Inledning och bakgrund till motionen
Väl medveten om att motionsaktiviteter i denna fråga förekommit, och även avslagits, i tidigare riksmöten väcker jag denna motion om behovsprövat barnbidrag. I mitt tycke föreligger nämligen en för frågan ny samhällsekonomisk situation.
Krympande utrymme för viktiga delar av den generella välfärdspolitiken är en obehaglig realitet som nu även drabbat välfärdsnationen Sverige. I den verkligeheten har vi att anpassa oss och fördela de gemensamma resurserna utan att äventyra de mycket viktiga strukturomvandlingar, och anpassningar till omvärldens kostnadsbild, som den nya regeringen klart har angett. Detta är en svår och grannlaga process som måste genomföras med största möjliga hänsyn till de mest utsatta grupperna i samhället. Mot denna bakgrund, och med tanke på att skatteskalorna inte tar hänsyn till försörjningsbörda, bör en prövning av denna motions intentioner göras.
Goda skäl för behovsprövat barnbidrag
Fördelningspolitiska skäl talar för att familjer som ligger på den nedra delen av inkomstskalan skall prioriteras när utrymmet krymper för denna typ av stöd. Den inbesparing som blir följden av reducerade eller indragna bidrag till hushåll med stark ekonomi bör komma hushållen med svagare ekonomi till godo. En omfördelning av medlen inom den totala ramen för barnbidrag bör således, enligt min mening, bli följden av en eventuell behovsprövning.
Riksdagen bör även beakta att ''symbolvärdet'' i en fråga av denna art inte är betydelselöst. Här berörs själva samhällsoch skattemoralen, liksom den enskildes syn på de gemensamma resurserna som varande en begränsad resurs att fördela efter för alla acceptabla rättviseprinciper. Om acceptans skall uppnås för nödvändiga besparingar inom det generella välfärdssystemet bör hänsyn tas till allmänhetens uppfattning om det berättigade i generellt barnbidrag. I tider av krympande gemensamma resurser är det min övertygelse att det strider mot det allmänna rättsmedvetandet att förmögna familjer uppbär barnbidrag i ett läge då de sämst ställda om möjligt bör ges ett mera substantiellt bidrag. Detta gäller i synnerhet i en tid då höjd självrisk i sjukförsäkringssystemet aviseras. En självrisk som är mera kännbar för ett hushåll med låg inkomst.
Stötestenar vid eventuellt införande av behovsprövat barnbidrag
Hanterandet av tröskeleffekter är ett problem som på något sätt måste lösas. En möjlig väg är en nertrappning av bidraget i något eller några steg. Risk för administrativa kostnader som inte står i rimlig proportion till omfördelningens storlek, bör inte avskräcka från försök att hitta fungerande lösningar.
Invändningar om att detta berör förhållandevis få hushåll kan inte heller vara skäl nog till avvisande av dessa tankar. I tider av minskat utrymme för generella bidrag måste regering och riksdag ta vara på alla realistiska sätt optimera och bibehålla skydd för de mest utsatta grupperna. Detta gäller även i fråga om justeringar där det, totalt sett, inte rör sig om stora summor sett i relation till hela anslaget.
Vidare kan man ha synpunkter på parametrar i behovsprövning. Skall prövning ske utifrån taxerbar inkomst, bruttoinkomst, eller med viss invägning av förmögenhet? Sannolikt bör förmögenhet och bruttoinkomst ha viss inverkan eftersom det än så länge är möjligt för vissa personer att ''nolltaxera'', och ändå leva ett till synes gott liv. En möjlighet som en normal löntagarfamilj vanligen inte har.
Den gymnasiestuderande som faller in under bestämmelserna för sk förlängt barnbidrag, eller studiebidrag, bör inte särbehandlas pga föräldrars ekonomi. Samhället skall behandla den studerande ungdomen på ett sådant sätt att mognad och ansvarstagande främjas. Därför finns det goda skäl att låta bidraget utgå, som ett personligt stöd, oavsett föräldras ekonomi när en ungdom kommer i nämnda situation.
En snabbutredning bör ge tillfredsställande beslutsunderlag
Ovanstående invändningar, och övriga som inte nämnts, bör inte kunna leda till ett avvisande av en utredning om behovsprövat barnbidrag. De i dag aktuella motiven för att penetrera frågan är fullgoda mot bakgrund av det som beskrivits inledningsvis. En kunnig ensamutredare bör kunna på ett tillfredsställande sätt bereda denna fråga på uppdrag av regeringen i syfte att lägga förslag om ett mera tidsenligt, ''träffsäkert'' och behovsprövat barnbidrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning i syfte att klarlägga förutsättningarna för, och konsekvenserna av, behovsprövat barnbidrag.
Stockholm den 21 januari 1992 Roland Lében (kds)