Dagbarnvårdare -- den som i hemmet har vård, tillsyn och omsorg om andras och ofta egna barn -- har i dag näringsförbud när det gäller arbetstidens omfattning. I samma takt som antalet egna barn ökar minskar nämligen möjligheter till inkomst och försörjning för dagbarnvårdaren. Varje kommun bestämmer hur många barn en dagbarnvårdare kan ta emot. Det är beroende av barnens vistelsetid, barnens åldrar och också beroende av hur många egna barn som vistas i hemmet. För varje eget barn dagbarnvårdaren får måste hon därför minska sin yrkesarbetstid. Då minskar givetvis också lön, sjukersättning och ATP-poäng. Dagbarnvårdarens kollega som inte har det egna hemmet som arbetsplats -- det gäller t.ex. förskollärare och barnskötare -- tvingas inte minska sin yrkesarbetstid efter barnafödande på motsvarande sätt.
Som vi ser det finns det två sätt att lösa detta problem. Det första är att låta två dagbarnvårdare byta de egna barnen med varandra eller placera dagbarnvårdarens barn på daghem -- ett absurt sätt som är till nackdel för alla inblandade.
Det andra -- och naturliga sättet att skipa rättvisa -- är att låta dagbarnvårdarens barn stå i barnomsorgskö som alla andra barn. När de är framme i kön placeras de i det egna hemmet. Föräldrarna betalar den kommunala barnomsorgstaxan och dagbarnvårdaren, dvs. mamman eller pappan, får lön där samtliga barn räknas in. Då diskrimineras inte längre dagbarnvårdarna och näringsförbudet är upphävt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning i yrkesarbete för dagbarnvårdarna.
Stockholm den 23 januari 1992 Inger René (m) Karin Falkmer (m)