreslår att avgiften sätts så att registret blir självfinansierat.
Nej till internationellt fartygsregister
Riksdagens beslut om sjöfartspolitiska åtgärder 1989 bidrog verksamt till att vända handelsflottans minskning. Driftskostnaden för fartyg under svensk flagg och med svenska avtal kom i nivå med utlandsflaggade fartyg. Till skillnad från flera andra sjöfartsländer betalar besättningen skatt, men skatten återbetalas till redaren. Detta är en svensk modell som innebär att besättningen har samma sociala förmåner som övriga löntagare. Det är en modell som bör behållas. Återbetalningen har reducerat lönekostnaderna och därmed driftskostnaderna vilket ökat konkurrensmöjligheterna för fartyg under svensk flagg och besättning med svenska avtal.
Socialdemokraterna motsätter sig en anpassning av svensk sjöfartspolitik i riktning mot ett internationellt fartygsregister. Ett register som betyder att sjöfackliga organisationer i lag förbjuds att förhandla för utländska medborgare. I praktiken betyder det att svenska sjömän skall betalas enligt svenska avtal och filippinska medborgare på samma båt enligt sitt lands avtal. På så sätt blir utländska sjömän ''billigare'' än svenska genom lägre löner och sämre sociala villkor.
Fram till i dag har det rått så gott som total politisk enighet om principerna om att alla människors likhet inför lagen, oberoende av bl.a. nationalitet och för arbetstagare rätt att organisera sig fackligt och låta fackföreningarna sluta kollektivavtal om de anställningsvillkor som skall gälla.
Socialdemokraterna kommer inte att acceptera förslag som inskränker arbetstagarnas rätt att fritt och utan inblandning av staten organisera sig fackligt och låta fackföreningarna sluta kollektivavtal om anställningsförhållanden. Socialdemokraterna kommer alltid att stå för likhet inför lagen oberoende av ras, religion, trosåskådning, nationalitet eller etniskt ursprung.
Avreglering av flyget
Inrikesflyget i Sverige har under lång tid bedrivits i starkt reglerade former. Den 1 januari 1992 inleddes avregleringen. Andra flygföretag har nu möjlighet att trafikera linjer där SAS och Linjeflyg inte bedriver trafik. Luftfartsverket har fått i uppdrag att lämna förslag till de regler som skall gälla i ett helt avreglerat system.
Innan detta kan genomföras måste enligt vår uppfattning följande förutsättningar vara uppfyllda:Tillräcklig kapacitet måste finnas på Arlanda. I dagens konjunktursituation är detta inte något problem. Men även långsiktigt måste resurser finnas. Brist på start- och landningsmöjligheter kan komma att bli ett effektivt hinder för en verklig konkurrens. Den tredje rullbanan kommer att tillgodose nu förutsägbara framtida behov. Regionalflyget i Norrland, som LIN och SAS i dag via sina koncessioner har ansvar för, måste garanteras också på en avreglerad flygmarknad.Klarhet måste finnas om hur EG:s framtida regler påverkar det svenska inrikesflyget.
Regeringen avser nu att forcera avregleringen och genomföra denna fullt ut 1992. Luftfartsverket ges inom kort i uppdrag att till den 1 april utreda en lång rad utestående frågor som måste klaras ut innan flygmarknaden kan släppas helt fri.
Vi är tveksamma till om det är möjligt att inom loppet av ett år etablera fri och reell konkurrens samtidigt som det införs ett system som tillförsäkrar sådana delar av landet där reella resealternativ till flyget saknas en god flygtrafikförsörjning.
Om regeringen kan visa på lösningar som uppenbart medför att de ovan beskrivna villkoren uppfylls är vi beredda att acceptera att den svenska marknaden för inrikesflyg avregleras fullt ut.
Staten har genom sitt engagemang i Arlanda åtagit sig ett ansvar gentemot flygresenärer och flygföretag att driva en ''navflygplats''. Arlanda betjänar också Stockholmsregionen.
Till och med 1996 har staten via Luftfartsverket också ansvar för driften av Bromma flygplats.
Regeringen bör redan nu deklarera att staten inte kommer att ta något ekonomiskt ansvar för en regional flygplats i Stockholmsregionen efter 1996. Frågan om en sådan flygplats för Stockholmsregionen måste lösas av regionen på samma sätt som övriga regioner i landet tar ansvar för sina flygförbindelser.
Bättre kunskap om transporter och trafik
Kommunikationernas organisation och funktionssätt hamnar allt mer i centrum för samhällsdebatten. I diskussioner om miljöpolitiken, Europapolitiken, regionalpolitiken, m.fl. politikområden spelar trafiksystemets utformning en stor roll.
Kunskaperna om hur olika transportsystem och trafiklösningar samspelar med andra politikområden är dock begränsade. Tämligen stora resurser läggs i dag ner på forskning om fordon, asfalt och annan ''hårdvara''. Däremot är forskningen om transporter och trafik som grundläggande pusselbit i samhällsbyggandet avsevärt blygsammare. Detta beror till en del på den i dag splittrade organisationen av svensk transportforskning.
En nyligen tillsatt utredning ser över transportforskningens organisation. Målsättningen är att effektivisera och tydliggöra beställar- och utförarrollerna.
Vi delar den problembeskrivning som finns i utredningens direktiv och kommer med intresse att ta del av dess resultat. Vi vill dock betona att de resurser som i dag används för offentligt tillgänglig forskning, mot bakgrund av sektorns centrala betydelse för samhällsutvecklingen, bör öka.
Med tanke på sektorns strategiska betydelse för tillväxt och produktivitet är det rimligt att mer resurser tillförs i samband med en allmän översyn av de totala statliga forskningsresurserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till anslaget B 2 Drift och underhåll av statliga vägar för budgetåret 1992/93 anvisar
a. 1
250 milj.kr. utöver regeringens förslag,
b. 100 milj.kr. utöver regeringens förslag, att användas för upprustning av väg 45 norr om Karlstad,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbetalning av reserverade medel enligt storstadsöverenskommelserna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att uppmuntra utveckling av miljöanpassade fordon,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om likvärdig standard för vägar med likvärdigt trafikarbete,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning om finansiering av vägunderhåll,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ökad prioritering av det lågtrafikerade vägnätet och grusvägnätet i investeringsplaneringen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omfördelning av medel inom anslaget B
4 till förmån för byggande av cykelleder,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trafikförsäkring,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fastställande av tidpunkt för införandet av konkurrens på stomnätet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av 1988 års trafikpolitiska beslut och bolagisering av SJ,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphandling för längre perioder och upphävande av SJ:s trafikeringsrätt på stomnätet vid köp av olönsam interregional tågtrafik,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingsprogram för kombitrafik,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hamnarnas och sjöfartens roll i den samordnade investeringsplaneringen,
14. att riksdagen beslutar om fortsatt registrering av fritidsbåtar i ett självfinansierat register,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningarna för den svenska sjöfarten och de ombordanställda,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vissa villkor för en avreglering av inrikesflyget,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en regional flygplats i Stockholmsregionen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning på kommunikationsområdet,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av anslaget L
1 investeringar i trafikens infrastruktur,
20. att riksdagen beslutar att planeringsramen för anslaget L
1 investeringar i trafikens infrastruktur omräknas till 1992 års penningvärde,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påskynda genomförandet av infrastrukturprojekt samt att till riksdagen redovisa resultatet.
Stockholm den 24 januari 1992 Birger Rosqvist (s) Sven-Gösta Signell (s) Håkan Strömberg (s) Sten-Ove Sundström (s) Margareta Winberg (s) Bo Nilsson (s) Anita Jönsson (s) Jarl Lander (s) Ines Uusmann (s) Christer Skoog (s) Sten Östlund (s) Lisbet Calner (s) Ulrica Messing (s) Georg Andersson (s)
1 Yrkande 3 hänvisat till SkU
2 Yrkande 8 hänvisat till LU