Bakgrund
Affärsverkens ansvar är att försörja övriga samhället med viktig infrastruktur. Med affärsverken avses här postverket, televerket, statens järnvägar, luftfartsverket och sjöfartsverket.
Mycket av den produktion som affärsverken står för skulle aldrig ha kommit till stånd på marknaden om inte staten redan före det demokratiska genombrottet tagit initiativ när det gäller postbefordran, järnvägstrafik och telekommunikationer.
Behovet av ett sammanhängande nationellt system, stora investeringar och utvecklingskostnader samt vinst först på lång sikt har medfört att det privata intresset för infrastruktursatsningar varit otillräckligt.
Efter det demokratiska genombrottet har affärsverken delvis präglats av folkrörelsernas kamp för social rättvisa, bättre anställningsvillkor, jämlikhet och regional balans. Rätten till rättvis postbefordran, järnvägsförbindelser och telekommunikationer har också varit föremål för politisk kamp.
Dagens situation
Från riksdagens sida har på olika sätt fastslagits att det politiska inflytandet över den långsiktiga planeringen av samhällets infrastruktur bör öka. Ett sådant ställningstagande gjordes t.ex. i samband med behandlingen av infrastrukturpropositionen 1990/91:87.
Trafikutskottet har när det gäller riktlinjer och principer för investeringsplaneringen betonat att styrningen mer tydligt bör utgå från riksdagen. En viktig grund för riksdagens bedömningar och styrning är att verkens långsiktiga planering föreläggs riksdagen. Löpande information till riksdag och regering om marknadsförutsättningar och hur uppställda mål uppfylls är viktig.
Vid en bolagisering av affärsverken finns ingen skyldighet att presentera treårsplaner eller annan viktig information om framtiden. En offentlig och politiskt behandlad planering kan ge konkurrensnackdelar eftersom konkurrenter då ges bättre möjligheter att under sekretess förbereda åtgärder som ''plockar russinen ur kakan'' och bryter sönder infrastrukturverksamhet. Informationen kommer därför sannolikt att begränsas till årsbokslut och historiska återblickar. Möjligheten till politiskt styrd prioritering minskas kraftigt och kortsiktiga kapitalavkastningskrav får dominerande betydelse.
En naturlig del av ett kommersiellt verksamt bolag är också en effektiv finansförvaltning. Enligt regeringsformen 9:2 får emellertid inte statens medel användas på annat sätt än vad riksdagen bestämt. Skall regeringsformen strikt tillämpas får ett statligt bolag lätt en konkurrensnackdel gentemot andra bolag.
I bolagsformen kan inte den grundlagsfästa offentlighetsprincipen upprätthållas. Allmänhet och media går därför miste om möjligheten till information, som är en förutsättning för opinionsbildning och politiska processer. Möjligheter att överklaga myndighetsbeslut till högre instans försvinner också. Därmed försvagas de enskildas rättstrygghet. Den missnöjde som har råd kan tvingas vända sig till andra aktörer vilket kan vara svårt när verksamheten har karaktär av naturligt monopol.
Trots att kritik kan riktas mot affärsverkens personalpolitik har goda insatser påbörjats för utveckling av intern demokrati, medbestämmande, decentralisering av beslut, förstärkning av serviceanda m.m.
Anställningstrygghet och vissa sociala förmåner har varit en del av statens personalpolitik. Det kan befaras att vissa oacceptabla försämringar i anställningsvillkoren kan inträffa vid en bolagisering och i än högre grad vid en privatisering.
Kritiken mot de affärsdrivande verken för bristande samhällsekonomisk effektivitet baserar sig inte på några vetenskapliga jämförande studier utan är hypoteser av ideologisk natur.
Troligtvis bedriver svenska affärsverk jämfört med internationella motsvarigheter en någorlunda effektiv verksamhet. I Sverige befordrar t.ex. postverket 96 % av breven över en natt. I andra europeiska länder har man normalt mycket lägre kvalitet i detta avseende. I Italien kommer bara 15 % av breven fram över natten. Även televerket ligger vid en internationell jämförelse mycket högt när det gäller effektiviteten, t.ex. har vårt telenät hög driftssäkerhet samtidigt som priserna för teletjänster internationellt sett är låga.
Slutsatser
Monopolkaraktären av verksamheten kan givetvis leda till höga kostnader och låg kvalitet. Några bevis för att detta skulle vara ett så stort problem i vårt land att fördelarna med affärsverksformen måste överges finns inte.
I praktiken påverkas redan de affärsdrivande verken kraftigt av internationalisering och växande konkurrens. Flygtrafik konkurrerar med tåg och buss, faxmeddelande konkurrerar med brev, privat radiotelefoni konkurrerar med statlig trådbunden telefoni och så vidare.
Med fortsatta satsningar på ökat personalansvar, delegering av beslut och höjd servicenivå bör de statliga verken ha goda möjligheter att fortsätta sin verksamhet inom ramen för en förnyad och utvecklad affärsverksform.
Teknikutvecklingen, ökad konkurrens och internationalisering kan leda till att andra associationsformer och ägandeformer kan bli nödvändiga. Detta bör i så fall prövas från fall till fall.
Nackdelarna med att överge affärsverksformen överväger de fördelar en bolagisering kan ge. Även på konstitutionella grunder kan bolagiseringen ifrågasättas.
Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna att de återstående affärsverken ej bolagiseras utan drivs vidare i en utvecklad och förnyad affärsverksform.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bolagisering av affärsverken.
Stockholm den 24 mars 1992 Bengt Hurtig (v)