Vi tror ofta att tobaksbruket har blivit ett mindre problem än tidigare. I vissa kretsar har rökningen minskat, det är sant. Men i andra folkgrupper har tobaksbruket ökat, och spridningen i vissa av de grupperna gör epidemin ännu svårare i framtiden.
Under 1980-talet blev andelen rökare bland gravida kvinnor och småbarnsmammor större än någonsin tidigare. Aldrig förr har så många barn utsatts för tobakens skadeverkningar redan som foster, under amningen och genom passiv rökning därefter. De tobaksexponerade barnen får i genomsnitt sämre hälsa och studieresultat -- och därmed som vuxna även lägre inkomster.
Då det gäller barns exponering för tobak är ingen förbättring i sikte. Bland flickor och unga kvinnor röker nämligen fler än någonsin. Bland pojkar och unga män är det en lika stor andel tobaksanvändare i dag som under tidigare topperioder.
Till det här kommer att både rökning och passiv rökning skadar allt fler till följd av att andelen allergiker och andra överkänsliga ökar snabbt, särskilt bland barn.
Olika undersökningar har visat att det är en skillnad i sjukfrånvaro på 30--40 % mellan rökare och människor som aldrig har rökt. Dödligheten bland rökare blir också högre, med en tydlig skillnad från 55 år, alltså redan i de produktiva åldrarna.
Rökningen i dag bland unga människor kommer alltså att orsaka en högre sjuklighet långt in i framtiden. Den kommer att följa de nu unga rökarna upp genom åren under hela deras återstående livstid om de fortsätter att röka. Till detta kommer att folkhälsan försvagas markant under de närmaste decennierna av att de första stora rökarårskullarna då passerar 55-årsåldern. För samhället betyder den högre sjukligheten och ökade dödligheten bland rökare i produktiva åldrar ett så stort produktionsbortfall att det tillsammans med ökade sjukvårdskostnader ställer inkomsterna från tobaksskatten helt i skuggan.
Att hejda tobaksepidemin är en svår uppgift. Ännu svårare är det att tränga den tillbaka. Det hjälper inte med en eller ett par kampanjer. Vad som krävs är ett heltäckande handlingsprogram för en långsiktig och uthållig tobakspolitik.
Världshälsoorganisationen (WHO) arbetar för en tobakspolitik med kvantifierade mål och långsiktigt handlingsprogram. I EG-kommissionens arbete mot cancer läggs stor vikt vid tobaksfrågan. En rad länder har förbjudit tobaksrökning i känsliga miljöer och inskränkt eller förbjudit tobaksreklam. I några länder, t.ex. Norge, har man utarbetat och börjat genomföra ett heltäckande handlingsprogram som har kvantifierade mål.
Nu är det dags att utarbeta, fastställa och genomföra ett rullande handlingsprogram mot tobak i Sverige. Den viktigaste uppgiften för programmet i startskedet måste vara att få till stånd sådana långsiktiga åtgärder som förmår unga människor att aldrig börja röka eller snusa. När dessa åtgärder är igång, tillkommer den svårare uppgiften att hjälpa dem som redan använder tobak -- ett beroendeframkallande medel -- att avbryta sin konsumtion.
Om 25 år skall tobakskonsumtionen inte längre vara ett av de största hoten mot folkhälsan. Då skall ingen behöva exponeras för tobaksrök ofrivilligt. Då skall alla som vill sluta använda tobak få hjälp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär handlingsprogram mot tobak i Sverige.
Stockholm den 27 januari 1992 Birger Rosqvist (s) Sven-Gösta Signell (s)