Riksdagen har nyligen beslutat att införa en särskild lag om dopningsmedel. En närmare granskning av lagens tekniska utformning visar dock att den redan i dag kan förutskickas vara otillräcklig för att stävja det olovliga bruket av sådana ämnen. Svagheterna kommer av att lagen inte stadgar förbud mot olovlig konsumtion av dopningsmedel.
När lagen träder i kraft kommer det att bli svårt att ingripa mot dopningskonsumenterna, vars efterfrågan på illegala dopningsmedel kommer att kvarstå. Marknaden kommer därigenom att fortleva eftersom profitmöjligheterna förblir obeskurna. Läget kommer därigenom att bli samma som det som en lång tid gällde inom narkotikaområdet. Efter flera års tvekan beslöt riksdagen 1988 att kriminalisera även den personliga konsumtionen av narkotika för att öppna möjligheter att ingripa mot missbrukarnas olovliga hantering.
Riksdagen bör således kriminalisera även olovligt bruk av dopningsmedel. Av rättssäkerhetsskäl bör straffbarheten på denna punkt endast utsträckas till att omfatta de ämnen som uttryckligen finns upptagna på förteckningen över dopningsmedel. Att lagen inte redan vid sitt utarbetande fick en sådan bestämmelse måste betraktas som ett förbiseende.
För att en bestämmelse om påföljd för olovligt bruk av dopningsmedel skall kunna tillämpas måste det vara möjligt att använda biologiska undersökningsmetoder, bl.a. urinprov. Rättegångsbalken fordrar att fängelse ingår i straffskalan för att sådana tvångsmedel skall få användas. Påföljden för olovligt bruk av dopningsmedel bör därför sättas till böter eller fängelse i högst sex månader. Därav behöver inte följa att fängelse skall utdömas regelmässigt, i många fall torde skyddstillsyn med föreskrifter om att lämna urinprov för att styrka varaktig frihet från dopningsmedel vara den lämpligaste påföljden.
Ur en allmänpreventiv synpunkt är det angeläget att möjligheter skapas att undersöka förekomst av dopningsmedel ungefär som vid generella undersökningar av trafiknykterhet. En särskild bestämmelse bör därför tas in i dopningslagen om att envar som tränar eller vistas i en idrottslokal som tillhör samhället, drivs med samhällsbidrag eller hålls kommersiellt öppen för allmänheten får underkastas kroppsvätskeprov i avsikt att spåra förekomst av dopningsmedel.
För att idrotten skall kunna känna samhällets fulla stöd vid sina ingripanden mot olovligt bruk av dopningsmedel bör frågan om diagnostiska undersökningar regleras genom lagstiftning. Regeringsformen kräver att påtvingade kroppsliga ingrepp har stöd i lag. Med den utformning som dopningslagen har i dag finns det inga möjligheter att ingripa mot olovlig konsumtion av dopningsmedel. En rad mycket känsliga civilrättsliga problem kommer att uppstå den dag en idrottsorganisation avkräver en idrottsutövare ett prov; här har man inga andra sanktioner att sätta in än att suspendera eller utesluta personen. Än större svårigheter uppstår ifråga om de personer som tränar i kommersiella lokaler utan att vara föreningsanslutna. Erfarenhetsmässigt har det visat sig att i en del sådana miljöer kan en omfattande illegal handel och ett betydande olovligt bruk av dopningsmedel förekomma. Men utan en uttrycklig lagregel till stöd är det icke möjligt att avkräva en individ ett kroppsvätskeprov. För en sådan särskild bestämmelse talar inte bara kontrollpolitiska och rättsfilosofiska hänsyn. Även samhällsetiska bedömningar kräver att statsmakterna markerar att dopningskonsumtion är ett så klart normbrott att tydliga sanktioner är motiverade för att förebygga, upptäcka och motverka detta missbruk med lagliga medel.
De viktigaste invändningarna mot att redan nu vidtaga de föreslagna ändringarna är att lagen ännu inte trätt i kraft och att det därför finns anledning att avvakta hur denna verkar innan det kan bli fråga om en ändring. Erfarenheten från en liknande kontrollagstiftning, nämligen kriminaliseringen 1988 av allt olovligt bruk av narkotika, bör dock ha visat riksdagen att om en förbuds- eller straffbestämmelse inte samtidigt utrustas med laga befogenheter att uppdaga och beivra de nykriminaliserade gärningarna blir beslutet meningslöst. Kriminaliseringen av narkotikamissbruket fick ingen kontrollpolitisk verkan genom att påföljden för olovligt ''eget bruk'' sattes till endast böter, varigenom polis och åklagare ej kunde använda urinprov eller liknande bevismedel. Bestämmelsen torde ej heller ha använts i någon märkbar omfattning. Enligt förljudanden från regeringskansliet är nu regeringen beredd att rätta till denna brist i lagstiftningen. Det finns ingen anledning för riksdagen att vid införandet av en särskild lagstiftning mot dopningsmedel göra om samma försummelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att ändra lagen om dopningsmedel i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 27 januari 1992 Karin Israelsson (c)