Rätten till fri abort
Sedan 1975 har kvinnor rätt till fri abort före utgången av 12:e veckan. Antalet aborter ligger runt 35 000 per år. På senare tid har röster höjts för inskränkningar i aborträtten. Vänsterpartiet motarbetar alla sådana förslag. Kvinnors rätt till fri abort är odiskutabel.
En abort är alltid en nödlösning. Det enda som kan få ner abortsiffrorna är att förebygga oönskade graviditeter. Inskränkningar i aborträtten vore en återgång till den tid då kvinnor tvingades till illegala abortörer eller fick resa utomlands för att få abort.
I stället för att attackera aborträtten borde abortmotståndarna medverka i arbetet för att förhindra oönskade graviditeter och på alla sätt bidra till att de barn som föds får komma till världen önskade, välkomna och älskade och får växa upp i ett samhälle som sörjer för deras välbefinnande.
Tidigare har det funnits en enhet inom socialstyrelsen som haft ansvaret för det abortförebyggande arbetet. Den är nu avvecklad. Huruvida det är en av orsakerna till de ökande ungdomsaborterna är naturligtvis svårt att säga.
Men jag menar att det måste finnas en enhet -- antingen under socialstyrelsen eller under folkhälsoinstitutet -- som har det nationella och övergripande ansvaret för det abortförebyggande arbetet.
Sex- och samlevnadsundervisning i skolan
Det finns risk för att vi slår oss till ro och tror att sexual- och samlevnadsundervisning inte längre behövs. Det är lätt att intala sig att ungdomarna är välinformerad och att sexinformation kommer dem till del utan skolans eller de vuxnas inblandning.
Men en gång vunna kunskaper och erfarenheter i en generation överförs inte automatiskt till nästa generation. På flera områden som berör sex och samlevnad är okunskapen även bland lärare dessutom stor och det får naturligtvis konsekvenser för vad som förmedlas till eleverna i skolan.
Särskilt gäller detta frågor som har med homosexualitet att göra. Kunskaper om homosexualitet är inte sällan obefintliga bland heterosexuella och detta lämnar fältet fritt för fördomar. Jag föreslår att sex och samlevnad införs som obligatoriskt tema på högstadiet och gymnasiet.
Undersökning av svenska folkets sexvanor
Det behövs en ny sexualvaneundersökning i Sverige. Sedan det förra gången gjordes en sådan -- det var 1967 -- har samhället förändrats i flera avseenden såväl vad beträffar attityder, trender och moraliska regler som synen på preventivmedel och aborter. HIV har tillkommit som ett dödligt hot bland de sexuellt överförda sjukdomarna.
I fråga om sexualvanors förändring, preventivmetoder och sexuella problem finns idag ingen övergripande, tidsenlig och tillförlitlig kunskap. Sedan 1967 har visserligen ett antal undersökningar om sexualvanor gjorts, men dessa har antingen varit inriktade på vissa ungdomsgrupper eller omfattat speciella miljöer.
I ett flertal andra länder har under senare tid ett ökat intresse för forskning om den vuxna befolkningens sexualvanor och samliv vuxit fram. Mycket beror detta säkert på aids-hotet men behovet av ökade kunskaper på sexualitetens område har inte bara betydelse för att bekämpa spridningen av HIV/ aids. Undersökningarnas betydelse för hälso- och sjukvården, utbildningen och sexualupplysningen betonas.
I Norge gjordes 1987 en undersökning baserad på 10 000 individer och en uppföljning på 20 000 individer pågår som bäst. Undersökningar planeras eller har påbörjats i Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Finland, för att nämna några exempel. Sverige ligger långt efter i utvecklingen.
Säkerligen finns det uppfattningar som går ut på att staten eller politiker inte ska lägga sig i människors sexualvanor. Men sanningen är ju den att även vårt sexliv i mycket hög grad påverkas av politiska beslut på olika nivåer. Då är det viktigt att det är kunskaper och inte fördomar som ligger till grund för dessa beslut.
Några områden där det är särskilt viktigt med kunskap är frågor omkringsexuellt välbefinnande antikonception (preventivmedel)aborter och oönskade graviditeterhomosexualitet/bisexualitetäldres och handikappades sexualitetbehov av rådgivning, sexualundervisning i skolansexualiserat våld och incest.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till fri abort,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en enhet på nationell och övergripande nivå för det abortförebyggande arbetet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sex- och samlevnadsundervisningen i skolan,1
4. att riksdagen hos regeringen begär att lämplig instans ges uppdraget att genomföra en ny svensk sexualvaneundersökning.
Stockholm den 26 januari 1992 Elisabeth Persson (v)
1 Yrkande 3 hänvisat till UbU