Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utreda en avveckling av amalgam inom tandvården. En lagrådsremiss håller på att utarbetas om produktkontroll av tandvårdsmaterial inklusive andra medicintekniska produkter. Starka miljö- och hälsoskäl inklusive arbetsmiljöproblem talar dock för en betydligt snabbare handläggning av dessa frågor än vad som skett hittills.
När det gäller avvecklingen av amalgam bör lagen om kemiska produkter 5
§ (substitutionsprincipen) vara tillämplig och därmed skulle landstingen och tandläkarna redan nu vara skyldiga att ersätta amalgam med andra alternativ där så är möjligt.
Miljöproblem
Allt fler av våra svenska sjöar får förhöjda kvicksilverhalter, vilket innebär att vissa fiskarter inte kan användas som människoföda i samma utsträckning som tidigare. Även i marken fortsätter kvicksilverhalterna att öka trots omfattande restriktioner för att nedbringa samhällets användning av kvicksilverhaltiga produkter och varor.
Kvicksilver kan uppehålla sig flera veckor i luften och vi får därför hit stora mängder även från andra länder. De direkta vattenutsläppen härstammar dock i huvudsak från vår egen användning. En relativt stor andel av våra kvicksilverutsläpp beror direkt eller indirekt på tandvårdens amalgamanvändning (se tabell). n
Punktutsläpp av kvicksilver till luft 1988 (ton/år)
Punktutsläpp av kvicksilver till vatten 1988 (ton/år)
Gruvor 0,1 Gruvor 0,01 Metallverk 0,4 Metallverk 0,03 Järn- och stålverk 0,2-0,7 Järn- och stålverk 0,02 Kloralkaliindustrin 0,3 Kemisk industri 0,03 Förbränning av kol, koks, torv och ved 0,3 Kommunala reningsverk 0,1 Avfallsförbränning 0,8 Summa 0,2 Krematorier 0,3
Summa 2,4-2,9
Tandvården använde mellan 3 och 5 ton kvicksilver årligen i slutet av 1980-talet. Nu kanske siffran är nere i 2 ton eller strax under. Utsläppen av kvicksilver till de kommunala reningsverken utgör ca hälften av de totala utsläppen och kommer i huvudsak från tandläkarmottagningar och hushållens toaletter.
Sedan 1985 skall amalgamavskiljare finnas hos alla tandläkare, med en teoretisk avskiljningsgrad på 95 %. Det har dock visat sig att amalgamavskiljarna inte alltid uppfyller dessa krav. Framför allt verkar de allra finaste amalgampartiklarna slinka igenom och ofta saknas automatiskt larm då avskiljaren är full och skall tömmas.
I Käppalaverket utanför Stockholm har kvicksilverhalterna mätts i ledningssystem som endast tar emot avloppsvatten från enskilda hushåll. Man fann då kvicksilverhalter motsvarande läckage av 50 mikrogram per person och dygn. Kvicksilverintaget via maten beräknas i genomsnitt till ca 10 mikrogram/person och dygn, och man kan därför anta att resten härrör från folks amalgamplomber. En normal utsöndring av kvicksilver på grund av läckage från amalgamplomber beräknas vara mellan 50 och 100 mikrogram per person och dygn och om man antar att en viss andel av befolkningen i undersökningsområdet saknar amalgam i munnen stämmer det ganska väl med de uppmätta värdena.
Avloppsvattnets kvicksilverföroreningar hamnar i huvudsak i reningsslammet. Ungefär 200 kg kvicksilver spreds på landets åkrar 1988. Totalt låter siffran inte så hög, men för den enskilda åkern kan det innebära en kraftig tungmetallbelastning.
Minst en fjärdedel av luftutsläppen av kvicksilver härstammar från tandläkarnas amalgamanvändning. Främst är det de 300 kg som släpps ut från landets krematorier. Men också i avfallet hamnar en del kvicksilver (framför allt från servetter o.dyl. som slängs med de vanliga soporna), en del av förbränningsanläggningarnas kvicksilverutsläpp har därmed också sitt ursprung i tandvårdens amalgam. Totalt kan luftutsläppen uppgå till mellan 500 och 600 kg per år.
Därtill kommer avfall från tandläkarmottagningarna. Allt kvicksilverhaltigt avfall måste egentligen samlas in och hanteras som miljöfarligt avfall. Det gäller allt från högaktivt avfall som rester av knödamalgam och utdragna tänder till lågaktivt avfall från bomullstussar, salivsugar m.m. Insamlingen fungerar inte alltid tillfredsställande och kvicksilver hamnar då i avloppet eller bland soporna.
1991 exporterades högaktivt kvicksilveravfall för återvinning av 750 kg kvicksilver. Först skickas det till Frankrike där kvicksilver tas bort, resten sänds till Tyskland där silver och andra metaller återvinns. Allt lågaktivt amalgamavfall lagras hos SAKAB i Norrtorp. Vid all transport och hantering finns risk att en viss andel av kvicksilvret försvinner ut i luft och vatten. Enbart miljöskäl talar för att amalgamet snarast försvinner. Därtill kommer allvarliga hälso- och arbetsmiljörisker.
Hälsorisker
Många människor är överkänsliga mot kvicksilver och därmed mot amalgam. Flera undersökningar har oberoende av varandra funnit att omkring 6 % eller 400 000 personer har mer eller mindre uttalade symptom. Av dessa är ungefär hälften allergiska mot kvicksilver och reagerar då för mycket låga halter.
Alltför få väl underbyggda undersökningar har gjorts för att utröna amalgamets hälsorisker. Helt klarlagt är dock att kvicksilver både i form av kvicksilverånga och tvåvärda joner ständigt frigörs ur amalgam. Bland de undersökningar som gjorts om amalgamets hälsorisker kan nämnas en från sjukhuset i Uddevalla där man funnit att omkring 80 % av de undersökta myalgipatienterna (s.k. käringsjuka) med oförklarliga muskelsmärtor blivit friska efter att de tagit bort amalgamet i tänderna. Undersökningar som gjorts på MS-sjuka har kommit till ungefär samma procent friska efter amalgamsanering. Även andra muskel- och nervsjukdomar har med stor framgång behandlats av tandläkare. Det finns fallbeskrivningar där amalgamsanering botat både Parkinsons sjukdom och den fruktade ALS, som annars alltid slutar med dödlig utgång.
Sedan ett tiotal år tillbaka finns flera vetenskapliga rapporter som kunnat visa hur kvicksilver påverkar kroppen på cellnivå. I det perspektivet är det inte särskilt märkvärdigt att de ovan beskrivna sjukdomarna kunnat botas då kvicksilverexponeringen upphört. Bl.a. har forskarna kunnat visa att kvicksilver stör kroppens viktiga kalciumbalans. När kvicksilver finns närvarande i mycket låga halter kan inte kalcium gå in i cellen via cellväggens normala hålrum och kalciumhalten i vätskan utanför cellen ökar då. Detta i sig är en signal till musklerna att spänna sig eller kontrahera. Därmed har vi fått en fysiologisk förklaring till bl.a. myalgi.
Kvicksilver binds också lätt till svavelgrupper, och sådan finns bl.a. i flera av kroppens viktiga enzymer. I hjärnvävnad har forskarna kunnat blockera den viktiga aminosyra-metabolismen med kvicksilver. Det kan vara en förklaring till vissa Parkinson-liknande effekter som man funnit hos lindrigt kvicksilverförgiftade personer.
Hälsoriskerna gör att amalgam också är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Både tandsköterskor och tandläkare utsätts för kvicksilverånga när amalgamet appliceras, vid urborrningar av gammalt amalgam och då dessa fyllningar putsas. Kvicksilverånga kan tränga in i hjärnan och i bl.a. några svenska undersökningar har man funnit onormalt hög kvicksilverhalt i hypofysen hos avlidna tandläkare. Vissa hjärntumörer har också visat sig vara vanligare bland tandläkare än bland folk i allmänhet.
Använd lagen om kemiska produkter på tandvårdsmaterial
Lagen om kemiska produkter och dess 5e paragraf har tillkommit för att tillverkare och användare av kemiska produkter självmant skall vara tvungna att byta ut produkter som är farliga för miljön och hälsan så fort alternativ finns. I dag finns alternativ till amalgam på alla områden. Alternativen är ibland dyrare, kräver mer tid per patient och är svårare att applicera. Därför väljer fortfarande många tandläkare amalgam. Vi anser dock att miljö- och hälsoriskerna är så stora att det är samhällsekonomiskt motiverat att använda de alternativa materialen. Därför föreslår vi att regeringen skyndsamt ger kemikalieinspektionen i uppdrag att informera tandläkarna och tillse att lagen om kemiska produkter och dess substitutionsprincip efterlevs.
I samband med att amalgam byts ut är det angeläget att också öka kontrollen av de nya tandlagningsmaterialen. I dag existerar över huvud taget ingen innehållsdeklaration av olika tandlagningsmaterial. Många innehåller tungmetaller, som kvicksilver och kadmium och plasterna kan läcka otrevliga monomerer. Många har blivit sjuka eller känt obehag av de nya materialen. Det är därför rimligt att kräva att samtliga tandvårdsmaterial innehållsdeklareras. Också här kan lagen om kemiska produkter tillämpas. Innehållsdeklarationen är särskilt angelägen för allergiska personer, t.ex. kvicksilverallergiska personer som vid utbyte av amalgam kan få plaster som innehåller kvicksilver och då naturligtvis fortsätter att vara sjuka.
Produktkontroll av tandvårdsmaterial
Vid flera tillfällen har riksdagen tagit upp frågan om produktkontroll av tandvårdsmaterial -- den enda kemiska produkt eller beredning som i dag saknar någon som helst kontroll! Frågan har dock ständigt förhalats. Vi anser att produktkontrollen måste påskyndas. Den bör läggas hos läkemedelsverket eller kemikalieinspektionen där man är van vid toxikologiska och allergologiska bedömningar och därmed har den kompetens som fordras. I direktiven bör också ligga att ett biverkningsregister upprättas samt att de yttre miljöfrågorna beaktas.
De yttre miljöfrågorna är angelägna, eftersom utsläpp sker från många tandläkarmottagningar direkt till de kommunala reningsverken. Även små mängder giftiga substanser kan påverka reningsprocesserna. Består utsläppen dessutom av bioackumulerande ämnen kan naturen på sikt skadas allvarligt.
Fortbildning av tandläkare och sjukvårdspersonal
Omprövningen av amalgam och dess negativa hälsoeffekter har varit smärtsam för tandläkarkåren. I dag är det dock få som fortfarande vidhåller att amalgam är riskfritt ur hälsosynpunkt. Nya tandvårdsmaterial innebär också delvis ny teknik och ett noggrannare arbetssätt för tandläkarna. Det är därför viktigt att tandläkarhögskolornas utbildning snarast börjar inrikta sig mer mot de alternativa tandlagningsmaterialen och också anslår mer tid till utbildning om biverkningar orsakade av de olika tandvårdsmaterialen.
Det är också angeläget att satsa på en gedigen fortbildning av den redan verksamma tandläkarkåren, både för att hjälpa dem att bättre uppmärksamma eventuella hälsoeffekter av amalgam och andra tandlagningsmaterial samt för att ge dem bättre kunskaper för att kunna utnyttja de nya materialen på ett bra och effektivt sätt.
Tandläkarnas kunskaper om amalgamets risker måste förbättras och patienter som genomgår amalgamsanering måste få garanterat bra vård. Patienter som är ordentligt sjuka på grund av kvicksilverallergi eller annan överkänslighet mot amalgam är i allmänhet mycket känsliga även för små mängder metaller och i vissa fall även för elektromagnetiska fält. Det krävs alltså speciella åtgärder både vid själva bortborrningen av amalgam och vid valet av nytt tandlagningsmaterial. Det är också nödvändigt att dessa patienter förbereder sig väl en tid före amalgamsaneringen för att stärka kroppens motståndskraft bl.a. genom selen- och vitaminterapi. Folktandvården bör känna ett stort ansvar för att upprätthålla kunskaperna om hur en framgångsrik amalgamsanering skall gå till och erbjuda dessa patienter en bra och säker behandling.
Även läkare och sjuksköterskor och då särskilt primärvården måste få bättre diagnostiska kunskaper för att kunna hjälpa lindrigt kvicksilverförgiftade patienter samt att på ett tidigt stadium upptäcka eventuella biverkningar av andra tandvårdsmaterial.
Det är också nödvändigt att ge både personal inom tand- och sjukvården kunskaper om hur patienter med lindriga kvicksilversymptom kan minska dessa med hjälp av vitamin- och selenterapi. Många kan då ha kvar sina amalgamplomber tills kariesangrepp eller sprickor ändå gör det nödvändigt att ta bort dem, utan att få allvarliga symptom.
Informationen till allmänheten måste också öka om amalgamets och andra tandvårdsmaterials hälsoeffekter. Dels för att drabbade människor skall få möjlighet att finna orsaken till sina problem. Dels för att öka kunskaperna om förebyggande åtgärder både vad gäller kvicksilvrets hälsoeffekter och tandvård i allmänhet. En alltför snabb amalgamsanering kan göra att känsliga personer blir allvarligt sjuka, och det är därför inte angeläget att påskynda någon amalgamsanering. Det är betydligt bättre att byta ut sitt amalgam i lugn och ro i takt med att fyllningarna åldras om man inte redan är allvarligt sjuk.
Samtidigt måste amalgamsaneringen underlättas för dem som verkligen har problem -- vare sig symptomen visar sig i själva munhålan eller i någon annan del av kroppen. Precis som när det gäller bildskärmsarbete bör en persons oro eller blotta misstanke att amalgamet ger upphov till sjukdomssymptom vara tillräckligt för att få en sanering genomförd på den vanliga tandvårdsförsäkringens bekostnad. Personer med bevisad kvicksilverförgiftning måste precis som nu kunna få gratis sanering.
Samhällsekonomiskt riktigt att stoppa amalgam
Någon beräkning över vad tandvårdens amalgamanvändning kostat samhället i form av miljöproblem, sjukfrånvaro, sjukhusvård, arbetsmiljöskador och allmän ohälsa har inte gjorts. Det har inte heller gjorts någon analys över samhällets merkostnader vid övergång till annat material. Förhoppningsvis kommer en sådan analys från socialstyrelsens grupp med uppgift att utreda en framtida amalgamavveckling.
Några få undersökningar har gjorts för att kontrollera om antalet sjukdagar minskar hos patienter som misstänker att de är sjuka av sitt amalgam. En av dessa har gjorts av försäkringskassan i Stockholms län och visar att antalet sjukdagar minskade från 65 dagar/år till 44 dagar/år två år efter saneringen. Den genomsnittliga kostnaden för saneringen beräknades till 18 000 kr/person. Räknar man enbart produktionsbortfallet blir amalgamsaneringen fort lönsam, lägger man dessutom in eventuella ökade sjukvårdskostnader innan sanering blir den samhällsekonomiska lönsamheten ännu bättre.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kemikalieinspektionen tills vidare bör få i uppdrag att öva tillsyn över tandvården enligt lagen om kemiska produkter på det sätt motionen anger,yjf331
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en produktkontroll inkl. biverkningsregister snarast bör upprättas för samtliga tandvårdsmaterial med läkemedelsverket alternativt kemikalieinspektionen som tillsynsmyndighet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att utbildningen vid tandläkarhögskolorna snarast bör ses över för att ge blivande tandläkare goda kunskaper om s.k. alternativa tandlagningsmaterial (materialval, appliceringsteknik, biverkningar m.m.) samt amalgamets hälsorisker inkl. hur rätt utförd amalgamsanering skall gå till,yjf332
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att fortbildning av verksamma tandläkare bör anordnas i enlighet med vad som anförts i yrkande 3,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den komplicerade symptombilden vid tungmetallförgiftning bör lyftas fram i utbildningsplanerna för läkare och sjuksköterskor,yjf332
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att landstingen bör anordna fortbildning av primärvårdens personal om symptom som kan orsakas av tungmetaller, särskilt kvicksilver från amalgam, samt andra symptom som kan ha sitt ursprung i munhålan,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att försäkringskassans regler för amalgamsanering bör förenklas.yjf333
Stockholm den 24 januari 1992 Margareta Winberg (s) Maj Britt Theorin (s) Ines Uusmann (s) Ingegerd Sahlström (s) Lisbet Calner (s)
1 Yrkande 1 hänvisat till FöU 2 Yrkandena 3 och 5 hänvisade till UbU 3 Yrkande 7 hänvisat till SfU