I regeringens proposition 1991/92:100 föreslås inriktningen för kommande investeringsplanering i infrastruktur. I förslaget pekar man på att det är viktigt med en helhetssyn vid bedömningen av infrastrukturinvesteringar, vilket är en vällovlig ansats.
Regeringen föreslår att produktivitetsdelegationens bedömningar skall användas som underlag för investeringsprioriteringar. Detta är olämpligt eftersom utredningen inte belyser helheten. Det är som delegationen pekar på mycket väsentligt att infrastrukturens betydelse för ekonomisk tillväxt belyses och att man vidareutvecklar metoderna för urvalskriterier. Produktivitetsaspekterna behöver dock vägas samman med regionalpolitiska aspekter och ett brett spektrum av miljöaspekter. En väl utformad och balanserad regionalpolitik kommer att vara av stor betydelse för att skapa långsiktiga konkurrensförutsättningar för norra Sverige, Bergslagen och sydöstra Sverige och för att skona storstadsregionerna från alltför hårt expansionstryck med åtföljande överhettningsprobem.
Ökad transportstandard som medger samspel mellan kommuner i ett nätverk och till dess omvärld ger förutsättningar för att tillvarata de väsentliga resurser och värden som finns utanför storstadsregionerna.
Förutom god boende- och rekreationsmiljö samt en betydande arbetskraftspotential, så har såväl skogslänen som sydöstra Sverige en betydelsefull roll för Sveriges export. Likaledes är förädlingsvärdet per sysselsatt i flera av dessa kommuner relativt högt. Det torde vara dessa regioner, i synnerhet i ett internationellt perspektiv, som har betydande utvecklingsmöjligheter. Att inte tillvarata dessa resurser genom goda infrastrukturella förutsättningar utan istället omlokalisera människor och verksamheter till storstadsregionerna medför så stora kostnader i nya infrastrukturinvesteringar att det ställer orimliga krav på effektivitetshöjning i näringslivet. Denna helhetsbild har inte behandlats av produktivitetsdelegationen, vilket ej heller varit deras uppdrag. Därför kan ej delegationens slutbetänkande utgöra underlag för prioriteringar av infrastrukturinvesteringar.
Vid en noggrann granskning av produktivitetsdelegationens expertrapport nr 9, infrastruktur och produktivitet, framkommer att metoderna och resultaten är mycket begränsade. Modeller av de slag som ligger till grund för delegationens analyser behandlar endast ett begränsat antal faktorer, bl a bortser man helt från trängseleffekter såsom sociala och miljömässiga konsekvenser till följd av stark koncentration till storstadsregionerna. Modellerna är i ett alltför inledande utvecklingsstadium för att kunna utgöra ett nyanserat beslutsunderlag. Följaktligen blir slutsatserna i rapporten tämligen obevisade hypoteser om att det alltid är fördelaktigast att koncentrera till storstadsregionerna.
Att på dessa redovisade grunder endast prioritera utbyggnad av vägar och järnvägar i anslutning till storstadsregionerna och samtidigt begränsa insatserna till mer upprätthållande karaktär i övriga Sverige är att försämra förutsättningarna för svensk ekonomisk tillväxt.
Produktivitetsdelegationens slutsatser kan också äventyra den norrländska industrins möjligheter att konkurrera med väl fungerande transportlösningar. Den totala nettoexporten av skogsprodukter från den norrländska skogsindustrin är i dag cirka 20 miljarder kronor eller 16 716 kronor per norrlänning. Därför är det mycket viktigt att de satsningar som statsmakterna har aviserat när det gäller infrastruktur också kommer Norrland till del. Att följa produktivitetsdelegationens förslag kan därför spoliera den norrländska industrins möjligheter att konkurrera på den internationella marknaden och därmed undandras betydande nettoexportintäkter till Sverige.
Med hänvisning till ovanstående bör Riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna att kommande investeringsplanering på infrastrukturområdet kompletteras med en analys av regionala utvecklingsmöjligheter och effekter. Dessa kompletterande faktorer bör belysas innan de infrastrukturella investeringsprioriteringarna fastlägges.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en helhetssyn på de faktorer som skall ligga till grund för investeringsplaneringen av infrastrukturen.
Stockholm den 24 januari 1992 Sigge Godin (fp)