Riksdagens revisorer har i sitt förslag angående granskningen av de statliga affärsverkskoncernerna under rubriken Tryckfrihetsförordningen (5.1.2) tagit fasta på Riksarkivets uppfattning om nödvändigheten av att det görs en översyn av offentlighetslagstiftningen. Revisorerna skriver:
Den i Sverige lagfästa principen om handlingars offentlighet har sin grund i allmänhetens behov av och anspråk på insyn i myndigheternas verksamheter -- detta för att förekomma övergrepp och fel men också för att främja en offentlig debatt som rör samhälleliga angelägenheter. Myndigheternas verksamheter skall så långt som möjligt ske i öppna former och under insyn av allmänhet och massmedia. Ett privaträttsligt organ med uppgift att driva en ekonomisk verksamhet, t.ex ett statligt aktiebolag, betraktas inte som myndighet och omfattas inte av reglerna i tryckfrihetsförordningen.
Riksarkivet har uppmärksammat detta och i en skrivelse till regeringen hemställt att regeringen tar initiativ till en översyn av offentlighetslagstiftningen.
Ett affärsverk som bolagiseras upphör som myndighet. Bolagets handlingar omfattas inte av offentlighetsprincipen. Däremot skall det avvecklade affärsverkets handlingar (myndighetens arkiv) bevaras i den utsträckning som är nödvändig för att tillgodose rätten att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättskipningen och förvaltningen samt forskningens behov.
Utredningar som arbetat med förslag till statliga myndigheters upphörande har som intäkter räknat inbesparing av upphörande myndigheters arkivkostnader men underlåtit att vidkännas och beräkna arkivmyndigheternas höjda kostnader. Inte heller har några regler om förfarandet meddelats i det fall en statlig verksamhet övergår till ett enskilt organ.
Revisorerna pekar på behovet av att överväga vilka de samlade effekterna kan bli på det demokratiska systemets funktionsduglighet. Revisorerna uppmärksammar att besluten om ändrade associationsformer för affärsverken hittills grundat sig på underlagsrapporter sammanställda inom regeringskansliet eller på uppdrag av regeringen. Revisorerna menar att riksdagens beslutsunderlag i frågan om ändrade associationsformer för affärsverken även måste grundas på parlamentariska överväganden i de konstitutionella frågorna.
Jag delar riksarkivets uppfattning om nödvändigheten av en översyn av offentlighetslagstiftningen. Ökade kostnader på grund av fler arbetsuppgifter och ökat lokalbehov för arkiven måste också beaktas. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av en översyn av offentlighetslagstiftningen.
Stockholm den 16 mars 1992 Stina Eliasson (c)