Föräldrar vill i allmänhet göra allt de kan för att ge sina barn en så bra start i livet som möjligt. Ibland begränsas emellertid den goda viljan av såväl brist på kunskap som den allmänmänskliga svaghet vi alla är behäftade med. Det är därför nödvändigt med både upplysning, undervisning och uppmuntran.
Det har länge varit känt att barn vilkas mödrar rökt under graviditeten redan vid födseln är negativt påverkade av detta. Om man sedan också under barndomen utsätts för passiv rökning, ökar benägenheten för att utveckla luftvägssjukdomar och allergier. Senare i livet kan också allvarliga sjukdomar som lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar uppkomma till följd av passiv rökning.
En amerikansk undersökning som nyligen presenterades varnar för den passiva rökningen. Enligt denna undersökning löper en icke-rökare som lever ihop med en rökare 30% högre risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar än om partnern inte röker. I USA uppskattas mellan 35 000 och 40 000 dödsfall under 80-talet bero på passiv rökning. Olika undersökningar visar ända upp till 30--40 procents högre sjukfrånvaro hos rökare. Rökarnas dödlighet blir tydligt högre redan i 55-årsåldern.
Det faktum att det är helt klart att både rökning och passiv rökning ökar risken för ohälsa och för förtidig död borde få oss att agera mer kraftfullt och målmedvetet än vi hittills gjort för att få bestående förbättringar till stånd.
De pojkar och unga män som använder tobak är lika många som under tidigare topperioder och bland flickor och unga kvinnor röker fler än tidigare. Framtidsutsikterna är långt ifrån ljusa om man tänker dels på dessa ungdomars egen hälsa, dels på att de är morgondagens fäder och mödrar.
För samhället innebär rökningen ett stort produktionsbortfall och stora sjukvårdskostnader som ingalunda kompenseras av tobaksskatten. Det ligger därför i samhällets intresse, både för att förebygga ohälsa och onödigt mänskligt lidande och av ekonomiska skäl, att målmedvetet arbeta för en varaktig förändring.
Tobakspolitiken bör drivas utifrån en väl genomarbetad handlingsplan med klara målsättningar. Under graviditeten bör upplysning och utbildning från läkare och all personal på mödravårdscentralerna, som kommer i kontakt med de blivande föräldrarna, visa vikten av att de är rökfria under graviditeten och att de sedan ger sitt barn en rökfri uppväxtmiljö. Om de är rökare, bör de få all upptänklig hjälp och inspiration att sluta röka. Jag är övertygad om att det är ett utsökt bra tillfälle att få unga människor att överväga att sluta röka för att skapa så bra förutsättningar för sitt väntade barns hälsa som möjligt.
Detta arbete bör sedan kontinuerligt följas upp av barnavårdscentralerna. Nästa viktiga steg bör vara barnomsorgens och skolans viktiga förebyggande arbete för att barn och ungdomar aldrig skall börja använda tobak. Detta arbete bör intensifieras och bli mer resultatinriktat. Det bör tas som en självklarhet att ungdomarnas rökfrihet gäller både i skolan och på fritiden. Föräldrarna bör regelbundet få upplysning och undervisning om vikten av att deras barn får en rökfri uppväxt på föräldramöten och vid andra kontakter med barnomsorg och skola. Här är ett utmärkt tillfälle att engagera föräldrar som är läkare eller sjuksköterskor för att tillsammans med lärare och barnomsorgspersonal undervisa och samtala om barnens hälsa. På högstadiet och gymnasiet kan man mycket väl tänka sig att elever med fördel skulle kunna undervisa och inspirera föräldrar och vuxna att sluta röka med stöd från primärvården.
Det är naturligtvis en självklarhet, att all personal som i sitt arbete har med barn och ungdom att göra, förmedlar en negativ attityd till tobak. Det är dock viktigt att detta alltid sker i en positiv anda.
En annan viktig grupp att nå med information för att göra barn och ungdomars uppväxt rökfri är de som är ledare för olika slag av fritidsverksamhet. De har utomordentligt stor betydelse därför att barn och ungdom ofta ser upp till dem och samtidigt har en kompisrelation till dem. Därför bör också dessa miljöer vara rökfria.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utarbeta och genomföra ett heltäckande handlingsprogram i syfte att ge alla barn en rökfri uppväxt och att inspirera barn och ungdom att aldrig börja röka.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingrid Näslund (kds)