Infrastrukturen för transporter inom Sverige samt från och till landet har i det rådande konjukturläget fått en ökad uppmärksamhet. Stora satsningar på vägar och järnvägar är beslutade och ytterligare planeras bl a för att förbättra sysselsättningsläget. Motivet är gott.
Men man kan ha principiella invändningar mot att dagens konjukturläge tas till intäkt för utbyggnad av en infrastruktur, som skall bestå i många årtionden och som kommer att påverka transporternas uppläggning under mycket lång tid.
Från Ny Demokratis sida instämmer vi i den syn på kommunikationssektorn, som kommer till uttryck i budgetpropositionen. Kommunikationer har central betydelse för svensk ekonomi. Utbyggnaden av infrastrukturen har också betydelse för främjandet av näringslivets utveckling. Vidare instämmer vi i att arbetet med att begränsa trafikens miljöpåverkan måste drivas vidare på ett kraftfullt sätt.
När satsningar på infrastrukturen hittills debatterats har emellertid sjöfartens potential inte beaktats. Här finns nämligen en infrastruktur redan utbyggd och sjöfarten har möjligheter att ta hand om stora mängder tillkommande gods. Det är av vikt att detta finns med i bilden när den framtida infrastrukturen diskuteras och beslutas.
Vi förbiser ofta att en givmild natur försett oss med en alldeles gratis infrastruktur och att Archimedes förklarade varför och hur den kan användas. Havet, vattnet, behöver mycket litet av investeringar och underhåll för att klara av att bära hur mycket gods som helst.
Vi måste ge denna fantastiska resurs samma vikt vid planeringsbordet som andra transportalternativ -- vi har inte råd till annat.
Forskningsföretaget MariTerm har utrett den s k Ostkustpendeln, ett nytt grepp för effektiva sjötransporter. Utredningen var inte odelat positiv. En av stötestenarna konstaterades vara de höga hamn- och terminalkostnaderna. Dessa kan inte kompenseras av en sofistikerad uppläggning i övrigt. Nu pågår ett intensivt arbete på att lösa dessa organisatoriska problem i hamnarna och det finns därmed goda förutsättningar att sjöfarten blir ett starkare alternativ i det svenska transportväsendet.
I såväl regeringsförklaringen som budgetpropositionen läggs stor tyngd vid miljöhänsynen. Man talar när det gäller transporterna bl a om vikten att minska utsläppen och öka bränsleeffektiviteten. I det sammanhanget bör framhållas att ett modernt kustfartyg endast använder 2 % av den energi som behövs för att flytta gods på landsvägen. Ett sådant fartyg tar samma last som tio normala godståg.
Sjötransport är alltså både energisnål och miljövänlig. Det är dessutom det överlägset billigaste alternativet. Effektiviteten är heller inte dålig; sjötransport sker i genomsnitt med samma hastighet som godstransporter när det gäller Europa-destinationer och med halva tåghastigheten när det gäller transporter i Sverige.
I miljösammanhanget bör också pekas på sjöfartens fördelar när det gäller transport av farligt gods. Dessa transporter sker ute till havs i en lugn, ostressad miljö med små olycksrisker. Om något trots allt skulle hända blir effekterna därute små jämfört med om olyckan skulle ha skett med långtradare eller järnvägståg i ett tättbebyggt område.
Planeringen av utbyggnad av infrastrukturen måste som första syfte vara ekonomisk, dvs. effekten av satsade skattepengar och signaler från marknaden, miljömässig, servicemässig.
Vi föreslår en sammaslagning av Sjöfartverket, Vägverket och Banverket till ett nytt organ, eventuellt benämnt Transportverket. Därmed skulle i en och samma planering alla transportalternativ beaktas. Det blir lättare att finna optimala lösningar för framtidens transportväsende, det blir bättre, det blir billigare och alla skattebetalare blir nöjda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om sammanslagning av Sjöfartsverket, Vägverket och Banverket till ett verk,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att investering i infrastrukturen bör göras med beaktande av sjöfartens fördelar när det gäller resurssnåla och miljövänliga transporter.
Stockholm den 22 januari 1992 Kenneth Attefors (nyd)