I januari 1991 presenterade socialstyrelsen ett förslag till nya varningstexter på tobaksprodukter, som skulle ha placerat Sverige främst i världen när det gäller varningstexternas storlek på cigarettpaketen (tre gånger större än tidigare), samt texter på cigarettlimpor med tobaksrelaterade sjukdomsbeskrivningar (idag saknas dessa varningstexter).
För att höja uppmärksamheten är texterna illustrerade med symboler som dödskallar, kors, foster i rökande mammas mage, passivt rökande barn mm. Sammanlagt finns 24 varianter av varningstexterna.
På grund av fyra tobaksbolags (varav tre är internationella) kraftiga reaktion samt överklagande, har inte de nya varningstexterna trätt i kraft. Av ekonomiska skäl försöker nu tobaksbolagen förhala ärendet. Det är av största vikt att de nya större texterna nu snarast införs, då vi vid ett ingående i EG har mycket lättare att få behålla de varningstexter vi redan brukade innan ingåendet.
Tobakens skadeverkningar är så kostsamma både för den enskilde och för samhället att en större del av kostnaden för information om skadeverkningarna bör bäras direkt av tobaksprodukterna. 2 1/2 öre per cigarettpaket/ snusförpackning/piptobaksförpackning bör därför gå till riktad information till skolungdomar, den ålder i livet då det är lättast och viktigast att ändra attityder till att sluta röka, eller helst, aldrig börja.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omedelbart införande av socialstyrelsens nya, större varningstexter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en avgift på 2 1/2 öre per cigarettpaket för information om tobakens skadeverkningar, med skolungdom som målgrupp.1
Stockholm den 24 januari 1992 Tuve Skånberg (kds)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU