Årligen expedieras ca 3,5 miljoner recept på lugnande medel och sömnmedel. Bland diagnoserna finns ofta ångest, psykiska besvär, sömnsvårigheter och oro. Bakom diagnoserna döljer sig bl.a. ensamhet, flyttning till annan ort, kvinnomisshandel, skilsmässa, anhörigas dödsfall, pressade arbetsförhållanden, alkoholmissbruk och ekonomiska problem.
Den ymniga förskrivningen av bensodiazepiner medför att tillgången på tabletter är stor och ofta sker förskrivningen i stora förpackningar. På den ''svarta'' marknaden är det lätt för ungdomar att komma över tabletterna. Inom missbruksvården medför också förskrivningen stora problem. Så upplevs t.ex. bensodiazepinerna som ett hinder för rehabilitering. En enda tablett Valium kan utlösa alkoholismen igen.
Inom narkomanvården medför förskrivningen av beroendeframkallande medel stora problem. Det kan vara svårt att upptäcka om en klient använder dylika preparat och det är svårt att motivera ett drogfritt liv. Det omfattande blandmissbruket av narkotika och bensodiazepiner kan utlösa våldsreaktioner. För apotekspersonalen, som har tystnadsplikt, är situationen inte tillfredsställande.
Mer läkemedel förskrivs än som är motiverat och ofta utan kännedom om att någon annan tidigare förskrivit samma läkemedel. Flera av de nämnda problemen kan undanröjas genom information om tidigare förskrivna läkemedel till patient, läkare och apotekspersonal. Vad som på detta sätt kan registreras är expediering på samma ställe och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att registrera patientens faktiska förbrukning såvida inte den enskilde på något sätt kan redovisa inköpen.
I utredningen ''Användningen av läkemedel'' förordades någon form av uppgiftssamling. Datauppgifter, böcker och kort var föremål för diskussion. En variant som diskuterades var att patienten hade ett kort -- liknande sjukvårdens patientkort eller bankernas bankomatkort -- som var försett med en minnesenhet. Utredningen kom fram till att för såväl patient, hälso- och sjukvårdspersonal som apotekspersonal vore det angeläget att pröva bok eller kort.
Utredningens förslag som går ut på att regeringen närmare låter utreda de tekniska förutsättningarna för ett system med patientbok eller patientkort, ''hälsokort'', som omfattar alla medborgare. Vi anser att regeringen bör verkställa den föreslagna utredningen.
Den senaste tidens offentliga debatt kring missbruket och förskrivningen talar också för att samhället på något sätt måste gripa in.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning kring de tekniska förutsättningarna för ett system med ''hälsokort''.
Stockholm den 27 januari 1992 Stina Gustavsson (c) Ingbritt Irhammar (c)