Organisationskommittén för folkhälsoinstitutet föreslog i en skrivelse till regeringen 1991-12-16 att institutet skall lokaliseras till Stockholmsregionen.
Andra lokaliseringsorter än huvudstaden har diskuterats. Enligt min uppfattning finns det mycket starka skäl för att förlägga institutet till Skövde.
Skaraborg är ett föregångslän inom folkhälsoområdet. Landstinget har i samarbete med andra myndigheter och organisationer i länet ända sedan början av 1970-talet genomfört omfattande hälsofrämjande arbete på individ-, befolknings- och samhällsnivå. Inom flertalet av folkhälsoinstitutets planerade programområden utförs i Skaraborg såväl ur praktisk som ur vetenskaplig synpunkt ett över hela landet välrenommerat arbete. Organisationskommittén har uttryckt sitt intresse av att utnyttja den kompetens som byggts upp i Skaraborg främst inom tre av dessa ämnesområden, nämligen allergi, olycksfall och tobak.
När det gäller allergi så har det vid Kärnsjukhuset i Skövde byggts upp ett allergicentrum med omfattande forsknings- och utvecklingsarbete inriktat på bl.a. primär- och sekundärprevention. Inom primärvården i länet genomförs med hela landet som målgrupp utbildning och metodutveckling i allergiförebyggande syfte. Skaraborg har även som första landsting i landet infört tjänster som allergikonsulent på länssjukhuset samt allergisköterskor i primärvården. Ett exempel på framgångsrikt arbete är allergisanering av lokaler i vilka barn och ungdomar vistas.
När det gäller förebyggande av skador så har Skaraborg landets största erfarenhet och tradition om metodutveckling för olycksfallsförebyggande arbete. Det finns i länet ett nationellt och internationellt sekretariat för cykelhjälmsanvändning och i Skaraborg sker ute i kommunerna en bred samverkan mellan myndigheter och organisationer när det gäller skadeprofylax. Detta lokala samarbete har blivit modell för olycksfallsförebyggande arbete för hela landet.
I Skaraborg finns sedan början av 1970-talet ett kraftfullt tobaksförebyggande arbete. Statliga myndigheter har tagit Skaraborg till hjälp när det har gällt t.ex. metodutveckling och program för tobaksinformation vid mödra- och barnavårdscentraler och ute i arbetslivet. Genom ett politiskt program om samverkan mot tobak i Skaraborg som antogs 1989 leds från landstinget i nära samverkan med kommunala myndigheter och föreningslivet ett omfattande tobaksförebyggande arbete i länet. Detta samverkansprogram mot tobak har kommit att tjäna som modell för många andra områden i landet. Från Skaraborg leds också ett utvecklingsarbete om tobak för alla landets landsting, landstingsförbundet och socialstyrelsen. Från och med 1991 finns i Skaraborg även det s.k. nationella tobaksbiblioteket.
I Skaraborg sker sedan slutet av 1970-talet regelbunden kartläggning genom befolkningsenkäter och registerstudier av hälsoläget i länet. Genom dessa studier kan man bl.a. analysera förekomst av olika riskförhållanden för de stora folksjukdomarna i olika socio-ekonomiska grupper. Därigenom har man i Skaraborg blivit föregångare på att planera och utvärdera förebyggande folkhälsoarbete. Detta forsknings- och utvecklingsarbete sker i samarbete med ledande nationella vetenskapliga institutioner, vilket bl.a. resulterat i flera doktorsavhandlingar.
Landstinget i Skaraborg svarar genom överenskommelse med socialstyrelsen också för den svenska representationen i det till WHO, UNICEF och UNESCO knutna internationella fackorganet för folkhälsofrågor.
Ovanstående visar att Skaraborg ligger mycket långt framme när det gäller folkhälsoarbetet och utgör enligt min uppfattning starka sakskäl för att förlägga institutet till Skövde.
Men det finns även starka regionalpolitiska skäl. Skaraborg har hittills inte fått del av den utlokalisering av statlig verksamhet från huvudstaden som pågått det sista kvartsseklet. Det är alltså hög tid att länet -- som har en tjänstesektor långt under riksgenomsnittet -- tillförs statlig verksamhet.
Skövde som lokaliseringsort har ett bra läge utmed stambanan mellan Stockholm och Göteborg. Kommunen har numera även goda flygkommunikationer.
Vi vet av erfarenhet att det är förenat med stora problem för de anställda när etablerad statlig verksamhet flyttas. Men eftersom det fortfarande är ett starkt behov att regionalt utjämna sysselsättning och välfärd anser jag att det är förvånande att ny statlig verksamhet föreslås lokaliserad till Stockholmsområdet. Vi har fortfarande i starkt minne alla negativa effekter av den överhettning som där uppstod under högkonjunkturen på 1980-talet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att folkhälsoinstitutet bör lokaliseras till Skövde.
Stockholm den 27 januari 1992 Bengt Rosén (fp)