Med ett extremt högskattesamhälle som det svenska följer en dyrbar rundgång med allsköns bidrag och subventioner. Barnbidraget är ett sådant.
Vid låga och medelhöga inkomster är barnbidraget fortfarande en nödvändighet för att uppnå rimlig levnadsstandard för barnfamiljer. Däremot måste ju behovet för höginkomsttagare ha sjunkit väsentligt i och med redan genomförda och aviserade sänkningar av marginalskatter och kapitalbeskattningar.
Vi närmar oss därför ett normalsamhälle där bidrag ges till de behövande och endast till dem. Behovsprövning av barnbidraget bör ses över nu. Förhoppningsvis kan den övre bidragsgränsen successivt sänkas allteftersom skattetrycket sjunker och människor får behålla mer av sina egna inkomster.
Exempelvis bör vårdnadshavare av barn med en gemensam beskattningsbar inkomst av 300.000 kronor per år klara sig med ett barnbidrag mindre än övriga d.v.s. inget bidrag alls för det första barnet.
Vid 360.000 kronors årsinkomst bortfaller två barnbidrag o.s.v.
Systemet kan givetvis läggas upp på annat sätt och förfinas. Huvudsaken är en analys som leder till inkomstprövade barnbidrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppgift att utarbeta ett system med inkomstprövade barnbidrag.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Johan Brohult (nyd) Arne Jansson (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) Lars Andersson (nyd) Leif Bergdahl (nyd) Sten Söderberg (nyd) Kenneth Attefors (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm