Forskningen inom genteknik, invitro-fertilisering, fosterdiagnostik och andra sätt att manipulera livet i dess början har utvecklats explosionsartat det senaste årtiondet. Experterna på de olika komponenterna och faserna i livets början har blivit många.
Regering och riksdag har under de senaste åren beslutat i ett antal delfrågor inom det medicinskt-biologiska forskningsområdet och verksamheter vid livets början. Därmed riskerar möjligheten att anlägga ett helhetsperspektiv att gå förlorad. Detta är inte acceptabelt. För samhället bör det därför vara en fundamental åtgärd att skapa enhetliga och överskådliga ''trafikregler'' inom den medicinska verksamheten och forskningen vid livets början.
Risken är stor att forskningens utveckling inom dessa områden leder till en värderingsmässig överspridning så att synen på det mänskliga livet och respekten för det alltmer tunnas ut. Med hänsyn till den explosiva forskningsutvecklingen är det nödvändigt att få till stånd en klar ramlag till skydd för individens personliga värdighet. Det står klart att regeringsformens skydd för den personliga värdigheten inte är tillräcklig utan bör leda till en följdlagstiftning på det medicinska området. Uppsplittring med lagstiftning på ett antal delområden ger inte den samlade etiska bedömning som borde vara vägledande för forskningen och metodutvecklingen.
Det borde därför vara i människovärdets, systematikens och logikens namn rimligt att en översyn av lagstiftningen inom det berörda området görs i syfte att på ett samlat sätt redovisa lagstiftarens inställning till det.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn för en samlad lagstiftning kring medicinsk verksamhet och forskning vid livets början.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingvar Svensson (kds)